Млинець пуера
- -16%4.814
- -7%4.52
- 51
- 4.85
- 52
- Вид "пуер"
- Підбірки
- ТОП 510
- ТОП 2033
- Новачку20
- Бюджетний11
- Преміум17
- Кращий з кращих31
- Колекційний10
- Форма1
- Млинець
- Розсипний+41
- Цегла+25
- Смола Пуеру (Ча Гао)+13
- Мініточа (таблетки)+34
- Точа (гнездо)+57
- Шар+5
- Гриб+6
- Гарбуз+3
- Порційний+2
-
- Вік чаю
- до 3-х років40
- 4-5 років32
- 6-10 років66
- 11-20 років79
- 21-30 років4
- Бренд
- TheTea33
- Менхай (Menghai)33
- Менхай Да І (Menghai Da Yi)23
- Менку (Mengku)12
- Лі Мін (Li Ming)2
- Лун Шен (Long Sheng)4
- І Пін Тан (Yipin Tang)5
- Сягуань (Xiaguan)14
- Сінхай (Xinghai Tea Factory)13
- Сінь І Хао (Xin Yi Hao)2
- Пy Вень (Pu Wen)3
- Ту Лінь (Tu Lin)4
- Тун Цін Хао (Tong Qing Hao)1
- Фухай (Fu Hai)1
- Хайвань (Haiwan Lao Tong Zhi)5
- Чень Шен Хао (Chen Sheng Hao)5
- Чанг Tай (Chang Tai)5
- Юнь Хай (Yun Khay)4
- CNNP8
- Sunriver Tea5
- YunHong Tea4
- Країна
- Китай121
- Таїланд1
- Регіон
- Юньнань221
- Менхай2
- Гуандун1
- Смаковий профіль
- Класичний28
- Витриманий57
- Шоколадний6
- Квітковий1
- Місто
Млинець пуеру – класика чайної майстерності
Пуер у багатьох асоціюється з акуратним млинцем, що спокусливо шарудить в обгортці. Саме ця форма стала візитною карткою китайського чаю. Хоча так його пресували не завжди. Корж – не єдина, але обожнювана багатьма форма. Як вона з'явилася і чому млинець пуеру важить саме 357 грамів?
Хто придумав спресовувати пуер у млинці
Якщо говорити коротко, коли почали експортувати пуер, млинець став ідеальною компактною формою – так складати і перевозити чай зручніше. Але історія набагато цікавіше.
Колись про чай знали тільки китайці. Приблизно в 1500 році напій з провінції Юньнань почали поставляти в інші країни. Перевозили вантаж караваном з коней по вузьких стежках. Розсипний чай для таких умов транспортування не годився і тоді його почали пресувати.
Спочатку з чаю робили кулі. Потім плити та брикети – все залежало від фантазії майстра. Торгівля пуерами міцніла і уряд вирішив збирати податки. На кожному шляху для караванів організували пропускний пункт, де товар зважували і називали розмір мита. Зробити це швидко не виходило, обсяги і черги росли разом з невдоволенням людей.
У 1735 році виробників чаю зобов'язали пресувати його за єдиними правилами. Так з'явився стандартний пуер, млинець вагою в 7 лянів (257 грамів). Коржі складали у зв'язки по 7 штук і в корзини – по 32 штуки. Кінь перевозив 2 корзини і вирахувати податок стало простіше простого. Стандарт зберігся до першої половини ХХ століття.
Чому пуерний млинець важить 357 грамів
Робити коржі на 100 грамів важчими за колишню норму почали набагато пізніше, з 1972 року. У часи комунізму встановилася державна монополія на чай. Щоб спростити звітність, млинець пуеру змусили «поправитись».
Як і раніше, в колоду складали по 7 млинців – виходило рівно 2,5 кілограма. Один кошик – 30 кілограмів. Важити стало ще зручніше, а незначна надбавка у вазі не уповільнила вантаження і вивантаження. Такий стандарт зберігся до наших днів. І якщо ви вирішите купити млинець пуеру, в ньому буде саме 357 грам. Хоча трапляються винятки – іноді ми привозимо до України ексклюзивні коржі нестандартної ваги.
Найсмачніший пуер, млинець краще цеглини і розсипного?
Сам по собі пуер в млинці нітрохи не поступається цеглинам, точам або розсипним варіантами. Ціна від форми пресування не залежить, як і смак. Важлива якість сировини і технологія обробки.
Колись для пресування використовували прості кам'яні преси. Сьогодні пуер, який ми привозимо в Київ з Китаю, спресований сучасним методом. Але суть залишається незмінною – поганий чай не виправиш красивою формою. Якісний можна спресовувати як завгодно, він залишиться таким же смачним.
Єдина відмінність пресованого пуеру в заварюванні. Від млинця доведеться відокремлювати невелику порцію, для цього використовують ніж або шило. Щоб не пошкодити листя, варто розшаровувати млинець по краях або в центральній виїмці. Не хочете витрачати на це час? Тоді краще купити розсипний пуер або мініточу.
Щоб чай заварився швидше, акуратно розкришіть грудочку. І не забувайте, що перший пролив не п'ють. Так промивають чайний лист від пилу і дають йому розпаритися.