Фільтр

  • Вид "пуер"
  • Підбірки
    • 10
    • 33
    • 20
    • 11
    • 17
    • 31
    • 10
  • Форма
    1
    • Млинець
      Млинець
  • Вік чаю
    • 40
    • 32
    • 66
    • 79
    • 4
  • Бренд
    • 33
    • 33
    • 23
    • 12
    • 2
    • 4
    • 5
    • 14
    • 13
    • 2
    • 3
    • 4
    • 1
    • 1
    • 5
    • 5
    • 5
    • 4
    • 8
    • 5
    • 4
  • Країна
    • 121
    • 1
  • Регіон
    • 221
    • 2
    • 1
  • Смаковий профіль
    • 28
    • 57
    • 6
    • 1
  • Місто

Млинець пуеру – класика чайної майстерності

Пуер у багатьох асоціюється з акуратним млинцем, що спокусливо шарудить в обгортці. Саме ця форма стала візитною карткою китайського чаю. Хоча так його пресували не завжди. Корж – не єдина, але обожнювана багатьма форма. Як вона з'явилася і чому млинець пуеру важить саме 357 грамів?

Хто придумав спресовувати пуер у млинці

Якщо говорити коротко, коли почали експортувати пуер, млинець став ідеальною компактною формою – так складати і перевозити чай зручніше. Але історія набагато цікавіше.

Колись про чай знали тільки китайці. Приблизно в 1500 році напій з провінції Юньнань почали поставляти в інші країни. Перевозили вантаж караваном з коней по вузьких стежках. Розсипний чай для таких умов транспортування не годився і тоді його почали пресувати.

Спочатку з чаю робили кулі. Потім плити та брикети – все залежало від фантазії майстра. Торгівля пуерами міцніла і уряд вирішив збирати податки. На кожному шляху для караванів організували пропускний пункт, де товар зважували і називали розмір мита. Зробити це швидко не виходило, обсяги і черги росли разом з невдоволенням людей.

У 1735 році виробників чаю зобов'язали пресувати його за єдиними правилами. Так з'явився стандартний пуер, млинець вагою в 7 лянів (257 грамів). Коржі складали у зв'язки по 7 штук і в корзини – по 32 штуки. Кінь перевозив 2 корзини і вирахувати податок стало простіше простого. Стандарт зберігся до першої половини ХХ століття.

пуер у млинці - TheTea

Чому пуерний млинець важить 357 грамів

Робити коржі на 100 грамів важчими за колишню норму почали набагато пізніше, з 1972 року. У часи комунізму встановилася державна монополія на чай. Щоб спростити звітність, млинець пуеру змусили «поправитись».

Як і раніше, в колоду складали по 7 млинців – виходило рівно 2,5 кілограма. Один кошик – 30 кілограмів. Важити стало ще зручніше, а незначна надбавка у вазі не уповільнила вантаження і вивантаження. Такий стандарт зберігся до наших днів. І якщо ви вирішите купити млинець пуеру, в ньому буде саме 357 грам. Хоча трапляються винятки – іноді ми привозимо до України ексклюзивні коржі нестандартної ваги. 

Найсмачніший пуер, млинець краще цеглини і розсипного?

Сам по собі пуер в млинці нітрохи не поступається цеглинам, точам або розсипним варіантами. Ціна від форми пресування не залежить, як і смак. Важлива якість сировини і технологія обробки.

Колись для пресування використовували прості кам'яні преси. Сьогодні пуер, який ми привозимо в Київ з Китаю, спресований сучасним методом. Але суть залишається незмінною – поганий чай не виправиш красивою формою. Якісний можна спресовувати як завгодно, він залишиться таким же смачним.

Єдина відмінність пресованого пуеру в заварюванні. Від млинця доведеться відокремлювати невелику порцію, для цього використовують ніж або шило. Щоб не пошкодити листя, варто розшаровувати млинець по краях або в центральній виїмці. Не хочете витрачати на це час? Тоді краще купити розсипний пуер або мініточу.

Щоб чай заварився швидше, акуратно розкришіть грудочку. І не забувайте, що перший пролив не п'ють. Так промивають чайний лист від пилу і дають йому розпаритися.