Млинець пуера
- дешевий
- дорогі
- популярний
- акції
- новинки
- хіти
- 4.821
- -7%4.52
- 42
- 51
- 4.76
- Вид "пуер"
- Підбірки
- ТОП 510
- ТОП 2033
- Новачку20
- Бюджетний11
- Преміум18
- Кращий з кращих33
- Колекційний11
- Форма1
- Млинець
- Розсипний+43
- Цегла+21
- Смола Пуеру (Ча Гао)+16
- Мініточа (таблетки)+37
- Точа (гнездо)+57
- Шар+6
- Гриб+6
- Гарбуз+3
- Порційний+4
-
- Вік чаю
- до 3-х років43
- 4-5 років33
- 6-10 років68
- 11-20 років84
- 21-30 років6
- Бренд
- TheTea35
- Менхай (Menghai)36
- Менхай Да І (Menghai Da Yi)25
- Менку (Mengku)15
- Лі Мін (Li Ming)3
- Лун Шен (Long Sheng)4
- І Пін Тан (Yipin Tang)6
- Сягуань (Xiaguan)15
- Сінхай (Xinghai Tea Factory)13
- Сінь І Хао (Xin Yi Hao)2
- Пy Вень (Pu Wen)3
- Ту Лінь (Tu Lin)4
- Тун Цін Хао (Tong Qing Hao)8
- Фухай (Fu Hai)3
- Хайвань (Haiwan Lao Tong Zhi)6
- Чень Шен Хао (Chen Sheng Hao)5
- Чанг Tай (Chang Tai)5
- Юнь Хай (Yun Khay)4
- CNNP8
- Sunriver Tea5
- YunHong Tea4
- Країна
- Китай150
- Таїланд1
- Регіон
- Юньнань233
- Менхай3
- Гуандун1
- Смаковий профіль
- Класичний35
- Витриманий64
- Шоколадний6
- Квітковий1
- Місто
Млинець пуеру – класика чайної майстерності
Пуер у багатьох асоціюється з акуратним млинцем, що спокусливо шарудить в обгортці. Саме ця форма стала візитною карткою китайського чаю. Хоча так його пресували не завжди. Корж – не єдина, але обожнювана багатьма форма. Як вона з'явилася і чому млинець пуеру важить саме 357 грамів?
Хто придумав спресовувати пуер у млинці
Якщо говорити коротко, коли почали експортувати пуер, млинець став ідеальною компактною формою – так складати і перевозити чай зручніше. Але історія набагато цікавіше.
Колись про чай знали тільки китайці. Приблизно в 1500 році напій з провінції Юньнань почали поставляти в інші країни. Перевозили вантаж караваном з коней по вузьких стежках. Розсипний чай для таких умов транспортування не годився і тоді його почали пресувати.
Спочатку з чаю робили кулі. Потім плити та брикети – все залежало від фантазії майстра. Торгівля пуерами міцніла і уряд вирішив збирати податки. На кожному шляху для караванів організували пропускний пункт, де товар зважували і називали розмір мита. Зробити це швидко не виходило, обсяги і черги росли разом з невдоволенням людей.
У 1735 році виробників чаю зобов'язали пресувати його за єдиними правилами. Так з'явився стандартний пуер, млинець вагою в 7 лянів (257 грамів). Коржі складали у зв'язки по 7 штук і в корзини – по 32 штуки. Кінь перевозив 2 корзини і вирахувати податок стало простіше простого. Стандарт зберігся до першої половини ХХ століття.
Чому пуерний млинець важить 357 грамів
Робити коржі на 100 грамів важчими за колишню норму почали набагато пізніше, з 1972 року. У часи комунізму встановилася державна монополія на чай. Щоб спростити звітність, млинець пуеру змусили «поправитись».
Як і раніше, в колоду складали по 7 млинців – виходило рівно 2,5 кілограма. Один кошик – 30 кілограмів. Важити стало ще зручніше, а незначна надбавка у вазі не уповільнила вантаження і вивантаження. Такий стандарт зберігся до наших днів. І якщо ви вирішите купити млинець пуеру, в ньому буде саме 357 грам. Хоча трапляються винятки – іноді ми привозимо до України ексклюзивні коржі нестандартної ваги.
Найсмачніший пуер, млинець краще цеглини і розсипного?
Сам по собі пуер в млинці нітрохи не поступається цеглинам, точам або розсипним варіантами. Ціна від форми пресування не залежить, як і смак. Важлива якість сировини і технологія обробки.
Колись для пресування використовували прості кам'яні преси. Сьогодні пуер, який ми привозимо в Київ з Китаю, спресований сучасним методом. Але суть залишається незмінною – поганий чай не виправиш красивою формою. Якісний можна спресовувати як завгодно, він залишиться таким же смачним.
Єдина відмінність пресованого пуеру в заварюванні. Від млинця доведеться відокремлювати невелику порцію, для цього використовують ніж або шило. Щоб не пошкодити листя, варто розшаровувати млинець по краях або в центральній виїмці. Не хочете витрачати на це час? Тоді краще купити розсипний пуер або мініточу.
Щоб чай заварився швидше, акуратно розкришіть грудочку. І не забувайте, що перший пролив не п'ють. Так промивають чайний лист від пилу і дають йому розпаритися.