Фільтр

  • Вид "Білий чай"
    1
  • Підбірки білих чаїв
    • 3
    • 6
  • Форма
  • Вік чаю
    • 1
    • 2
    • 1
  • Країна
    • 5
  • Регіон
    • 1
    • 5
    • 2

Срібні голки (Бай Хао Інь Чжень) – елітний білий чай

Білі чаї – диво. Бай Хао Інь Чжень – найвишуканіший, рідкісний і дорогий сорт цієї категорії. Його роблять з добірної елітної сировини. Це красавчик не для всіх, але естети і справжні чайні гурмани від нього у захваті. Кажуть, його обожнювала навіть королева Єлизавета.

Чим відрізняється чай Срібні голки

Білі чаї ферментуються (окислюються) дуже слабо, всього на 5-7%. Після обробки, про яку розповімо нижче, сировину сортують. Найніжніші тіпси, нерозкриті соковиті бруньки, відбирають для Байхао Іньчжень. Решта йде на інші сорти.

Білий чай Срібні голки виготовляють в провінції Фуцзянь з бруньок куща Да Бай. У нього досить велике листя. Але головна особливість – вони вкриті тонким пушком, який захищає молоду зелень від холоду.

У Китаї таку сировину вважають елітною. Тому Бай Хао Інь Чжень входить у список знаменитих чаїв Піднебесної і ціна на нього завжди висока. Коштувати дешево можуть тільки підробки.

чай Срібні голки - TheTea

Як з'явився чай

Першим згадуванням про цей чаї вже більше тисячі років. Довгий час його випускали крихітними партіями, вважали національним скарбом і купити Бай Хао Інь Чжень міг лише імператор.

Продавати ніжний білий чай іншим країнам дозволили у 1796 році. До цього діяла заборона, порушників могли запросто стратити. Хоча знаходилися сміливці, які ризикували життям, поставляли чай Срібні голки в Європу і заробляли шалені гроші. Сьогодні ми привозимо його до Києва без таких складнощів. Але знайти якісний варіант як і раніше проблема.

Як виготовляють білий чай Срібні голки

Отже, Бай Хао Інь Чжень може бути тільки білим, все інше – імітації.

Обробляють його так:

  1. З початку березня приступають до збору. Зривають перші флеші, це бруньки, які ледь проклюнулися. Кущі цього сорту дуже примхливі. Заготовляти сировину доводиться вранці, коли сонце вже висушить росу і залишки дощу на листках.
  2. На відміну від інших чаїв, білі не прожарюють на вугіллі і не сушать при високих температурах. Головна ідея – зберегти чай максимально натуральним. Бай Хао Інь Чжень дбайливо сушать на сонці, щоб зберегти корисні речовини. Час від часу його заносять у тінь і знову перекладають на відкрите повітря. Готовий чай сортують і залишають трохи відлежатися. Вважається, що білим сортам потрібен хоча б місяць на дозрівання.

Кращий Байхао Іньчжень роблять в провінції Фуцзянь. Збором і виготовленням займаються в двох повітах – Фудін і Чженхе. В обох регіонах неймовірної краси гірські пейзажі, але різновиди куща Да Бай трохи відрізняються. Фудінсьий чай зазвичай темніше, він сильніше окислюється. У Чженхе виходить світлий різновид.

Смак чаю

У цього сорту не такий яскравий аромат, як у побратима Бай Му Дань (Білий піон). Тому починати знайомство з білими чаями зазвичай рекомендують з другого. А вимогливим чаєманам радять Срібні голки, чай для фанатів краси і вишуканості. Але якщо налаштуватися на розмірене чаювання, ви зрозумієте і полюбите Бай Хао Інь Чжень з першого разу.

Настій у нього світлий з легким золотавим відтінком. Тонкий квітковий аромат і соковитий смак з нотами ягід, запашної дині і персика. Ніяких «кричущих» акордів. Цей сорт – аристократ до найдрібнішої чаїнки.

Бай Хао Інь Чжень - TheTea

Купити чай Срібні голки для користі – хороша ідея

Один з найбільш корисних чаїв у світі – завдяки дбайливій обробці зберіг максимум вітамінів, мікроелементів, цінних амінокислот і антиоксидантів. Тому рекомендуємо купити цей білий сорт не тільки для задоволення, але ще і для зміцнення організму.

Основні властивості:

  • Допомагає протистояти інфекціям і вірусним захворюванням.
  • Захищає від негативного впливу вільних радикалів в 3 рази ефективніше, ніж звичні нам чорні сорти. Загальмовує старіння клітин.
  • Корисний для роботи травлення, серця, зміцнення зубної емалі.
  • Допоможе уникнути проблем з судинами. Особливо, якщо робота змушує вас постійно бути на ногах.
  • Покращує колір обличчя, розгладжує дрібні зморшки, загоює тріщини і зводить до мінімуму шкоду від ультрафіолетового випромінювання. Недарма косметика з білим чаєм сьогодні на піку популярності.

Чай Срібні голки в Китаї довгий час пили як ліки. Сьогодні його унікальні оздоровчі властивості доведені науково. Білий чай має м'який тонізуючий ефект. У ньому міститься теїн – чайний аналог кофеїну. Він діє делікатно наповнює енергією і не втомлює нервову систему. Чашечка Бай Хао Інь Чжень забезпечить бадьорістю і натхненням на весь день.

Як заварювати і пити

Сорт нереально смачний, але примхливий. Щоб насолодитися його мелодією і отримати максимум користі, заварюйте чай Срібні голки правильно. Є декілька хитрощів, якими із задоволенням поділимося.

  • Знадобиться якісна вода. Сорт настільки ніжний, що домішки можуть заглушити його смак. Тому жорстка водопровідна вода не підходить. Якщо іншого варіанту немає, її доведеться відстоювати, потім кип'ятити. Краще взяти м'яку бутильовану, але ні в якому разі не мінеральну.
  • Не заливайте слабоферментований білий чай окропом, це знищить витончені відтінки смаку і тонкий аромат. Досить температури 65-75 °С. Дайте воді закипіти і почекайте 7-8 хвилин, вона охолоне до цієї позначки.
  • Заварюйте в прозорій посуді. Це може бути чайник з жаростійкого скла або зручний тіпод з кнопкою. Чаїнки красиво розкриються цілісним листям, цим варто помилуватися.

Тепер переходимо безпосередньо до заварювання. Робити це будемо методом проливів, як звикли китайці:

  • Обдайте посуд окропом, щоб прогріти.
  • Додайте близько 3 грамів чаю на заварник 150 мл.
  • Залийте чай водою так, щоб вона покрила чаїнки повністю.
  • Відразу ж злийте воду. Так промивають і розпарюють листя.
  • Залийте знову, закрийте кришку і чекайте приблизно 10 секунд. Краще почати з мінімальної витримки. Розлийте чай по піалах і можна пити.
  • Повторіть попередній крок. Тільки тепер збільшуйте час витримки на 5-10 секунд. Так можна зробити 6-7 проливів, це залежить від якості чаю.

Чай Срібні голки п'ють без цукру, молока, солодощів і закусок – він прекрасний сам по собі. З кожним чаюванням будете відкривати для себе нові ноти, відтінки і асоціації.