Фільтр

  • Вид "Улун"
    • 1
    • 23
    • 9
    • 9
    • 6
    • 4
  • Тип "УЛУН"
    • 4
    • 22
    • 9
    • 12
  • Ступінь ферментації
    1
  • Підбірки улунів
    • 10
    • 29
    • 11
    • 7
    • 4
    • 7
    • 13
  • Вік чаю
    • 49
    • 2
  • Країна
    • 33
    • 12
  • Регіон
    • 1
    • 9
    • 12
    • 15
    • 3
    • 30
  • Форма
  • Бренд
    • 48
    • 1
    • 1

Темний улун: особливості та сорти

Темний улун - бірюзовий чай, який на фінальній стадії обробки повільно прогрівали на вугіллі. Такі сорти ферментують на 40-60%, чаїнки стають майже чорними, в смаку з'являються пікантні нотки вогню і копчення.

Темний улун - характер чаю

Технологія виробництва бірюзових чаїв схожа. Але темний улун відрізняється потужним прогріванням на деревному вугіллі, процес триває десятки годин. Завдяки повільному копченню формується унікальний характер чаю.

Особливості темних улунів:

  • Поздовжнє скручування листа. Він завжди цілісний, витягнутий і зім'ятий. Великі хрусткі чаїнки із дзвоном падають на дно гайвані.
  • Настій бурштинового відтінку, чистий і прозорий.
  • У щільному ароматі нотки прянощів, копчення і вогню.
темний улун - TheTea

Да Хун Пао (大 红袍, Великий Червоний Халат) - найпопулярніший темний улун, ціна цього чаю з сировини материнський кущів, яких залишилося всього шість, може досягати тисяч доларів. Купити його неможливо не тільки в Україні, але і в Піднебесній, збір тримають у державному резерві. Вартість купажів з дочірніх рослин залежить від місця і часу збору, якості сировини і обробки. Інші сорти темних улунів: Шуй Сян, Жоу Гуй, Фен Хуан Дань Цун.

Виготовляють темні улуни переважно в провінціях Фуцзянь (північна частина - Уїшані) і Гуандун. Перші називають скельними улунами, північнофуцзянськими чаями та Уї Янь Ча.  Другі відомі як Чаочжоу Ча або гуандунці.

Як відрізнити темний улун від червоного чаю

Охочі купити темний улун вперше можуть сплутати його зі звичайним червоним чаєм, який європейці називають чорним. Причому ціна не є вирішальним фактором. У чому тоді різниця? 

  1. Листя темного улуна набагато більші за чаїнки класичних червоних сортів.
  2. У купажі улунів тільки чайний лист, в червоних сортах використовують ще й дрібні золотисті бруньки.
  3. Улуни ніколи не подрібнюють і не фасують в пакетики.

Щоб купити темний улун хорошої якості, оцініть його зовнішній вигляд і прислухайтеся до аромату. У бірюзового чаю сильної ферментації повинні бути напористі нотки прянощів. У червоного м'якший характер з легкою шоколадністю.

Спробуйте темний улун, ціна якісного сорту цілком доступна, порівняйте декілька варіантів. Після цього зможете безпомилково відрізняти сильноферментований бірюзовий чай від класичного чорного і зрозумієте, що вони абсолютно різні.

Ми привозимо до Києва як популярні, так і відомі тільки досвідченим поціновувачам сорти темних улунів. Вони ідеально підходять для щоденних чаювань і церемонії Гун Фу Ча, яка дозволяє бірюзовим сортам розкритися тонко і багатогранно.