Фільтр
Скинути сортування

Фільтр

Шен пуер – скільки секретів про нього ви знаєте?

Здається, варто новачкові відчинити двері у світ китайського чаю і дізнатися про існування пуеру, як знову несподіванка – виявляється, є два різновиди! Шу і Шен – брати, обидва смачні і корисні, хоча сильно відрізняються зовнішнім виглядом і характером. Хотілося б відповісти на питання «який краще», але ні. Армія чаєманів досі сперечається на цю тему і у кожного різновида пуеру мільйони шанувальників.

Зелений пуер – особливості

Більше тисячі років тому в Китаї, на території сучасної провінції Юньнань, з'явився чай з крупнолистового дерева. Згодом напій стали називати пуером і про нього дізналися навіть за межами країни. Купці складали спресований в цеглини або млинці чай у візок і відправлялися по Стародавньому чайному шляху. Ферментація в листі не припинялася і за місяці подорожі купаж дозрівав до потрібної кондиції. Це був саме Шен пуер (сирий, зелений) і коштував він дуже дорого.

У роки економічного буму в Китаї попит на хороший чай виріс. Фабрики не справлялися з кількістю замовлень, адже Шен міг ферментуватися роками. Майстри задумалися над прискоренням старіння і в 70-х роках минулого століття винайшли рецепт Шу пуеру. На відміну від старшого побратима, він готовий відразу, без довгого дозрівання.

Шен пуер - TheTea

Як виготовляють Шен пуер

Тонкощі виготовлення майстри чайної справи освоюють багато років. Одна помилка - і цінну сировину зіпсовано. Спробуємо описати складний і трудомісткий процес простими словами:

  1. На чайних плантаціях або в диких гірських садах збирають сировину. Зривають зрілі, нагодовані життєвою силою пагони, ворсиста брунька і кілька верхніх листочків.
  2. Збір сушать на сонці, прожарюють або пропарюють. Виходить «мао ча», чай-сирець.
  3. Його залишають дозрівати, іноді на 2-3 роки. Підв'ялене листя взаємодіє з киснем і поступово ферментується.
  4. Пуер зелений зазвичай пресують, розсипним залишають вкрай рідко. Але процеси старіння в млинці тривають.

Шен пуер дозріває дуже повільно, як хороше вино. Для цього йому важливо забезпечити ідеальну температуру і вологість. Ось чому млинці, яким 15-20 років, коштують дорого, вважаються елітними і продаються на аукціонах. За ними буквально полюють чаємани-колекціонери.

Китайський чай Шен пуер – вік має значення

З кожним роком зелений чай пуер стає смачніше і дорожчає. За умови, що в ньому якісна і правильно оброблена сировина, інакше витримка не допоможе. Довше 25 років чай ​​зберігають рідко, він теж не вічний.

У чому різниця між молодим і старим Шеном?

  • Молодий (до 5 років) світлий по відтінку листя і настою. У смаку є терпкість, якщо перетримати при заварюванні, з'явиться гірчинка.
  • Зрілий (5-20 років) темнішає, настій насиченого бурштинового відтінку. Смак м'якший і гармонійний.

З кожним роком ціна Шен пуеру зростає на 20-30%. Щоб не переплачувати, можна схитрувати. Купити якісний молодий млинець і залишити на зберігання.

чай Шен пуер - TheTea

Смак і аромат Шен пуеру

В цілому, незалежно від віку пуеру, Шен сподобається цінителям зелених чаїв.

  • Аромат. У сухому вигляді пахне свіжою травою, фруктами і квітами. У настої аромат яскравий, але ненав'язливий, зберігається навіть на дні теплої піали.
  • Смак. У чаї переплітається солодкість (навіть без додавання цукру), гірчинка і терпкість. Про останню в Китаї говорять «се хуа», швидко проходить.
  • Післясмак. Тривалий, медовий – за це чаємани і обожнюють хороший пуер.

Як купити Шен пуер і не прогадати

Вік – не головний показник. Якість зеленого пуеру залежить від сировини. Ідеально, якщо це листя і бруньки зі старих дерев. Особливо цінується збір з гірських садів провінції Юньнань. Високо над рівнем моря в округах Пуер і Сішуаньбаньна особливий клімат, найчистіше повітря, багаті мікроелементами ґрунти. Чай з цієї місцевості виходить приголомшливо смачним і ароматним.

А ось пресування пуеру на якість і ціну не впливає. Це може бути:

  • Класичний млинець (коржик), 357 г
  • Цегла (100-250 г)
  • Мініточа (5-12 г)
  • Розсипний чай

Порційний і розсипний чай зручніше заварювати, якщо часу мало: в офісі, подорожі. Від млинця і цеглини для чаювання потрібно відокремити невелику порцію. Це нескладно – стане в нагоді ніж або шило. Іноді, якщо пресування помірне, легко розламати руками. У якісному пуері з відбірної сировини немає крихти і пилу, при заварюванні він розкривається соковитими цілісним листям. Ми продаємо саме такі.

купити чай Шен пуер - TheTea

Якщо шукаєте корисний пуер, Шен - ваш ідеал

Про користь китайського чаю Шен пуеру можна говорити нескінченно. Колись його цінували насамперед за цілющі властивості і тільки потім стали використовувати як повсякденний напій. Недарма китайці – одна з націй-довгожителів.

Корисні речовини в складі зеленого пуеру:

  • Теїн (чайний кофеїн). Він діє м'яко, абсолютно нешкідливий, не перевантажує нервову систему і не підвищує тиск. Завдяки йому пуер бадьорить не гірше кави, активізує діяльність мозку, покращує кисневий обмін і знижує ризик розвитку хвороби Паркінсона. Радимо совам, які насилу прокидаються вранці. Але стане в нагоді і жайворонків - чай ​​поліпшить працездатність і концентрацію, підвищить стійкість до стресів.
  • Теанін. Амінокислота, яка регулює передачу нервових імпульсів, допомагає відчути радість, гармонію і прояснює свідомість.
  • Пектин. Покращує травлення, допомагає схуднути, виводить з організму шкідливі речовини.
  • Вітаміни. Особливо багато вітаміну С завдяки якому організм краще засвоює залізо, позбавляється від вільних радикалів, протистоїть пухлинним захворюванням. Також міститься вітамін А (потрібний для фізичного розвитку), Е (перешкоджає старінню організму), Р (підвищує міцність судин). У 100 грамах зеленого пуеру вітаміну Е в 32 рази більше, ніж у шпинаті. Регулярне вживання Шен пуеру повністю заповнює добову потребу організму у вітаміні С.
  • Мінеральні речовини. Більше 30 видів! Це цинк, калій, фтор та інші. Кожен з них важливий для зміцнення організму.

Як заварити Шен пуер

Пуер зелений в заварюванні більш примхливий, ніж чорний. Щоб він порадував смаком без гіркоти, дамо кілька підказок:

  • Використовуйте якісну м'яку воду. Бажано бутильовану, але не мінеральну. Якщо доводиться обмежитися водопровідною, її потрібно відстоювати і кип'ятити, щоб не була занадто жорсткою.
  • Обдайте посуд окропом.
  • Додайте у заварник пуер. Пропорція приблизно 5 грамів на 150-170 мл. Або так, щоб сухий чай зайняв близько 20% простору посуду цього об’єму.
  • Залийте воду, щоб вона покрила чай. Через 1-2 секунди злийте. Ми промили і розпарили чайний лист.
  • Відкрийте кришечку і дайте чаю «подихати» 20-30 секунд. Це поліпшить пуер, Шен, особливо молодий, стане трішки солодшим.
  • Долийте окріп, почекайте 10-15 секунд і розливайте чай по піалах. Потім знову залийте цю порцію водою. Якісний Шен витримує 8-12 проливів.

Головне правило - не поспішайте робити довгі заварки. Почніть з коротких, поступово збільшуйте час і стежте, щоб не з'явилася гіркота.

Кожен Шен пуер індивідуальний і за віком, і за якістю листа. Чим він старший, тим вище повинна бути температура води. Експериментуйте з пропорціями і часом витримки, з часом знайдете оптимальний смак і метод заварювання.