Фільтр

  • Вид "пуер"
    1
  • Підбірки
    • 1
    • 2
    • 2
  • Форма
    1
    • Смола Пуеру (Ча Гао)
      Смола Пуеру (Ча Гао)
  • Вік чаю
    • 2
    • 1
  • Бренд
    • 2
  • Країна
    • 2
  • Регіон
    • 4
  • Смаковий профіль
    • 1
    • 1
  • Місто

Смола Шен пуеру

Смола пуеру (Cha Gao, 茶膏) – концентрований пуер, який ще називають чайною пастою. Ми звикли бачити чай розсипним або пресованим. Цей красень виглядає як акуратний глянцевий кубик, який розчиняється у воді.

Історія Ча Дао

Смола пуеру – найдавніший чайний продукт, відомий з VII століття. Такий чай завжди вважався ексклюзивним, ціна на нього зростала і були часи, коли пити Ча Дао могла тільки юньнанська еліта.

Через кілька століть чайною пастою захопилися тибетські ченці, вони обожнюють її досі. Подейкують, що завдяки цьому залишаються міцними і позитивними до глибокої старості. Потім напій став більш демократичним. Сьогодні купити смолу пуеру може кожен, навіть якщо ти не нащадок імператора, а звичайний житель України.

Шен пуер смола - TheTea

Смола Шен пуеру – рідкісне виключення

Майже 90% смоли пуеру роблять з сильноферментованої сировини. Чайний лист обробляють за технологією Шу пуеру і тільки потім відправляють до чану, щоб отримати концентрат. При заварюванні така чайна паста дає темний, майже нафтової настій.

Смола Шен пуеру – рідкість. Її виготовляють в провінції Юньнань з зеленого чайного листа. Випускають невеликими партіями тільки для цінителів. Найчастіше це Ча Гао в чистому вигляді: насичений, освіжаючий, злегка терпкий напій. Щоб пом'якшити смак, до чайної пасти Шен пуеру (світлої смоли) іноді додають жасмин.

Як виготовляють смолу Шен пуеру

Виробництвом Ча Гао займаються невеликі юньнанські мануфактури. Технологія виготовлення виглядає приблизно так:

  1. Майже готовий Шен пуер утрамбовують у величезний 50-літровий чан. Заливають водою і ставлять на вогонь.
  2. Вода поступово випаровується і вміст котла робиться густішим. Майстру потрібно постійно контролювати процес і перемішувати чайну масу, не даючи їй пригорати.
  3. Як тільки вміст котла стане тягучим (зазвичай на це йде не менше доби), його знімають з вогню і розливають по формах. Це можуть бути брикети середніх розмірів або крихітні порції, по 5-10 грамів і навіть менше.

Так отримують концентровану смолу Шен пуера з густим ароматом і потужним смаком. Щоб зробити один брикет Ча Гао знадобиться сировини, як для декількох чайних млинців. Тому якісна чайна паста, а ми привозимо в Київ тільки таку, не буває дешевою.

Користь чайної пасти

У Китаї Ча Гао обожнюють не тільки за насичений смак, але ще й за масу корисних властивостей. Кажуть, що смола пуеру – найкорисніший продукт на основі чайного листа. Налічують кілька десятків цінних властивостей, визнаних китайською народною медициною. Ось основні:

  • Тонізує, прояснює думки, покращує роботу мозку і настрій.
  • Знижує артеріальний тиск.
  • Зміцнює стінки судин, очищає кров.
  • Покращує травлення, підтримує здорову мікрофлору.
  • Оздоровлює печінку (про це не втомлюються нагадувати китайські лікарі).
  • Прискорює розщеплення жирів, ідеальна добавка для здорового харчування і зниження ваги.
  • Нейтралізує негативний вплив алкоголю, можна пити, щоб позбутися похмілля.
смола Шен пуера - TheTea

Як заварити смолу Шен пуеру

На 150 мл достатньо 1-1.5 грама смоли. Залийте Ча Гао крутим окропом і дайте настоятися 3-4 хвилини. Розлийте настій по чашках і насолоджуйтеся. Заливайте порцію чайної пасти до повного розчинення.

Жорстких правил заварювання Ча Гао немає, тому не бійтеся експериментувати з кількістю чайної смоли і часом настоювання. Можна заварювати у типоді, гайвані і навіть термосі.