Білий чай
- 4.86
- 51
- 3.52
- 41
- 51
- Вид "Білий чай"
- Палацові брови (Гун Мей)6
- Білий піон (Бай Му Дань)11
- Брови старця (Шоу Мей)10
- Срібні голки (Бай Хао Інь Чжень)7
- Жовтий чай7
- Підбірки білих чаїв
- ТОП 57
- ТОП 2030
- Новачку22
- Пробники14
- Бюджетний7
- Преміум2
- Кращий з кращих8
- Форма
- Вік чаю
- до 3-х років8
- 4-5 років2
- 6-10 років10
- 11-20 років2
- Країна
- Китай24
- Регіон
- Юньнань9
- Фуцзянь23
- Аньхой1
- Хунань2
- Повіт Фудін (福鼎, Fuding) міський округ Нінде, провінція Фуцзянь11
Білий чай або Бай ча (白茶) – група сортів, що відрізняються слабкою ферментацією та мінімальною обробкою. Вони вважаються елітними, мають витончений смак і цілющі властивості.
Бай ча отримав назву завдяки сріблястому ворсу на ніжних бруньках, які захищають рослину від холоду. Чим більше їх у зборі, тим благородніший і дорожчий напій.
Технології виготовлення понад вісім століть. Раніше такі сорти вважали імператорськими, ціна білого чаю була настільки високою, що його могли купити тільки представники вищих кіл суспільства.
Китайська народна медицина відносить чай до «білої» стихії – металу. Вірять, що він знімає «внутрішній жар», причину численних хвороб. Спочатку напій використовували як ліки та елемент буддійських медитативних ритуалів, поступово він зайняв місце у повсякденній чайній традиції.

Білий китайський чай – особливості
Бай ча виготовляють лише у Піднебесній, рецепту близько 10 століть. Виробництво зосереджено у фермерських господарствах Фуцзяні. Особливо багато чайних мануфактур з органічно чистими плантаціями у повіті Фудін. Сировину збирають із кущів Да Бай Хао, так званий «великий білий пух».
У XXI столітті білі сорти почали виготовляти у Таїланді, Індії, Шрі-Ланці. Вони нагадують оригінал зовнішнім виглядом, але програють за смаком та корисними властивостями.
Характерною особливістю білого китайського чаю є незначне окислення сировини, ферментація 5-7%. Майстер намагається впливати на чайний лист мінімально, щоб зберегти користь та натуральний смак. Тому Бай ча не піддають інтенсивному прожарюванню, не мнуть і не скручують, як червоні сорти або улуни.
Етапи виготовлення:
- У березні-квітні, поки погода суха та ясна, приступають до ручного збору сировини. Напередодні збирачам забороняють їсти часник та спеції, щоб чайний лист не ввібрав різких запахів. Якщо у цей час йдуть затяжні дощі, є ризик втратити урожай. Тоді ціна білого чаю зростає.
- Листя з бруньками сортують, залишають лише пружні, здорові, гарні. Підмерзлі, дрібні, пошкоджені відбраковують.
- Важливо контролювати умови підв'ялення (природного сушіння) сировини та вчасно переміщувати збір у тінь. Спека, сильний вітер, волога – фактори, які можуть пошкодити продукт. Тому виготовлення елітного білого чаю майстрів без солідного досвіду не допускають.
- Після сонячно-тіньової ферментації смак «запечатують» легким прогріванням у печі.
- Залишається дати свіжовиготовленому Бай ча дозріти близько місяця і запакувати для продажу.
Китайський білий чай, як правило, надходить у продаж розсипним. Рідше його пропонують купити в коржиках та цеглинах. Іноді пов'язують із додаванням квіток жасмину або хризантеми.
Сорти – який білий чай краще
Якщо ви вирішили купити білий чай в інтернет-магазині, потрібно вибирати серед чотирьох хітів:
- Бай Хао Інь Чжень, елітний сорт відомий як Срібні голки.
- Бай Му Дань, зустрічається під назвою Біла півонія.
- Шоу Мей, так звані Брови старця.
- Гун Мей або Подарункові брови.
Вони відрізняються категорією фудінської сировини. Наприклад, Бай Хао Інь Чжень виготовляють із соковитих ворсистих бруньок. До XIX століття вивозити за межі Китаю заборонялося, але сьогодні цей білий чай можна купити в Україні. Для Бай Му Дань обробляють пухнасту бруньку і два верхні листки, які ферментуються неоднорідно. Для Гун Мей – бруньку та 4 листки. У Шоу Мей бруньок немає. Перші два сорти прийнято відносити до найвищої якості, інші вважають «малими» формами.
Листові різновиди чудово витримують зберігання. Тому зустрічається зістарений Бай ча, старший за 5 років, його відзначають приставкою «лао».
З якого сорту розпочати знайомство? У елітного Бай Хао Інь Чжень тонкий смак, який складно зрозуміти, якщо ви звикли пити чорний чай із цукром. Тому новачкам рекомендують почати з азів – дегустації Гун Мей або Шоу Мей, потім переходити до вишуканих різновидів.

Чому варто купити китайський білий чай
Білі сорти мають неповторний характер. Багатошаровий смак грає нотами фруктового кошика, соковитої дині, ягідної кислинки. Чим дорожчий сорт, тим багатший смаковий профіль.
З часів імператорів білі сорти називали «чаєм молодості та здоров'я». Їх цінували не лише за вишуканість, а й за оздоровлюючий ефект. Завдяки делікатній обробці без потужного обсмажування у чайному листі зберігаються вітаміни Р, С, групи В, антиоксиданти, амінокислоти.
Основні властивості:
- Проясняє розум, покращує настрій, позбавляє наслідків стресів.
- Оновлює сили, допомагає подолати безсоння.
- Омолоджує на клітинному рівні, освіжає колір обличчя, очищує шкіру від запалення. Недарма екстракт білого чаю – цінний компонент косметики.
- Відрізняється низьким вмістом кофеїну, тому можна пити в будь-який час доби. Врівноважує, не перевантажує нервову систему.
Іноді звичайний зелений чай видають за білий. Зовнішньо визначити підробку складно, але смак у неї бляклий і невиразний, концентрація корисних речовин набагато нижча.
У оригіналу, ми привозимо з Піднебесної лише такі сорти, солодкуватий аромат, що залишається на дні теплого посуду.
Правила заварювання та зберігання
Білий чай настільки ніжний, що помилки в заварюванні зіпсують його смак. Важливо враховувати 3 фактори:
- Вода. Використовуйте м'яку питну: бутильовану, фільтровану, але не мінеральну або водопровідну з твердими домішками.
- Температура. Чим гарячіша вода, тим швидше і насиченіше завариться чай. Важливо не перестаратися, інакше з'явиться гіркота. Краще дати окропу охолонути до 60-65°С. Розпарені тіпси максимально віддадуть аромат.
- Тривалість витримки. Бажано заварювати китайським способом коротких проток. Перший витримують від 10 секунд, потім збільшують час ще на 5-15 секунд. На чашку достатньо 2-10 г сухої заварки. Одна порція розрахована на 3-5 проток, залежно від якості, сорту, віку.
Не використовуйте металевий посуд. Бай ча ідеально розкривається у заварнику або гайвані зі скла, кераміки, ісинської глини.
Ніжний чай слабкої ферментації швидко вбирає запахи, тому зберігати його важливо у закритій ємності за температури не нижче 0С°.На відміну від зелених сортів термін «життя» білих більш тривалий. Наприклад, витриманий Бай Му Дань у млинці через 5-10 років стає ще смачнішим.

Де купити якісний білий чай в Україні
Команда The Tea співпрацює з сімейними фабриками Фудіна, які виготовляють елітні та бюджетні сорти з органічно чистого чайного листя та бруньок. Завдяки цьому пропонуємо купити оригінальний білий чай у Києві та з доставкою по Україні.
У нашій колекції представлено класичні сорти. Це розсипний чай, який можна замовити порцією для знайомства. Також спресований у коржики, квадрати, порційні кульки для зручного заварювання вдома, в офісі та подорожі.