Японський чай
- 51
- 51
- 41
Якщо ви у захватівід неординарних смаків і цінуєте мегакорисні напої, зверніть увагу на японський чай.
Чим відрізняються японські чаї
Типово японський чай зелений. Інші види місцеві майстри практично не роблять. Улуни, пуери і чорні сорти (коча) з Японії – рідкість. Зате слабоферментовані виходять справжніми шедеврами. Їх не прожарюють, як в Китаї, а обробляють парою.
Сировину збирають з чайних кущів Саямакаорі, Ябукіта і Окухікарі. Якщо захочете купити чай Матча або інший японський чай, знайте, що швидше за все він народився біля підніжжя гори Фудзіяма. Тут, в префектурі Сідзуока, випускають половину чайного запасу країни. Ще є плантації на островах Сидока і Хонсю. В районі Уджи роблять кращий зелений чай Гьокуро і знаменитий Сенча.
Як збирають японський зелений чай
- Клімат Японії дозволяє збирати сировину 4 рази за рік. Починають в травні-червні, ціна на цей японський чай завжди вище. Він насичений, з витонченим смаком, легкою терпкістю і високою концентрацією корисних речовин: амінокислот, вітамінів, мінералів.
- Партія другого збору з'являється з кінця червня по серпень. Колір у нього трохи блідіший, яскравої терпкості немає. Третій і четвертий збір (серпень-вересень) – це зазвичай Банча. Якість поступається двом попереднім.
- Для початку рослинам дають кілька років зміцніти. Час від часу їх підрізають, щоб кущі розросталися вшир. Так вдається зібрати більше чайного листя.
- Якщо кущі призначені для дорогого сорту, як Матча, в спекотні дні їх затінюють рисової соломою або матами. Чай стає м'яким, з приємною солодкістю в смаку. Чаї Сенча, Банча і Тамарекуча не прикривають від сонця.
- Для елітних сортів Гьокуро і Матча верхні бруньки і листя збирають вручну. Для інших видів сировину заготовляють за допомогою спеціальних ножиць і чаєкосилок. Так швидше.
- Ручним збором займаються переважно жінки. За день навіть найдосвідченіша збиральниця не принесе більше 15 кілограмів сировини. Після обробки листя з них виходить майже в 3 рази менше чаю.
Як виготовляють Маттю та інші японські чаї
Фішка японців - пропарювання чаю. Кажуть, технологію вони запозичили в Китаї. Потім в Піднебесній почали просмажувати сировину, а тут залишилися вірними старому методу. Після обробки гарячою парою (蒸 し 製) процеси ферментації в листі припиняються. Інтенсивність і час пропарювання можна регулювати. Це впливає на смак чаю.
Виділяють такі варіанти:
- Асамуші. Зелений чай найслабшого пропарювання, всього 20-30 секунд.
- Чюмуші. Пором впливають 30-40 секунд.
- Фукамуші. Пропарювання протягом 2-3 хвилин робить листя крихкими, але вони краще заварюються.
Багато століть тому використовували середню ступінь пропарювання. Сильну почали застосовувати відносно недавно.
Листя сушать, підкидаючи у повітря. Під час такого випробування вони скручуються і ламаються під власною вагою. Ось чому японський зелений чай завжди подрібнений. Ще його називають «різаним» або «ламаним». У китайських сортах зберігаються цільні чаїнки. Подрібнені японські чаї відрізняються насиченим смаком і швидко заварюються.
Майже готовий пропарений і висушений чай сортують. Цілі листочки йдуть на Гьокуро і Сенча. З великих і плоских роблять Атамача. Стебла використовують для Кукіча, а бруньки для Меча. Чайна крихта теж не залишається без діла, з неї вийде чай Конача.
Японські чаї – види
Ми вже полюбили чай Матча, купити в Києві можна й інші японські сорти. Україна все ще вважає їх екзотикою, але з кожним днем вони стають популярнішими.
Чаї з Японії – велике сімейство з безліччю видів. Їх виділяють в залежності від часу збору, частини листа, з якої роблять сорт, особливостей вирощування, методу пропарювання. Наприклад, ми вже говорили про те, що Маття і Гьокуро затінюється при вирощуванні і смак виходить більш м'яким.
Популярні види японського чаю:
- Матча (маття). Виглядає як яскраво-зелений порошок. Для цього подрібнюють листя Гьокуро. Виходить густий живильний напій з нотками свіжої зелені. Сьогодні Маття просто хіт в меню ресторанів, чайних і кавових закладів. З нього готують як класичний чай, так і всілякі варіанти латте, коктейлів, додають до випічки. Є навіть блакитна Матча, купити її складніше, але ми привозимо добірні партії до Києва. В цьому чаї багато амінокислот, він відмінно засвоюється організмом. Не потрібно фільтрувати напій, в м'якоті найбільше користі.
- Гьокуро (Гіокуро). Елітний японський чай, чаїнки загострені на кінці, як соснові голки. Спробуйте його хоча б один раз і запам'ятайте цей вишуканий смак назавжди. Один з найбільш корисних сортів. Листя обробляють паром всього 20 секунд, цінні речовини зберігаються. А завдяки тому, що кущі затінюють, гіркоти в зеленому чаї немає.
- Сенча. Ще один японський хіт. Настій виходить світло-зеленим, пахне весняною свіжістю і радує квітковими нотками. Є багато різновидів цього чаю, якість може сильно відрізнятися.
- Генмайча. Його називають «японський рис». Зелений чай і правда змішаний із зернятками неочищеного коричневого рису. Затишний, з нотками попкорна і прожареного гарбузового насіння. У ньому мінімум кофеїну, тому можна пити навіть перед сном. Прискорює обмін речовин, допомагає зберегти гарну фігуру.
Менш поширені японські чаї: Каматрі, Тенча, Кабусеча, Арач, Тамарьокуча.
Генмайча, Гьокуро, чай Матча: купити мало – заваріть правильно
В Японії для заварювання використовують спеціальний чайник з ручкою. Він називається Кюсу і розрахований на 100-300 мл. Але японські сорти можна заварювати як звичайні зелені, у тіподі, чайнику або гавані. Тільки не проливами, як китайські, а настоюванням.
- У прогрітий посуд додайте чай (приблизно 3 грами на 100 мл).
- Залийте водою 90-100 градусів. Для Гьокуро та інших ніжних сортів, які затінюють, досить 60-70 градусів.
- Через 30 секунд можна пити. Якщо хочете настій міцніше, чекайте хвилину.
Чим менше пропарюють чай, тим довше його доведеться настоювати. Але в цілому японські сорти не вередують і добре заварюються навіть у жорсткій воді. Якщо плануєте заварити Матчу, купити бажано спеціальний вінчик, яким чай збивають до піни. Якщо купите ще і бамбукову ложечку, щоб відміряти кількість заварки, відчуєте себе майже японцем.
Генмайча можна заварити як напій, а можна замінити їм прийом їжі. Цей варіант підійде людям на дієті. Рисові зернятка смачні, з'їсте їх із задоволенням. Але якщо заварювати цей чай проливами, уже з другого разу пікантний смак зникне. Влітку спробуйте холодний японський чай. Його п'ють з льодом в керамічних чашках-склянках. В Японії вважається, що наливати до країв неввічливо, тому зазвичай заповнюють до половини.
Купити чай Матчу та інші японські сорти з цього розділу можна як невеликою порцією для дегустації, так і з запасом на чаювання у великій компанії. Ми привозимо до Києва кращі варіанти і відправляємо ваші замовлення в будь-яку точку України.