Брови старця (Шоу Мей)
- дешевий
- дорогі
- популярний
- акції
- новинки
- хіти
- 54
- 42
- 51
- 4.52
- 4.73
- 51
- Вид "Білий чай"1
- Палацові брови (Гун Мей)+7
- Білий піон (Бай Му Дань)+11
- Брови старця (Шоу Мей)
- Срібні голки (Бай Хао Інь Чжень)+9
- Жовтий чай+4
- Біле Місячне Сяйво (Юе Гуан Бай)+6
- Підбірки білих чаїв
- ТОП 51
- ТОП 206
- Новачку4
- Пробники2
- Бюджетний2
- Преміум1
- Кращий з кращих1
- Форма
- Млинець2
- Розсипний3
- Цегла3
- Мініточа (таблетки)1
- Вік чаю
- 4-5 років2
- 6-10 років4
- 11-20 років1
- Країна
- Китай7
- Регіон
- Фуцзянь6
- Повіт Фудін (福鼎, Fuding) міський округ Нінде, провінція Фуцзянь3
Брови старця (Шоу Мей)
Шоу Мей – найбільш зрозумілий білий чай. У нього великі об'ємні листя, потужний пряний аромат, смак з нотами запашного меду і затишної карамельки. Якщо ви ще не знайомі з білими сортами, радимо починати з цього красеня.
Чай Шоу Мей – візитка
У класифікації китайських чаїв є шість видів: пуери, улуни (бірюзові), червоні, зелені, жовті та білі. Різниця, насамперед, в технології обробки. Білі сорти ферментують лише на 5-7%. Головна ідея – дбайливо підкреслити природний смак і зберегти максимальну близькість чаю до природи.
Назва Шоу Мей перекладається як Брови старця або Брови довголіття. Мабуть, такі асоціації викликають у китайців злегка скуйовджені листочки.
Сорт відомий з початку 60-х. Для Бай Хао Інь Чжень збирали верхні тіпси, а з нижнього листя, змішаного з пухнастими бруньками, почали робити Шоу Мей. Зазвичай використовують соковиту літню сировину. Лист темний, великий і дуже красивий в заварюванні. Близько 90% ніжних білих чаїв, включаючи Шоу Мей, виготовляють в провінції Фуцзянь. Зазвичай в повіті Фудін. І лише невелику частину роблять майстри з Гуансі.
Як виготовляють чай
На перший погляд, технологія створення білого чаю – простіше простого. У нього найкоротший ланцюжок обробки. Ніякого скручування, виділення соку, томління на вогні і потужного обсмажування. До речі, це єдиний чай, над яким взагалі не знущаються зминанням. Зібрати і висушити, виходить щось на зразок гербарію.
Якісний Шоу Мей – результат правильної обробки. Це складно! Багато залежить від особливостей сировини, кількості сонячного світла, вологості, температури, часу. Важливо контролювати кожну деталь. Вчасно перенести чай у тінь або прикрити тканиною, а іноді і навпаки – дати сонцю прогріти кожен листочок.
Цьому чайні майстри вчаться не рік-два, а десятиліттями. Спочатку стежать за процесом і працюють помічниками. Потім тренуються на сировині, яку не шкода зіпсувати. І тільки майстру з величезним досвідом довіряють справжній білий чай.
Етапи виготовлення Шоу Мей:
- Пізньої весни або влітку збирають сировину. Теоретично, білі сорти можна приготувати з листя і бруньок будь-яких чайних кущів. Але для елітних вибирають спеціальний різновид з ніжним пушком. Його можна побачити на чаїнках. Мокрі, пошкоджені, кволі паростки не зривають.
- Сировину сушать на сонці. Час від часу затінюють або переносять у приміщення. Іноді це триває добу і довше. На відміну від інших чаїв, не використовують вбивство зелені (фіксацію). У білих сортах ферменти залишаються активними і зберігається вся користь.
При створенні чаю Шоу Мей майстер дбайливо підкреслює красу чайного листа. Тому важливо, щоб сировина була якісною, а обробка – правильною. Зазвичай продають розсипний білий чай. Лише зрідка можна купити Шоу Мей, спресований в млинець, точу або акуратну цеглину. У нас є різні варіанти.
Смак Шоу Мей
Заваріть Брови старця і в вашій піалі буде світлий прозорий настій. Сам чай трохи темніше, ніж зелений. А білим його називають через сріблясті ворсинки на бруньках і листі. Через те, що сировину не мнуть, листя залишаються цільними і не просочуються власним соком. Ферментація дуже повільна і нерівномірна, чаїнки грають відтінками.
Смак білого чаю – унікальний. У ньому відгомони квіткового меду і приємні карамельні нотки. А ще у Шоу Мей приголомшливий аромат, їм хочеться насолоджуватися до нескінченності.
Чай Брови старця – користь
Якщо пити Шоу Мей регулярно, чай допоможе зберегти здоров'я. У Китаї розповідають, що колись білі чаї рятували людей від епідемій.
Сьогодні китайці вірять, що білий чай допомагає вберегтися від «трьох висот»: підвищення тиску, глюкози і холестерину. І захищає організм від трьох небезпек: радіації, пухлин і передчасного старіння.
Щоу Мей зміцнює імунітет, знімає нервову напругу, покращує сон, корисний для судин і травлення. У ньому цілий набір вітамінів, мікроелементів і антиоксидантів, ваш організм скаже спасибі.
Заварюйте його якісною водою, використовуйте метод проливів і пийте без поспіху. Побачите, як повертається душевна рівновага, поліпшується настрій і хочеться зробити те, до чого раніше ви навіть боялися підступитися. Надихаючий чай!