Жасминовий чай
- дешевий
- дорогі
- популярний
- акції
- новинки
- хіти
- 54
- 4.73
- Вид "Зелений чай"1
- Лун Цзин (Колодязь дракона)+7
- Жасминовий чай
- Бі Ло Чунь+7
- Мао Фен+7
- Люй Ча+1
- Тай Пін+3
- Підбірки зелених чаїв
- ТОП 203
- Новачку3
- Бюджетний1
- Форма
- Розсипний7
- Вік чаю
- до 3-х років4
- Країна
- Китай3
- Регіон
- Юньнань2
- Фуцзянь3
- Гуансі2
- Бренд
- TheTea4
Жасминовий чай - ароматне задоволення і натуральний антидепресант
Китайці рідко ароматизують чаї. Зелений чай з жасмином - виняток. Ніжні квітки настільки запашні, що закрутили голову навіть китайським майстрам! Вам напевно сподобаються чудові сорти з цього розділу. Кожен з них - натуральний антидепресант і приємний привід зануритися в задоволення від релаксу.
Як виготовляють чай з жасмином
Справжній чай з жасмину ароматизують не штучними інгредієнтами і навіть не маслами або есенціями. Тільки натуральними квітками. Чекають, поки вони накопичать максимум ефірних масел. Зривають зазвичай рано вранці, за ніч бутони розпускаються і до світанку запах набирає максимум сили. Потім їх використовують, щоб перетворити звичайний чай на жасминовий.
З часів династії Сун (960-1279) застосовують два традиційних метода ароматизації:
- Чай і жасмин змішують і підв’ялюють протягом доби.
- Чайне листя і квітки залишають зберігатися на 2-3 місяці. Коли чай вбере аромат, його сортують вручну, щоб прибрати пелюстки.
Перший метод найпростіший, але частина корисних властивостей втрачається. Другий варіант цінується більше, такий жасминовий чай зберігає всю користь. Але і ціна на нього вище.
Чай з жасмину - види
Різновидів зеленого чаю з жасмином так багато, що їх можна назвати окремим сімейством. Часто до назви додають слово «Моллі», тобто «Жасмин».
Зелений чай з жасмином - класика. Улун і білий - рідкість. В червоні чаї китайці практично не додають ці квітки. У ньому більше таніну і він послаблює властивості пелюсток. Обов'язково спробуйте зв'язані чаї з бутонами, вони чудові.
Топові види:
- Молі Фен Янь (Око Фенікса). Чаїнки-спіралі скручені в сфери і нагадують пташині очі. У заварнику вони красиво розкриваються цілісним листям. Популярний китайський чай з жасмином роблять майстри провінції Юньнань. Настій радує ягідно-квітковими нотками.
- Молі Інь Чжень (Жасминові срібні голки). Довгі витончені листочки покриті сріблястим пушком, звідси і назва. У настоя ніжний смак лугових трав. При заварюванні чаїнки піднімаються і опускаються, немов танцюють у воді. Цей жасминовий чай з провінції Фуцзянь зазвичай виготовляють методом зів’ялення упереміш з квітками, потім їх не видаляють.
- Молі Бай Мао Хоу (Жасминова біла мавпа). Виготовляється з ранньовесняних пагонів. Цілих 100 днів вони зберігаються упереміш з квітками. Настій виходить жовтуватим, в смаку проявляються ноти винограду і квітів. Прекрасно зігріває в холоди.
- Хуа Чжен Ло (Жасминовий золотий равлик). Чай з Фуцзяні, жасмин привозять з Фучжоу. Листя скручують у щільні спіралі-кульки. Розкриваючись, вони наповнюють кімнату витонченим ароматом.
- Чун Хао Ван (Королівський жасмин). Для сорту вибирають кращі жасминові бутони, тому його і називають королівським. Чай родом з провінції Юньнань. М'який, смачний, легко п'ється без цукру.
- Юй Чжу (Нефритовий стовп). Відразу впізнаєте його по оригінальній формі скручування - чаїнки схожі на веретена. М'який ненав'язливий смак, ніякої різкості.
- Хуа Юй Де (Жасминовий нефритовий метелик). Ще один незвичайний красень, і як китайські майстри примудряються надати листю таку форму? Крихітні метелики-бантики із запашним ароматом.
- Жасминовий Бі Ло Чунь. Знаменитий зелений чай з натуральною ароматизацією. Можна розглядіти мініатюрні золотисті бутони.
Ці та інші сорти жасминового чаю пропонуємо купити в цьому розділі. Вони не тільки смачні. Піднімуть настрій, принесуть користь для здоров'я.
Смак жасминових чаїв
У світлому настої зустрілися свіжі акорди зеленого чаю і запашний жасминовий аромат. Смак м'який, солодкуватий, не потребує додаванні цукру. Якщо заварити правильно, нижче розповімо як це зробити, гіркоти і терпкості не буде.
Залежно від сорту нюанси смаку і аромату можуть відрізнятися. Це залежить від якості сировини, місця, де його вирощували, і способу обробки.
Елітний жасминовий чай з Китаю – непередаване задоволення! Нічого спільного з пакетиками і купажами з супермаркетів, де використовують штучні ароматизатори з різким запахом.
Користь жасминового чаю
Китайський зелений чай корисний сам по собі, в поєднанні з жасмином - ще більше.
- Зміцнює імунітет, тонізує, покращує травлення, робить стінки судин міцними.
- Виводить токсини і шлаки.
- Стимулює роботу мозку, покращує пам'ять і концентрацію. Цей бонус знадобиться школярам, студентам і людям розумової праці.
- Потужний антиоксидант. Корисний для фігури, шкіри, ендокринної системи, зору, уповільнює процеси старіння клітин і покращує колір обличчя.
- Завдяки вмісту вітамінів, мікроелементів і амінокислот допоможе зберегти здоров'я, уникнути авітамінозу, особливо взимку.
- Корисний для нервової системи. Знімає втому, наслідки стресів і тривогу, гармонізує, заспокоює, рятує від безсоння. Бадьорить, але м'якше і безпечніше, ніж кава.
- Шикарна ароматерапія. Жасминовий запах - ідеальний природний антидепресант. Радимо купити для гарного настрою.
- Допомагає привести вагу в норму. Прискорює розщеплення жирів, особливо якщо випити жасминовий чай перед тренуванням.
- Зігріває в холоди, освіжає влітку.
Одна чашка жасминового чаю – і хочеться посміхатися. Відчуваєш себе молодим і бадьорим! Не змішуйте жасминовий чай з алкоголем - він підсилить збудження. Не рекомендується при високій температурі, якщо у вас гастрит, виразки і гіпертонія. Не заварюйте перед сном і не влаштовуйте чаювання на голодний шлунок.
Як заварити китайський зелений чай з жасмином
Головна небезпека - перетримати чай з жасмином або взяти занадто багато заварки. Концентрований напій може гірчити. Щоб цього не сталося, на 250-300 мл води додавайте близько 3-4 грамів.
Смак розкриється краще, якщо використовувати м'яку питну воду. Підійде бутильована, але не мінеральна. Водопровідну заздалегідь відстоюють. Настоюйте спочатку 40-60 секунд. Якщо чай здасться занадто слабким, збільшуйте час витримки. Зручніше заварювати у прозорому посуді. Так зможете спостерігати за танцем чаїнок і контролювати насиченість по відтінку настою. Одна порція якісного чаю з жасмином розрахована на 2-3 заварювання.