Шу Пуер (Чорний Пуер)
- дешевий
- дорогі
- популярний
- акції
- новинки
- хіти
- 4.821
- 43
- 42
- 51
- 4.76
- Вид "пуер"1
- Шу Пуер (чорний)
- Шен Пуер (зелений)+165
- Бай Хао Пуер (білий)+2
- Я Бао (бруньки)+8
-
- Підбірки
- ТОП 59
- ТОП 2040
- Новачку44
- Пробники21
- Бюджетний23
- Преміум12
- Кращий з кращих38
- Колекційний8
- Форма
- Вік чаю
- до 3-х років79
- 4-5 років35
- 6-10 років69
- 11-20 років73
- 21-30 років7
- Бренд
- TheTea47
- Менхай (Menghai)51
- Менхай Да І (Menghai Da Yi)37
- Менку (Mengku)10
- Лі Мін (Li Ming)3
- Лун Шен (Long Sheng)4
- І Пін Тан (Yipin Tang)3
- Сягуань (Xiaguan)14
- Сінхай (Xinghai Tea Factory)9
- Сінь І Хао (Xin Yi Hao)4
- Ту Лінь (Tu Lin)9
- Тун Цін Хао (Tong Qing Hao)4
- Фухай (Fu Hai)3
- Хайвань (Haiwan Lao Tong Zhi)6
- Чень Шен Хао (Chen Sheng Hao)3
- Чанг Tай (Chang Tai)2
- Юнь Хай (Yun Khay)5
- CNNP12
- Sunriver Tea4
- YunHong Tea5
-
- Країна
- Китай175
- Регіон
- Юньнань260
- Менхай4
- Гуандун1
- Смаковий профіль
- Класичний59
- Витриманий59
- Шоколадний6
- Жасміновий1
- Квітковий3
- Рисовий3
- Місто
Шу пуер – китайський чай з характером
Насичений Шу підбадьорить не гірше кави, здивує смакові рецептори і підніме настрій. Незвичайний? Так! У ньому стільки глибини і напору, не закохатися неможливо. За умови, що вам вдалося купити Шу пуер відмінної якості. Ми привозимо з Китаю саме такий.
Чай Шу пуер – народження
Існує два різновиди пуеру – Шен (сирий, зелений) і Шу (готовий, чорний). Шен пуер з'явився багато століть тому, коли ще не було автомобілів і чай доставляли у Тибет, Монголію та інші країни караванами. Під час тривалої подорожі він спокійно дозрівав (ферментувався), ставав м'якшим і смачнішим.
У ХХ столітті попит на хороший пуер виріс, фабрики не встигали із замовленнями. Чайні майстри шукали можливість скоротити час на ферментацію і в 70-х роках винайшли рецепт прискореного старіння. Першим його застосував завод Kunming Tea Factory, потім метод підхопили інші виробники.
Так народився пуер Шу. На відміну від побратима Шена, йому не потрібні довгі місяці дозрівання, достатньо кількох тижнів. Можна пити молодим і отримувати задоволення.
Як виготовляють Шу пуер
- Для будь-якого пуеру використовують «мао ча». Це груба сировина з пухнастими бруньками. Її сушать на сонці, іноді попередньо пропарюють або прожарюють. Процес називають «вбивством зелені». Простіше кажучи, він потрібен для фіксації, щоб в чайному листі припинився обмін речовин і «закарбувався» смак.
- Гарячу сировину мнуть вручну (приблизно 40 хвилин) або в спеціальних машинах. Якщо скручування виявиться слабким, смак чаю буде невиразним. В результаті з 4 кілограмів листя залишається приблизно один.
- Листя складають у купи, змочують водою, накривають тканиною і безперервно контролюють температуру (вологе скиртування). Сировина окислюється до чорного кольору.
- Остаточно потемнілий чай досушують на сонці, щоб зафіксувати його властивості.
- Отриманий пуер сортують, пресують і відправляють на продаж.
Який Шу пуер купити – форма
Виділяють кілька категорій пуеру:
- Злиплі грудки – Лао Ча Тоу (Старі чайні голови).
- Найменший лист – Гун Тін. Красивий коричнево-шоколадний пуер колись пили тільки аристократи, сьогодні його називають палацовим і продають розсипним.
- Якщо в чаї багато бруньок з ніжними ворсинками, виходить пуер Цзинь Я (Золоті бруньки).
- Крупне листя пресують у цеглини, млинці, точі.
Чорний пуер (хоча колір настою швидше шоколадно-бурштиновий) зазвичай випускають у вигляді купажу – це суміш листя і бруньок в різних пропорціях. Регулюючи їх співвідношення, майстер покращує глибину і гармонію смаку. Рецепт з 4-х цифр вказують на обгортці. Сировину збирають на різних плантаціях. Або ж на одній ділянці, часто у віддалених гірських районах. Такий Шу пуер відшукати складніше, за ним «полюють» чаємани та колекціонери. Шу іноді випускають в розсипному вигляді, але частіше пресують.
Традиційні форми:
- Цеглина (100-250 г).
- Млинець (357 г).
- Гніздо (100-500 г).
- Мініточа (5-12 г).
Вибирайте зручний формат Шу пуера, ціна від форми не залежить. Млинець і цеглина - найпоширеніші варіанти, класика. Для чаювання доведеться акуратно відокремлювати порцію ножем, спеціальним шилом або руками. Мініточі зручно заварювати цілком, коли поспішаєш, хочеться влаштувати хвилинку релаксу в офісі або подорожі.
Чорний пуер – смак
Якщо віддаєте перевагу напоям з міцним характером, спробуйте сильноферментований Шу, чорний чай у порівнянні з ним м'якший. У букеті якісного купажу відчуєте приємні ноти сонячного лісу, горіхової шкірки, чорносливу, сухофруктів і шоколаду. Оксамитовий, глибокий настій бурштинового відтінку з яскравим соковитим ароматом переливається нюансами і асоціаціями.
Нагадаємо, що витримка для чаю Шу пуеру не так важлива. Тому не женіться за віком, звертайте увагу на якість. Листя з бруньками повинні бути максимально цільними, без лома, пилу і грубих черенків.
Шу пуер купити в Києві і з доставкою в інше місто зможете не тільки цілим млинцем. Новачкам для дегустації запропонуємо точі або невеликі порції. Спочатку смак цього чаю здається незвичайним - справжній вибух емоцій. Потім звикаєш і день без чарівного чорного пуеру вже неповний.
Якщо потрібен підбадьорливий пуер, Шу не підведе
Хочете зберегти здоров'я тіла і ясний розум до старості? Тоді чай Шу пуер вам підходить. Недарма китайці - одна з націй-довгожителів. Вітаміни, мінерали, амінокислоти, таніни та інші цінні компоненти роблять напій дуже корисним.
Тим, хто віддає перевагу бадьорим чаям, Шу пуер сподобається. Це натуральний енергетик. Дві-три піали вранці, і хочеться звернути гори! Вдень позбавить від сонливості, ввечері зніме втому. Перед сном бажано пити в слабкій концентрації.
Основні властивості:
- Зміцнює імунітет.
- Виводить шлаки і «поганий» холестерин.
- Корисний для травлення, печінки і серця.
- Допомагає схуднути.
Якщо регулярно пити китайський Шу пуер, чай з Китаю поліпшить якість життя і допоможе заощадити на ліках. А ще подарує незабутні хвилини задоволення.
Як заварювати
Поспішаємо заспокоїти тих, хто не знає, як приготувати чай Шу пуер - його складно зіпсувати. Якщо використовувати м'яку бутильовану воду, смак розкриється яскравіше.
- Заварюйте методом проливів, як роблять китайці:
- Помістіть приблизно чайну ложку чаю в посуд (чашка, гайвань, тіпод) і долийте 150-200 мл окропу.
- Перший пролив відразу ж вилийте. Він потрібен, щоб промити і розпарити лист.
- Другий настоюйте 15-30 секунд - готово, можна пити. З третього поступово збільшуйте час.
Згодом зрозумієте, скільки настоювати пуер - до нафтового або світло-янтарного відтінку. Якщо хочете міцніше, експериментуйте з кількістю і витримкою проливів.
Пуерні табу
Чого не можна робити з Шу пуером:
- Залишати чай на сонці і поряд з ароматними продуктами.
- Заварювати в посуді, який ввібрав запах іншого чаю.
- Влаштовувати чаювання перед сном, може підбадьорити до безсоння.
- Пити на голодний шлунок, вчорашнім або навіть якщо простоїть більше години - це шкідливо.
- Захоплюватися без міри.