Те Гуань Інь (Тігуанінь)
- дешевий
- дорогі
- популярний
- акції
- новинки
- хіти
- 52
- 4.712
- 4.912
- 4.65
- 32
- 4.58
- 51
- 44
- Вид "Улун"1
- Те Гуань Інь
- Да Хун Пао+31
- Молочний улун+7
- Габа чай (GABA)+14
- Дань Цун+13
- Жоу Гуй+7
- Шуй Сянь+6
- Женьшень улун+6
-
- Тип "УЛУН"
- Південнофуцзянський улун21
- Ступінь ферментації
- Світлий улун19
- Темний улун3
- Підбірки улунів
- ТОП 56
- ТОП 2012
- Новачку9
- Пробники2
- Бюджетний3
- Преміум4
- Кращий з кращих6
- Вік чаю
- до 3-х років18
- 6-10 років2
- 21-30 років1
- Країна
- Китай21
- Регіон
- Фуцзянь20
- Фуцзянь, повіт Аньсі1
- Уїшань1
- Форма
- Бренд
Те Гуань Інь - улун з талантом дивувати
Улуни - чаї для естетів і чайних гурманів. Те Гуань Інь - один із знаменитих улунів. Можливо, навіть найвідоміший. У нього мільйони шанувальників в Китаї та інших країнах.
У VII-IX століттях цей чай вирощували і пили в основному ченці (недарма вони такі спокійні). Сьогодні купити Те Гуань Інь можна і в Україні. Для цього ми привозимо кращі сорти від китайських майстрів і ділимося з вами. Пробуйте і насолоджуйтеся.
Чай Ті Гунь Інь - візитка
Часто через незнання чай Те Гуань Інь вважають зеленим. Але ні - він бірюзовий, тобто улун. Це окрема група китайських чаїв із середнім ступенем ферментації.
При обробці листя окислюються приблизно на 50% (слабкіше, ніж чорні сорти, але сильніше за зелені). Темніє лише кромка, структура всередині залишається живою. Так зберігаються цінні вітаміни і танін, смак стає яскравим, а фруктово-пряний аромат прекрасний до мурашок по шкірі.
Ще важливо знати, що є два різновиди улунів - світлі й темні. Те Гуань Інь - світлий за кольором листя і настою.
Улун з чарівним смаком народився в південній частині провінції Фуцзянь і його досі вирощують там, в основному в повіті Аньси.
Зустрічаються інші назви легендарного чаю: Тігуанінь, Залізна Гуань Інь, ТГ або просто «тгешка». Спочатку так називали кущ, потім і сам сорт.
На честь богині Гуань Інь
Будь-який видатний чай в Китаї супроводжується легендою. У Те Гуань Інь вона теж є. Бідний селянин з Аньси мріяв відновити зруйнований храм богині Гуань Інь, але грошей у нього не було. Щоб зробити хоч щось, чоловік приходив і наводив у приміщенні лад своїми силами.
Довгі роки він намагався підтримувати святиню і одного разу уві сні йому явилася сама Бодхисаттва. «Позаду храму є скарб і він твій», - сказала вона. Вранці селянин обшукав все у зазначеному місці, але знайшов тільки скромний чайний кущ. Він пересадив його в свій двір, потім приготував з листя чай. Напій виявився ароматним і смачним, а важкі чаїнки при заварюванні падали на дно, як залізо. Так диво-чай назвали в честь милосердної богині - Залізна Гуань Інь.
Як виготовляють чай Тігуанінь
Улуни - взагалі примхливі чаї, але над цим доводиться працювати вдвоє більше.
Сировину збирають раз за сезон. Осінній збір вважають найкращим і ціна на нього вище. Але такого чаю лише 15%, купити його непросто. Весняний більш ароматний, але смак у нього не такий яскравий. Літній і зимовий користуються найменшим попитом.
Важливими є й інші нюанси. Наприклад, на якій висоті і якому ґрунті виріс чайний кущ. Хітами вважається чай Тігуанінь з селищ Гань Де та Сипін.
Основні етапи створення чаю виглядають так:
- Збір. Важливо зірвати великі і зрілі листя без пошкоджень.
- Ферментація. Листю дають окислюватися на 40-55%, не більше.
- Скрутка. Листочки мнуть, щоб виділявся сік, але не дають їм порватися. Тгешка - улун сферичної скрутки, чаїнки нагадують тугі смарагдові грудочки.
- Підв’ялювання. На цьому етапі майстер може підкреслити певний нюанс смаку. Наприклад, сильно або злегка обсмажити чай на деревному вугіллі.
Сортність чаю
Не дивуйтеся тому, що ціна Те Гуань Інь часом сильно відрізняється. Ми вже говорили про те, що багато чого залежить від якості сировини і часу збору.
У зв'язку з цим виділяють кілька сортів:
- Інь Ван. Преміум-якість, краще не буває.
- Мао Ча. У чаї залишають гілочки-черенки і він довго зберігає свіжість.
- Лао. Роблять ще і на Тайвані. Ферментація у нього сильніше звичайного, ще й витримують для дозрівання, як Шен.
- Нун Сян. Як правило, осінній - насичений, надзвичайно смачний.
- Цин Сян. Роблять з листя весняного збору з легким обсмажуванням. Смак м'який, в ароматі свіжі квіткові ноти.
- Шу Сянь. Потужне обсмажування на вугіллі робить його густим і багатим.
Який чай Те Гуань Інь на смак
Навіть не намагайтеся описати в двох словах Тігуанінь, чай непростий і на кожному проливі дивує чарівними переливами відтінків.
У ньому і п'янкий квітковий аромат з акордами бузку, і соковитий смак з приємною медовою солодкістю. Після останнього ковтка залишає запашні ноти в піалі. Це варто спробувати!
А ще не пропустіть можливість помилуватися чаїнками. Вигнуті листочки скручені в блискучі грудочки з червоними прожилками. При заварюванні вони повністю розкриваються і заповнюють простір посуду. Якщо використовувати скляний заварник, можна спостерігати за танцем чаю крізь прозорі стінки.
Як щодо користі?
Тим, хто шукає еліксир молодості і здоров'я, рекомендуємо купити Те Гуань Інь. Але ніяких чудес. Просто в цьому улуні рекордна кількість вітамінів, мінералів і антиоксидантів. Якщо щодня випивати по чашці улуну, зміцните здоров'я і посвіжішаєте, ніби тільки що повернулися з відпустки.
Корисні властивості:
- Заспокоює, знімає нервову напругу, дарує тілу легкість, а розуму - ясність.
- Виводить шлаки і токсини.
- Спалює жири, прискорює обмін речовин і допомагає схуднути.
- Покращує колір обличчя, завдяки антиоксидантам омолоджує клітини шкіри.
Це ідеальний чай для хвилин релаксу і душевних бесід. Він вміє заряджати атмосферу позитивом і налаштовувати співрозмовників на одну хвилю.
Як заварити чай Те Гуань Інь
Головне - не перетримати заварку, інакше чай буде гірчити. В іншому все просто. Заварюйте його методом проливів, як роблять китайці. Приготуйте хорошу м'яку воду. Краще бутильовану, можна звичайну кип'ячену, тільки не мінеральну. Посуд підійде будь-який, але в прозорому буде видно танець чаїнок.
- Закип'ятіть воду і дайте їй охолонути 5 хвилин. Крутим окропом заварювати не варто.
- На 150-200 мл води досить чайної ложки улуна.
- Перший раз залийте воду, щоб вона покрила чаїнки, і відразу злийте. Цей пролив не п'ють.
- Другу заварку настоюйте 10-15 секунд.
- З третього проливу час витримки поступово збільшують. Якісний чай Те Гуань Інь витримає 8-10 проливів. Заварювати одну порцію кілька разів зручно, особливо у тіподі, і заощадливо. Після декількох дегустацій ви зрозумієте, скільки секунд витримувати чай, щоб смак був оптимально насиченим. Це залежить від пропорцій та сортності улуна.
Ми пропонуємо замовити Те Гуань Інь з доставкою у будь-яку точку України. Щоб під час подорожі чай зберіг свіжість і користь, продаємо його тільки у вакуумній упаковці.