Лапсанг Сушонг
- дешевий
- дорогі
- популярний
- акції
- новинки
- хіти
- 52
- 51
- 4.52
- 51
- 52
- Вид "Червоний чай"1
- Дянь Хун+50
- Лапсанг Сушонг
- Цзінь Цзюнь Мей+10
- Хей Ча (чорний чай)+6
- Тайванський чорний чай+3
- Кімун+1
- Гуандунський червоний чай+1
- Підбірка червоних чаїв
- ТОП 206
- Новачку4
- Бюджетний2
- Преміум2
- Кращий з кращих2
- Регіон
- Юньнань2
- Фуцзянь2
- Цзянсі1
- Уїшань7
- Фуцзянь, заповідник Тун Му4
- провінція Фуцзянь, гори Уї, Тунмугуань1
- Форма
- Розсипний17
- Врожай
- 2018 рік1
- 2019 рік1
- 2020 рік1
- 2021 рік1
- весна 20212
- 2022 рік1
- 2023 рік4
- 2024 рік6
- Бренд
- TheTea11
Лапсанг Сушонг – яскравий «копчений» чай
Найяскравіший червоний чай з Китаю, улюбленець Вінстона Черчилля, постійний гість на чаювання в королівській родині і парламенті Великобританії - це Лапсанг Сушонг. Сорт з пікантними димними нотками, через які його називають «копченим» і «дегтярним».
Чай Лапсанг Сушонг асоціюється з приглушеним світлом, сигарою і витриманим коньяком. У нього напористий характер. Спробуєте вперше – здивуєтеся. А на другій дегустації закохаєтесь без пам'яті.
Як виготовляють чай Лапсанг Сушонг
У Піднебесній сорт відомий як Чжен Шань Сяо Чжун, Лапсанг Сяо Чжун або Малий вид з гори Чжен. Його батьківщина – провінція Фуцзянь. Саме там в лісах гори Чжен Шань приблизно з XVII століття збирають велике листя для ароматного червоного чаю.
Смак чаю близький до класичних чорних сортів і навіть Шу пуерів. Перші партії Чжень Шань Сяо Чжун доставляли в Європу кораблями. Європейці оцінили «копчені» нотки і тоді чай Лапсанг Сушонг купити поспішав кожен чаєман, навіть Уїнстон Черчилль. З тих пір сорт вважається одним з кращих серед представників «малого виду».
Щоб напій заграв розкішними нотами копченості, сировини доведеться пережити кілька стадій обробки:
- Великі, досить грубі листя сушать на сонці.
- Чай скручують.
- Пересипають у великі кошики і залишають ферментуватися біля вогню або над ним. Процес триває до 8 годин. За цей час чай позбавляється ноток «зелені», листя стає червонувато-бурими.
- Листя остаточно сушать на дровах китайської сосни.
Так Лапсанг Сушонг отримує чудовий смолистий аромат, за який його обожнюють у всьому світі.
Дегустація
Якщо вперше пробуєте Лапсанг Сушонг, чай здивує, готуйтеся. Настій янтарно-коричневого кольору, як у більшості червоних (чорних) сортів. Зате аромат - щось приголомшливе!
З чим тільки не порівнюють цей запах. З паленою гумою, копченими ковбасами і рибою. Цінителі розрізняють ноти диму, підсмалених соснових гілок, чорносливу, солодкуватого імбиру і навіть карамелі.
Лапсанг Сушонг купити варто для нових вражень, він майстер дивувати. Спочатку яскравий копчений аромат викликає подив. Потім кажеш собі «оце так!» і рука тягнеться заварювати його знову і знову.
Пийте його в будь-який час року. В холоди, після прогулянки на морозі, отримаєте особливе задоволення – зігріває не гірше глінтвейну. Цукор краще не додавати. Зате можна поєднувати з гострими сирами, м'ясом та іншими закусками, а також випічкою. Не зупиняйтеся на першій дегустації. Пробуйте кілька разів, тільки так зможете оцінити Лапсанг Сушонг гідно.
Лапсанг Сушонг купити для здоров'я – хороша ідея!
Ароматний Лапсанг Сушонг купити радимо не тільки для задоволення, а й для користі. У якісному чаї (а ми провозили до Києва тільки такий) зберігаються вітаміни, амінокислоти, антиоксиданти та інші цінні речовини.
Фішка «копченого» чаю – здатність виводити з організму шлаки і небезпечні канцерогени. Чай Лапсанг Сушонг корисний для мікрофлори кишечника і травлення, підвищує еластичність судин, зміцнює імунітет. Відмінно бадьорить – після чаювання відчуєте прилив енергії та позитиву.
Як заварити
Україна ще вважає Лапсанг Сушонг екзотикою. Хоча у чая доступна ціна і дозволити собі ароматне задоволення може кожен. Заварити його нескладно, сорт зовсім не примхливий.
Можна використовувати тіпод, скляний чайник або невеликий китайський заварник з глини. Головне, не перестарайтеся з заваркою. Лапсанг Сушонг чай насичений і на 100 мл води досить чайної ложки.На якісний Лапсанг Сушонг ціна не буває копійчаною. Але важливо пам'ятати, що одну порцію можна заварити до 4-х разів, економно і вистачає на чаювання в компанії. Концентрацію регулюйте часом витримки. Почніть з хвилини, якщо любите міцні чаї, настоюйте довше. І обов'язково вдихніть аромат перед тим, як зробити перший ковток. Готуйтеся до вибуху відчуттів!