Фільтр
Скинути сортування

Фільтр

  • Вид "Червоний чай"
    1
    • +50
    • Лапсанг Сушонг
    • +10
    • +6
    • +3
    • +1
    • +1
  • Підбірка червоних чаїв
    • 6
    • 4
    • 2
    • 2
    • 2
  • Регіон
    • 2
    • 2
    • 1
    • 7
    • 4
    • 1
  • Форма
    • 17
  • Врожай
    • 1
    • 1
    • 1
    • 1
    • 2
    • 1
    • 4
    • 6
  • Бренд
    • 11

Лапсанг Сушонг яскравий «копчений» чай

Найяскравіший червоний чай з Китаю, улюбленець Вінстона Черчилля, постійний гість на чаювання в королівській родині і парламенті Великобританії - це Лапсанг Сушонг. Сорт з пікантними димними нотками, через які його називають «копченим» і «дегтярним».

Чай Лапсанг Сушонг асоціюється з приглушеним світлом, сигарою і витриманим коньяком. У нього напористий характер. Спробуєте вперше здивуєтеся. А на другій дегустації закохаєтесь без пам'яті.

Лапсанг Сушонг - TheTea

Як виготовляють чай Лапсанг Сушонг

У Піднебесній сорт відомий як Чжен Шань Сяо Чжун, Лапсанг Сяо Чжун або Малий вид з гори Чжен. Його батьківщина провінція Фуцзянь. Саме там в лісах гори Чжен Шань приблизно з XVII століття збирають велике листя для ароматного червоного чаю.

Смак чаю близький до класичних чорних сортів і навіть Шу пуерів. Перші партії Чжень Шань Сяо Чжун доставляли в Європу кораблями. Європейці оцінили «копчені» нотки і тоді чай Лапсанг Сушонг купити поспішав кожен чаєман, навіть Уїнстон Черчилль. З тих пір сорт вважається одним з кращих серед представників «малого виду».

Щоб напій заграв розкішними нотами копченості, сировини доведеться пережити кілька стадій обробки:

  • Великі, досить грубі листя сушать на сонці.
  • Чай скручують.
  • Пересипають у великі кошики і залишають ферментуватися біля вогню або над ним. Процес триває до 8 годин. За цей час чай позбавляється ноток «зелені», листя стає червонувато-бурими.
  • Листя остаточно сушать на дровах китайської сосни.

Так Лапсанг Сушонг отримує чудовий смолистий аромат, за який його обожнюють у всьому світі.

Дегустація

Якщо вперше пробуєте Лапсанг Сушонг, чай здивує, готуйтеся. Настій янтарно-коричневого кольору, як у більшості червоних (чорних) сортів. Зате аромат - щось приголомшливе!

З чим тільки не порівнюють цей запах. З паленою гумою, копченими ковбасами і рибою. Цінителі розрізняють ноти диму, підсмалених соснових гілок, чорносливу, солодкуватого імбиру і навіть карамелі.

Лапсанг Сушонг купити варто для нових вражень, він майстер дивувати. Спочатку яскравий копчений аромат викликає подив. Потім кажеш собі «оце так!» і рука тягнеться заварювати його знову і знову.

Пийте його в будь-який час року. В холоди, після прогулянки на морозі, отримаєте особливе задоволення зігріває не гірше глінтвейну. Цукор краще не додавати. Зате можна поєднувати з гострими сирами, м'ясом та іншими закусками, а також випічкою. Не зупиняйтеся на першій дегустації. Пробуйте кілька разів, тільки так зможете оцінити Лапсанг Сушонг гідно.

копчений чай Лапсанг Сушонг - TheTea

Лапсанг Сушонг купити для здоров'я хороша ідея!

Ароматний Лапсанг Сушонг купити радимо не тільки для задоволення, а й для користі. У якісному чаї (а ми провозили до Києва тільки такий) зберігаються вітаміни, амінокислоти, антиоксиданти та інші цінні речовини.

Фішка «копченого» чаю – здатність виводити з організму шлаки і небезпечні канцерогени. Чай Лапсанг Сушонг корисний для мікрофлори кишечника і травлення, підвищує еластичність судин, зміцнює імунітет. Відмінно бадьорить – після чаювання відчуєте прилив енергії та позитиву.

Як заварити

Україна ще вважає Лапсанг Сушонг екзотикою. Хоча у чая доступна ціна і дозволити собі ароматне задоволення може кожен. Заварити його нескладно, сорт зовсім не примхливий.

Можна використовувати тіпод, скляний чайник або невеликий китайський заварник з глини. Головне, не перестарайтеся з заваркою. Лапсанг Сушонг чай насичений і на 100 мл води досить чайної ложки.На якісний Лапсанг Сушонг ціна не буває копійчаною. Але важливо пам'ятати, що одну порцію можна заварити до 4-х разів, економно і вистачає на чаювання в компанії. Концентрацію регулюйте часом витримки. Почніть з хвилини, якщо любите міцні чаї, настоюйте довше. І обов'язково вдихніть аромат перед тим, як зробити перший ковток. Готуйтеся до вибуху відчуттів!