Жовтий чай
- дешевий
- дорогі
- популярний
- акції
- новинки
- хіти
- 41
Жовтий чай
Китайський жовтий чай або Хуан Ча (黄茶) поєднує сорти слабкої ферментації. У процесі обробки сировина окислюється на 7-10%. Хуан Ча вважається рідкісним, імператорським, Китай випускає його невеликими партіями – трохи більше 1% чайного ринку.
Особливості жовтого чаю
Напій відомий із VIII століття. Спочатку постачався лише імператору та знаті. Сорти з елітної сировини забороняли вивозити з Піднебесної, за порушення та розголошення рецепту виготовлення карали. У ХІХ столітті заборону зняли, тепер китайський жовтий чай можна купити в Україні.
Виготовленням жовтого чаю у Китаї займаються фермерські господарства провінцій Сичуань, Фуцзянь, Чжецзян, Хунань, Гуандун. Хоча різновиди з останнього регіону практично не надходять у продаж. Спроби інших країн створити аналогічний напій безуспішні, ніхто не наблизився до зразка.
Іноді жовтий чай плутають із зеленим, але купити його у Києві набагато складніше. Якщо зелені сорти – класика для наших співвітчизників, з Хун Ча Україна тільки починає знайомитися.
Характер чаю:
- Темно-оливкові соковиті бруньки покриті сріблястим ворсом.
- Аромат густий, з копченістю, пряністю, нотками насіння, горіхів, домашньої випічки.
- Настій золотистого відтінку, немов у березовий сік додали ложку меду, солодкуватий, але без нудотності.
Завдяки мінімальній обробці у листі та бруньках зберігається концентрат природної користі: вітаміни, мікроелементи, поліфеноли, амінокислоти. Настій зміцнює захисні сили організму, м'яко бадьорить, допомагає позбутися головного болю та втоми, покращує кровообігмозку та працездатність.
Виготовлення китайського жовтого чаю
Ціна жовтого чаю обумовлена якістю сировини та унікальною технологією виготовлення. Класичні сорти виготовляють із добірних бруньок. Їх зривають вручну і відбраковують «9 незривних»: вологі від роси, потемнілі, порожнисті, що розкрилися, занадто короткі або довгі, пошкоджені комахами, мляві, підмерзлі. Вирішальний етап - томління (мен хуан) в мішках з тканини або пергаменту. Майстер контролює температуру та тривалість ферментації, покладаючись на досвід та аромат. Ціна помилки висока, найменша зіпсує партію елітного продукту.
Китайський жовтий чай пропонують купити розсипним. Його не пресують у коржики, не фасують у пакетики. Зберігаються такі сорти погано, тому у витриманому вигляді трапляються рідко.
Китайський жовтий чай - різновиди
Хуан Ча буває бруньковим та листовим.
- Брунькові різновиди виготовляють із ворсистих бруньок. Наприклад, Цзюнь Шань Інь Чжень (君山银针) з провінції Хунань, який називають Срібними голками. Входить до списку найкращих чаїв Піднебесної. Створюється за трудомісткою технологією з багаторазовим чергуванням прогрівання на вугіллі та охолодження. Ще один представник цієї групи – Мен Дін Хуан Я (蒙顶黄芽), сорт із Сичуані з об'ємним маслянистим смаком.
- Листові варіанти містять мікс бруньок та ніжного листя. У цій групі стародавній сорт Хо Шань Хуан Я з нотками гарбузового насіння і рідкісний Бейган Мао Цзянь (北港毛尖), який майже не доставляють до Києва.
Заварювання та зберігання жовтого чаю
Ніжні жовті сорти легко зіпсувати неправильним приготуванням. Заварювати Хуан Ча бажано протоками, м'якою питною водою, що охолола після закипання до 70-85 °C. Крутий окріп погіршить благородний смак і додасть гіркоти. Пропорції: 3 г чаю на 150 мл. Використовуйте посуд зі скла, щоб милуватися танцем чаїнок – бруньки виринають і повільно опускаються на дно. Підійде заварник, гайвань, тіпод із кераміки, порцеляни, глини.
Зберігають Хуан Ча до року, далеко від вологи та різких запахів.
Де купити китайський жовтий чай в Україні
Жовтий чай настільки рідкісний, що знайти якісні варіанти непросто навіть у Піднебесній. Ми співпрацюємо з китайськими виробниками – фабриками та невеликими сімейними мануфактурами. Завдяки прямим поставкам у нашій колекції лише оригінальні сорти. Переважно у розсипному вигляді, іноді у тубусах. В інтернет-магазині The Tea можна купити жовтий чай упаковкою 100-125 г або замовити порцію для дегустації.