Фільтр
Скинути сортування

Фільтр

  • Вид "Улун"
    1
    • +22
    • Да Хун Пао
    • +7
    • +14
    • +13
    • +7
    • +6
    • +6
  • Тип "УЛУН"
    • 1
    • 23
  • Ступінь ферментації
    • 27
  • Підбірки улунів
    • 6
    • 10
    • 5
    • 2
    • 4
    • 4
    • 5
  • Вік чаю
    • 23
    • 3
  • Країна
    • 22
  • Регіон
    • 12
    • 4
    • 15
  • Форма
  • Бренд

Да Хун Пао - чай з ефектом, про який ходять легенди

Півмільйона доларів за чай - як вам? Саме стільки віддали за Да Хун Пао на аукціоні 10 років тому. З тих пір спробувати цей улун з материнських кущів можуть лише товстосуми рівня Білла Гейтса. Але можливість купити Да Хун Пао в Україні є у кожного. Пропонуємо розібратися в цьому парадоксі і дізнатися секрети знаменитого улуна.

Чай Да Хун Пао - головне

Чай Да Хун Пао (大红袍) - напівферментований улун, бірюзовий, займає проміжну сходинку між зеленими сортами і чорними. Його вигтовляють з сировини з чайних кущів, які ростуть тільки в провінції Фуцзянь. Якщо точніше, в горах УІ, тому чай отримав назву «уішанській».

Історія знаменитого напою з Китаю почалася 4 століття тому. З тих пір залишилося лише 6 материнських кущів.

Через солідний вік вони майже не дають листя, тільки 400 грамів за рік. На такий Да Хун Пао ціна просто космічна. Півмільйона доларів, про які ми згадували, віддали за останній урожай. З тих пір усе, що вдається отримати, зберігається в державному резерві. А туристи з усього світу приїжджають в Уішанські гори хоча б подивитися на знамениті кущі.

Звичайно ж, китайці не допустили, щоб зник легендарний чай. З материнських кущів вегетативним шляхом вивели дочірні. Потім в Уішані прийняли указ, який дозволив присвоювати горде ім'я Да Хун Пао будь-якому місцевому улуну, приготовленому за певною технологією.

Да Хун Пао - TheTea

Як з'явилася назва Великий Червоний Халат?

Назва «Дак Хун Пао» в перекладі звучить як «Великий Червоний Халат». У чаю є дві легенди, вони схожі. Кажуть, першу знайшли в рукописах стародавнього уішанського монастиря. У ній розповідається, як хворого студента монахи вилікували напоєм з листя місцевого куща. Минув час, зцілений отримав важливу посаду, в знак подяки повернувся в монастир і нагородив кущі, що врятували його, червоним халатом. Друга легенда стверджує, що улун зцілив хвору матір імператора. Тоді він наказав накрити диво-рослини дорогим червоним халатом, щоб захистити від холоду.

Як було насправді, вже не згадає ніхто. Але чай особливий - це факт. Хоча сьогодні в Україні його цінують не стільки за корисні властивості, скільки за приголомшливий ефект просвітлення. Але про це трохи пізніше.

китайський чай улун Да Хун Пао - TheTea

Як створюють Да Хун Пао

Правильний чай Да Хун Пао - це якісна сировина і майстерна рецептура обробки. І тут маса нюансів. Наприклад, чим старше кущ, тим вище ціна на чай. Важливо, щоб він виріс між скелями і отримав достатньо сонячного світла. Гілочки з чотирма верхніми листками зривають вручну і відправляють на чайні мануфактури. Там сировині доведеться пережити кілька процесів:

  • Ферментація і м'яття. Листя висипають на циновки і залишають на свіжому повітрі, потім переміщують в барабани, які обертаються. Протягом декількох діб волога частково випаровується і виділяється сік.
  • Сушка. Чай (майже чай) злегка обсмажують в гарячих котлах. Скручують (використовується поздовжнє скручування) і сушать, щоб зафіксувати форму.
  • Сортування. Дуже трудомісткий процес, кожен листочок необхідно відокремити від черенка.
  • Прогрівання. Фінальна стадія обробки Да Хун Пао, чай повільно, іноді протягом доби, прогрівають на деревному вугіллі. Майстер регулює температуру, від цього залежить смак і аромат чаю.

Готовий улун фасують і відправляють на продаж. Найякісніші сорти чаємани намагаються замовити безпосередньо у виробника (так робимо і ми). Великий Червоний Халат преміум-якості розкуповують нереально швидко не тільки в Україні, але і в Китаї.

Смак Да Хун Пао - про що сперечаються чаємани

Як описати смак напою, який розкривається десятками асоціацій? Тому будемо оперувати фактами.

  • Настій. Янтарно-каштановий із золотистим відливом.
  • Аромат. Глибокий, з ненав'язливими нотами диму і ледь відчутним відтінком ванілі.
  • Смак. Розкривається поступово. На перших проливах щільний, з приємною терпкістю деревної кори і чорного шоколаду. Потім стає оксамитово-солодким.
  • Післясмак. Довгий, медовий, пестить язик і гортань, нагадуючи про чаюванні.

І ще трохи романтики - в правильному Да Хун Пао, купити такий зможете в нашому інтернет-магазині, почуєте знамениту «скельку мелодію». Це особлива гра відтінків смаку. Відчуйте раз, і вже не сплутаєте цей чай з жодним іншим.

Великий червоний халат - TheTea

Ефект Да Хун Пао - розвінчуємо міфи

Баста римує «Да Хун Пао», а шанувальники його творчості очікують від цього чаю карколомного ефекту «щоб вставило».

У Великого Червоного Халату (якщо якість не підкачала) дійсно є ефект «чайного сп'яніння». Але його не варто порівнювати з алкоголем - це різне.

Як діє улун:

  • Тонізує. Не в сенсі, що перевиконали план на рік вперед. Але однозначно поновіть сили і відкриєте друге дихання. До речі, тонізуючий ефект Да Хун Пао безпечніше кавового, не викликає приступ сонливості і супроводжується душевним спокоєм.
  • Просвітлює. Якщо говорити простіше - дарує ясність розуму. Якщо раніше не могли зібрати думки докупи і довго ламали голову над важливим питанням, після чаювання побачите речі інакше. І, швидше за все, несподівано знайдете рішення. Поліпшується мозкова активність і концентрація, легше сконцентруватися. Для тих, хто живе в таких містах з шаленим ритмом, як Київ, це знахідка. Втім, трішки просвітлення не завадить нікому.

Китайський улун-легенда містичним чином підлаштовується під настрій людини. Тому ефект залежить не тільки від самого чаю, але і від обстановки, вашої зосередженості і процесу чаювання.

Як зміцнити здоров'я? Замовити чай Да Хун Пао

Хочете зберегти бадьорість і здоров'я до старості - пийте Да Хун Пао, чай містить близько 400 корисних компонентів. Він врівноважує душевний стан і зміцнює тіло.

Корисні властивості улуна:

  • Підвищує працездатність. Спробуйте купити Да Хун Пао, щоб заварювати вранці замість кави. День однозначно буде більш продуктивним.
  • Зміцнює імунну, нервову і серцево-судинну системи.
  • Виводить токсини і шлаки, знижує рівень холестерину.
  • Зміцнює судини, перешкоджає утворенню бляшок і знижує ризик атеросклерозу.
  • Допомагає схуднути. Дива «випив 5 чашок і скинув 5 кілограмів» не трапиться. Але якщо пити регулярно, прискорюється метаболізм і жири розщеплюються швидше, особливо в поєднанні з фізичними навантаженнями.
  • Покращує стан шкіри. Діє зсередини, можна застосовувати зовнішньо. Заваріть улун і протирайте ним обличчя. Шкіра отримає заряд вітамінів і додатковий захист від вільних радикалів.
  • Освіжає подих, корисний для здоров'я ясен.

На якісний Да Хун Пао ціна не може бути копійчаною. Але він дешевше ліків, діє м'яко і безпечно.

китайський чай Да Хун Пао - TheTea

Купити Да Хун Пао - півсправи. Як заварити?

Спробуємо приготувати улун методом проливів. Вийде навіть у новачків - зараз поділимося секретами, з якими Великий Червоний Халат буде “вау”. Знадобиться чайник для заварювання (зручніше з тіподом, але підійде будь-який). Бажано взяти ще й ситечко, якщо його немає, не біда.

  1. Беремо м'яку бутильовану або відстояти водопровідну воду. Кип'ятимо, даємо охолонути кілька хвилин і заливаємо в чайник, щоб він прогрівся.
  2. Засипаємо в посуд улун. На 150-200 мл достатньо 7 грамів.
  3. Першу заварку через 5 секунд зливаємо, її не п'ють. Тільки що ми промили і розпарити листя.
  4. Знову заливаємо воду, чекаємо 10 секунд. Розливаємо настій по чашкам - тепер можна пити.
  5. Повторюємо попередній пункт 6-7 разів. З кожним разом збільшуємо час витримки на 10-15 секунд, орієнтуйтеся на колір заварки.

Кількість проливів, які витримає улун, залежить від його якості.

Якщо помітили, що до третьої заварки аромат став зовсім слабким, в улуні є ароматизатори. Це, звичайно ж, погано, справжні чайні майстри з Китаю їх ніколи не використовують. Чаїнки добротного чаю яскраві, щільні і цільні. Якщо потерти їх між пальцями, не розсипаються на порох, але і не скручуються в кульки, як свіже листя.

Якщо хочете спробувати Да Хун Пао, купити для дегустації можна невелику порцію від 8 грамів. Розсипний улун відправляємо по Києву і Україні тільки у вакуумній упаковці. Так він залишається свіжим і зможе здивувати вас чарівним поєднанням смаку, аромату і ефекту.