Чахай (Гун Дао Бей)
Чахай – екзотика для європейців. Нам для чаювання досить заварника і чашки. Чайна церемонія в Китаї – цілий ритуал, де продумана кожна деталь. Що за штука чахай і яка в нього функція, пропонуємо розібратися.
Як з'явилася чаша справедливості
Розповідають, що чахай придумав даоський чернець з провінції Гуандун ще в XV столітті. Одного разу під час чаювання з учнями він подумав про те, що смак чаю веде до божественного початку, а перед божественним усі рівні. Тому і чай в піалі у кожного повинен бути однакової міцності.
Тоді чернець вилив настій з заварника у порожній чайник і вже звідти налив кожному учневі. З тих пір китайці почали використовувати окремий посуд і назвали його чахай. Сьогодні з цим предметом знайомі в усіх країнах, Україна не виняток.
Чому китайці радять купити чахай
У Китаї чахай (茶 海) називають «море чаю», а на Тайвані – Гун Дао Бей, «чаша справедливості».
Без цього предмета, який нагадує відкритий чайник, правильна чайна церемонія не вийде. Якщо коротко, чахай служить проміжним предметом. У нього зливають чай з гайвані (заварника) і тільки після цього розливають по піалах. Здається, до чого такі складнощі? Але китайці дуже прагматичні в чайній справі.
Чахай потрібен не просто для краси, він виконує три важливі функції:
- Робить настій рівномірним. Якщо заварювати чай методом проливів, рахунок йде на секунди. Той, кому настій з чайника дістанеться першим, отримає найслабший, недозаваренний напій. Наприклад, пуер. Останньому може дістатися занадто міцний настій з дна. Це не чесно. Але якщо злити в чахай і потім розлити по піалах, настій перемішається, стане однорідним, в кожній піалі буде однакова насиченість і смак.
- Позбавляє від осаду. Якщо заварюєте чай у тіподі, цієї проблеми не буде – заварку утримує фільтр. Але якщо не використовуєте сучасні чайні гаджети, а дієте по-старому, на дні чайника залишається дрібна фракція. Будь-який сорт, пуер, улун, червоний або зелений, залишає дрібні чаїнки. Коли переливає настій в чахай, вони осідають на дно. І в піали потрапляє ідеальний прозорий напій.
- Чесно ділить чай. Звідси і назва «чаша справедливості». Якщо в Китаї налити одному гостю менше чаю, ніж іншому, це можуть розцінювати як неповагу. Але крізь зачинені кришечки чайника, скажімо, з ісинської глини, не видно, скільки ще настою всередині. Поділити чай порівну з чахая набагато простіше. Жодних образ, всім порівну.
Ось навіщо потрібен чахай, купити його радимо всім поціновувачам красивих і зручних чаювань. Ми привозимо до Києва кращі варіанти з різних матеріалів, і ви обов'язково виберете підходящий.
З яких матеріалів виготовляють чахай
- Скло. Найзручніший і практичний матеріал. Не вбирає запахи, тримає тепло, зберігає властивості чаю і за ним зручно доглядати. А прозорі стінки дозволяють контролювати рівномірність настою і побачити, як осядуть чаїнки. Саме тому в нашій колекції багато скляних чахаїв – це завжди хіти.
- Глина. Традиційний матеріал для китайського чайного посуду. Але мінус глини у тому, що вона вбирає запахи. Тому доведеться купити чахай для кожного виду чаю окремо - це не дуже зручно. Більш практична в цьому плані глина з глазур'ю. Щоб поверхня не потріскалася, потрібен матеріал найвищої якості.
- Фарфор. Чахай ручної роботи благородного «рисового» кольору - знахідка для справжніх естетів і колекціонерів. Для звичайних чаювань досить предметів простіше.
Чахай – різноманітність форм
- Традиційна. У вигляді мініатюрного чайника.
- Сучасна. Іноді це чахай з колбою, в якій можна відразу заварювати чай. Потім колбу дістають і настій розливають по піалах.
Є чахаї з кришечкою і без, з ручкою, максимально лаконічні і з дизайнерськими елементами. Звертайте увагу на місткість. Для невеликої компанії досить моделі на 220 мл. Якщо учасників чаювання багато, вибирайте чахай на 320-400 мл. Ціна рідко залежить від розмірів, тому орієнтуйтеся на свої потреби.
Як підготувати чахай до чаювання
Кілька підказок:
- Глиняний чахай насамперед залийте окропом і почекайте, поки вода охолоне. Після цього засипаємо в посуд 2 чайні ложки чаю, знову заливаємо окропом і залишаємо на ніч. Вранці залишиться вимити чахай і можна використовувати за призначенням.
- Якщо ви вирішили купити чахай зі скла, все простіше. Промийте новий посуд теплою водою і протріть содою. Залийте окропом, дочекайтеся, поки посуд охолоне і можна приступати до чаювання.
Чахай не знадобиться, якщо ви звикли пити чай на самоті. Якщо хочете насолодитися гарним китайським пуером, улуном або іншим сортом з друзями, колегами, в колі сім'ї, радимо купити гарну чашу справедливості – маленький предмет принесе багато користі і дозволить вам відчути себе справжнім чайним майстром.
Де купити чахай в Україні
Чахай для китайської чайної церемонії неможливо купити у звичайному магазині посуду. У каталозі The Tea представлені моделі, які ми доставили безпосередньо з Піднебесної.
Чахаї Samadoyo та Kamjove з жароміцного скла витримують перепади температур. Є варіанти з кришечкою-фільтром, з ручкою та без, у тайванському стилі, що імітують метал. Об'єм також відрізняється, найпопулярніші варіанти – 200-400 мл.
Кожен чахай із цього розділу – універсальний предмет посуду. Чудово поєднується із піалами, прикрасить чабань, підійде для чаю будь-якого сорту.