Дянь Хун
- дешевий
- дорогі
- популярний
- акції
- новинки
- хіти
- 51
- 41
- 52
- 4.85
- 4.54
- 52
- 52
- 41
- 51
- Вид "Червоний чай"1
- Дянь Хун
- Лапсанг Сушонг+17
- Цзінь Цзюнь Мей+10
- Хей Ча (чорний чай)+6
- Тайванський чорний чай+3
- Кімун+1
- Гуандунський червоний чай+1
-
- Підбірка червоних чаїв
- ТОП 53
- ТОП 2010
- Новачку8
- Пробники5
- Бюджетний3
- Преміум11
- Кращий з кращих2
- Регіон
- Юньнань47
- Юньнань, Фенцін3
- Форма
- Млинець8
- Розсипний32
- Цегла2
- Смола Пуеру (Ча Гао)1
- Мініточа (таблетки)1
- Шар4
- Врожай
- 2012 рік1
- 2017 рік1
- 2020 рік2
- 2021 рік4
- весна 20211
- 2022 рік3
- весна 20221
- 2023 рік13
- 2024 рік23
- Бренд
- TheTea41
- Сінхай (Xinghai Tea Factory)1
Дянь Хун – червоний чай з провінції Юньнань
Якщо пуери і улуни здаються вам лякаючою екзотикою, але познайомитися з китайськими чаями хочеться, почніть з Дянь Хунів. Це червоні сорти, в яких багато золотистих бруньок. Насичені, ароматні і зрозумілі європейцям. Пийте без цукру і добавок, як роблять в Китаї, або насолоджуйтеся з сиром, м'ясом або випічкою. Вам все одно сподобається.
Як з'явився чай Дянь Хун
Дянь Хун (滇红) – чай з категорії червоних (європейці називають їх чорними). Народився в провінції Юньнань набагато пізніше пуерів, у першій половині XX століття.
До цього часу головним світовим постачальником чаю був Китай. Потім Британія взялася за чайні плантації на Шрі-Ланці та в Індії. Нові чорні сорти почали складати серйозну конкуренцію пуеру. Уряд Піднебесної намагався купити саджанці, але їм відмовили. Тоді вважали, що чайні сади Індії та Цейлону унікальні і в світі таких більше немає.
Китайські чаєводи не здалися і почали експериментувати з обробкою чайного листа Юньнанських дерев, щоб запропонувати світові щось нове і вражаюче. Після численних спроб у 1938 році з'явився справжній шедевр – Дянь Хун, юньнанський червоний чай (колись Юньнань називали «Дянь»). Зразки нового чаю відправили закордонним експертам і ті підтвердили – він приголомшливий!
Велике листя чайних дерев Юньнані після обробки за спеціальною технологією народжує насичений чай Дянь Хун з прекрасним солодкуватим смаком. І головне – у ньому немає вираженої терпкості індійських Дарджилінга та Ассама.
У 1949 році Дянь Хун чай назвали народним надбанням і сумнівів уже не було – індійські сорти втратили монополію на світовому ринку. Європа і Америка жадала купити новинку, попит зашкалював і почалася золота ера китайського червоного чаю.
Як виготовляють Дянь Хун
Чай вирощують на висоті однієї-двох тисяч метрів. У цій місцевості м'який клімат і листя можна збирати майже цілий рік. Найвишуканішим вважається весняний збір. Настій з літнього та осіннього сировини виходить більш насиченим.
Якщо листя збирали на заході провінції Юньнань, у чаю буде помаранчевий колір. Якщо він родом з південних садів Менхая, настій отримає яскравий золотий відтінок.
Чай Дянь Хун відрізняється великими чаїнками, розкішним золотистим відливом і багатогранним смаком, який залишає інші чорні сорти далеко позаду.
Збирачі зривають бруньку з 2-3 верхніми листочками. Сировину підсушують і скручують, щоб листя мали красиву форму. Майже готовий чай Дянь Хун прожарюють на вогні.
Який Дянь Хун купити – види
Якщо вибираєте Дянь Хун, купити можна чай тільки з бруньок, великого цільного або подрібнених листка. Різновиди:
- Чисте золото. Найкраща якість, чай з ніжних золотих бруньок.
- Золотий. Суміш листя і бруньок, останніх більше. Ціна слабо відрізняється від попередньої категорії, але в смаку трохи менше солодощі.
- Ламаний. Найдешевший вид, який частіше використовують для сумішей. Бруньок мало, тому може трохи гірчити.
Ми привозимо до Києва тільки якісний червоний чай. Спробуйте Дянь Хун Мао Фен з ніжними тіпсами, нотками меду, кураги і ванілі. Для Дянь Хун Гунфу Ча збирають сировину зі старих дерев, а преміальний Дянь Хун Да Цзинь Я створений з великих оксамитових бруньок. Зазвичай це розсипні чаї. Але зустрічається пресування у млинці, цегнили та мініточі.
Чим корисний Дянь Хун
Червоний сорт з Юньнані оцінили не тільки чаємани усього світу, а й китайські медики. Вони рекомендують пити Дянь Хун, щоб чаєпиттями знімати втому, підтримувати еластичність судин, поліпшувати метаболізм.
У Дянь Хуні менше кофеїну, ніж в чорних індійських сортах. Він допомагає зберегти здоров'я нервової системи. Завдяки амінокислотам бореться із застудами та вірусними захворюваннями. У холоди ніщо не зігріє краще за ароматний юньнанський чай.
Як заварити Дянь Хун
Китайські чаї краще заварювати не настоюванням, а методом проливів. Україна до такого ще не звикла, але у вас обов'язково вийде. Дамо кілька підказок:
- Підготуйте очищену воду. Звичайна водопровідна буде занадто жорсткою, її варто заздалегідь відстоювати. Ще краще взяти бутильовану, але не мінеральну.
- Заварювати Дянь Хун можна в чайнику з глини або скла, сучасному тіподі. Обов'язково обдайте посуд окропом.
- На 200 мл води (близько 90 °С) достатньо 5 грамів чаю.
- Першу заварку через кілька секунд злийте, її не п'ють.
- Залийте воду вдруге і дайте чаю настоятися приблизно 30 секунд. З третього разу час збільшуйте.
- Якісний Дянь Хун витримає 4-5 проливів, в залежності від міцності настою.
Не залишайте чай в заварнику занадто довго, інакше він почне гірчити. Але якщо зробити все правильно, Дянь Хун гарантує смачне чаювання.