Чай Білий піон (Бай Му Дань)
- дешевий
- дорогі
- популярний
- акції
- новинки
- хіти
- 41
- 51
- 4.52
- 51
- 51
- Вид "Білий чай"1
- Палацові брови (Гун Мей)+7
- Білий піон (Бай Му Дань)
- Брови старця (Шоу Мей)+10
- Срібні голки (Бай Хао Інь Чжень)+9
- Жовтий чай+4
- Біле Місячне Сяйво (Юе Гуан Бай)+6
- Підбірки білих чаїв
- ТОП 51
- ТОП 208
- Новачку5
- Пробники4
- Бюджетний1
- Преміум1
- Кращий з кращих2
- Форма
- Млинець3
- Розсипний4
- Шар1
- Порційний3
- Вік чаю
- до 3-х років3
- 6-10 років3
- Країна
- Китай8
- Регіон
- Фуцзянь6
- Повіт Фудін (福鼎, Fuding) міський округ Нінде, провінція Фуцзянь5
Білий піон (Бай Му Дань) – найяскравіший представник білих чаїв
Бай Му Дань – китайський білий чай з провінції Фуцзянь. Україна дізналася про нього зовсім недавно, але від цього напою у захваті мільйони чаєманів усього світу. Знайомство з білими сортами радять починати саме з Білого піона. Яскравий, смачний, корисний і підходить для будь-якого часу доби. Китайці кажуть, що цей чай п'ють, «щоб забути про суєту».
Бай Му Дань, Білий піон для вашої піали
Назва чаю перекладається як Білий піон. Пишні світлі листочки, які при обробці залишають цілими, нагадують китайцям цю квітку. Родина чаю – гори Уі. Ще там росте знаменитий улун Да Хун Пао. Виробництвом займаються майстри з чотирьох повітів: Фудін, Сунсі, Цзяньян і Чженхе.
Чай Бай Му Дань відноситься до категорії білих. Це означає, що його листя ферментується слабо, лише на 5-7%. Воно залишається світлим і зберігає максимум користі. В цьому і особливість таких сортів. Світлі ворсинки – ознака відмінної якості.
У завареному вигляді Бай Мудань здивує прозорим настоєм з легким золотавим відтінком – як березовий сік з ложечкою меду. Він ніжний, в ароматі нотки садових квітів, в смаку фруктова солодкість. Гіркоти, терпкості і вираженої трав'янистості, як в зелених сортах, немає. Казковий чай!
Легенда
Що за китайський чай без красивої легенди? Розповідають, що Бай Му Дань з'явився більше двох тисяч років тому. Юнак Мао І відправився з матір'ю в ліс, щоб побудувати будинок в затишному місці. Вийшовши на безлюдну стежку, вони почули неймовірний аромат. Раптом поруч опинився сивий старець, який розповів, що так пахне ставок Вісімнадцяти Білих Піонів. Там родина і оселилася.
Через деякий час мати хлопця захворіла. Він відправився шукати цілющі рослини і так втомився, що заснув. Уві сні побачив уже знайомого старця. Той розповів, що жінку вилікує юшка з коропа і чай. Хлопець поспішив на ставок, швидко зловив рибу і вже почав переживати, що не знайде у лісі чай. Раптом вісімнадцять білосніжних піонів перетворилися на чайні кущі з ніжними листочками. Мао І приготував з них напій – чай вийшов неймовірно ароматним! Він зцілив його мати, а потім про цілющі кущі розповіли людям в окрузі. Так з'явився чудодійний білий чай Бай Му Дань.
Як виготовляють чай Білий піон
Бай Му Дань – дуже ніжний чай, як всі білі сорти. Одна помилка може зіпсувати всю партію. Тому при обробці майстер уважний до нюансів.
- Все починається зі збору сировини. Чай роблять з кущів певного сорту. Свіжа зелень з'являється на них ще у лютому і покривається ніжним ворсом, захищаючись від холодів. У березні можна приступати до збору. Зривають бруньку з парою ще крихітних листків. Тому чай Білий Піон називають «чаєм двох пелюсток». Не можна зривати мокрі від дощу або роси листя, волога зіпсує смак. Іноді через сильний вітер урожай гине. Тоді чай різко додає в ціні.
- Сировину залишають на сонці. Листя не ріжуть і не мнуть, як для інших чаїв. Вони залишаються цілісними. Сушка повинна бути повільною, не менше 40 годин, щоб сировина не пожовкла, а залишалася сріблясто-світлою.
Ось і все – так народжується Білий піон, чай, який намагаються не втомлювати обробкою. Поки улуни та інші сорти скручують, мнуть і підсмажують на вугіллі, цей залишається еталоном натуральності. І, звичайно ж, він дуже корисний.
Вважається, що свіжоствореному білому чаю потрібен ще місяць, щоб «дозріти». Але і далі процеси ферментації в листі не припиняються. Як і у випадку з Шен пуером, вік покращує смак. Тому в Китаї можна зустріти витримані варіанти Білого піона.
Ми теж привозимо такі чаї до Києва. У продаж білий чай зазвичай надходить в розсипному вигляді. Рідше його пресують в млинці, як пуер.
Білий чай Бай Му Дань – користь
Завдяки дбайливій обробці без високих температур білий чай Бай Му Дань зберігає вітаміни, мінерали, амінокислоти та інші цінні речовини.
Основні корисні властивості:
- Потужний антиоксидант. Захищає від вільних радикалів в 3 рази ефективніше, ніж чорний чай.
- Перешкоджає появі пухлин, розвитку хвороб серця і навіть карієсу.
- Допомагає імунній системі протистояти бактеріям і вірусам.
- Покращує травлення.
- Зміцнює стінки судин. Якщо болять ноги і виступають вени через поганий кровообіг, обов'язково пийте Бай Му Дань, Білий піон допоможе уникнути серйозних проблем.
- Омолоджує клітини організму, загоює дрібні ранки, мінімізує шкоду від ультрафіолету. Ось чому сьогодні так багато охочих купити косметику з екстрактом білого чаю. Але можна зробити простіше – протирати обличчя настоєм або заморозити чай в кубики льоду.
У Китаї білі чаї називають «еліксиром безсмертя». Ми дуже раді, що мода на них поступово прийшла в Україну. Навіть одна чашка в день допоможе зберегти здоров'я і бадьорість.
Білому чаю майже 900 років. Колись його пили як ліки. Причому через високу ціну напій могли дозволити собі тільки люди з оточення імператора. На щастя, ці часи минули. Заваріть чашечку ароматного чаю – за таку порцію вітамінів організм скаже спасибі.
Ще чай Білий піон – один з найбільш м'яких по впливу. У ньому мало кофеїну, тому пити можна в будь-який час доби. Огортає затишком, знімає вантаж переживань і наповнює душевним рівновагою.
Як заварити Білий піон
Заваріть Бай Му Дань правильно і отримаєте нереальний заряд бадьорості. Іноді він вередує і починає гірчити. Або не хоче розкривати смак повністю. Щоб у вас все вийшло ідеально, дамо кілька порад:
- Використовуйте якісну воду. Мінеральна – табу. Звичайну водопровідну обов'язково відстоювати, щоб домішки не зіпсували смак. Бутильована – кращий варіант.
- Не застосовуйте окропом. Для ніжного білого чаю це катастрофа. Досить 65-70 °С. Як вгадати? Закип'ятіть воду і дайте їй охолонути приблизно 7 хвилин.
- Заварюйте проливами. Так роблять в Китаї. Обполосніть посуд окропом. Додайте чай (близько 3 г на 150 мл). Залийте воду, щоб вона покрила чаїнки, і відразу злийте її. Перший пролив – для промивання. Другий раз настоюйте близько 15 секунд, вже можна пити. З третього збільшуйте час витримки на 5-10 секунд. Одну порцію зможете заварити до 6 разів, в залежності від якості чаю.
- Посуд – це важливо. Металеві заварники точно не підійдуть. Якщо посуд ввібрав запах іншого чаю, теж не годиться. Краще взяти скляний заварник. Через прозорі стінки зможете милуватися, як сухе листя розкриється у воді. Новачкам радимо купити тіпод. Сучасний чайний гаджет заміняє собою заварник, ситечко і чахай. Приготувати в ньому чай простіше простого.
Головна порада – пийте Бай Му Дань без поспіху. Налаштуйтеся на задоволення і спробуйте відчути кожен акорд чудової мелодії. Білий піон створений для задоволення.