Улун
- дешевий
- дорогі
- популярний
- акції
- новинки
- хіти
- 4.627
- 3.86
- 4.88
- 53
- 4.52
- 41
- 52
- 53
- Вид "Улун"
- Те Гуань Інь22
- Да Хун Пао31
- Молочний улун7
- Габа чай (GABA)16
- Дань Цун13
- Жоу Гуй7
- Шуй Сянь6
- Женьшень улун6
-
- Тип "УЛУН"
- Ступінь ферментації
- Світлий улун56
- Темний улун82
-
- Підбірки улунів
- ТОП 521
- ТОП 2053
- Новачку33
- Пробники9
- Бюджетний11
- Преміум14
- Кращий з кращих26
- Вік чаю
- до 3-х років111
- 4-5 років3
- 6-10 років2
- 21-30 років1
- Країна
- Китай81
- Тайвань28
- Регіон
- Юньнань3
- Гуандун13
- Тайвань33
- Фуцзянь46
- Сичуань1
- Уїшань6
- Фуцзянь, повіт Аньсі1
- Уїшань38
- Тайвань, заповідні гори Алішань1
- Тайвань, повіт Наньтоу2
- Тайвань, гори Хе Хуан Шань1
-
- Форма
- Бренд
- TheTea115
- Менхай (Menghai)1
- YunHong Tea1
- Zhengpao2
- Wuyistar2
Поки європейці вибирають між зеленими і чорними сортами, жителі Піднебесної заварюють червоні, білі і жовті. Є ще одна оригінальна група – улуни. Це легендарні бірюзові чаї: десятки сортів, надихаючих ароматів і яскравих смаків.
Якщо класичні сорти вам набридли, рекомендуємо купити китайський чай улун. У цій статті розповімо, яким він буває і на що звертати увагу при виборі.
Що таке чай улун
Китайський улун – чай помірної ферментації, який займає проміжну ланку між червоними і жовтими сортами.
Чай улун (烏龍, ще його називають oolong чай або цин ча) окислюється частково, тільки на 50%. Внутрішні шари зберігають живу структуру. Аромат виходить яскравим, як у зелених сортів, а смак насиченим, як у червоних.
Китайці п'ють оолонг улун вже майже 400 років. Його заварюють на церемоніях «гун фу ча» і обожнюють не тільки за смак – бірюзовий чай зміцнить здоров'я без таблеток.
Яким буває чай оолонг
Вирішили купити чай оолонг? Ви здивуєтеся, яким різним він буває не тільки на смак, але і зовні.
Ми вже з'ясували, що улунський чай середньої ферментації отримують, коли чайний лист обробляють за спеціальною технологією для помірного окислення. Якщо окислення сировини трохи слабкіше – улун буде світлим. Якщо сильніше, з прожарюванням – темним. Це два різновиди бірюзового чаю.
- Світлий оолонг зовні схожий на зелений сорт. У нього чистий настій золотистого відтінку і благородний аромат весняної свіжості з квітковими відгомонами. Листя теж смарагдово-світлі. Якщо хочете купити улун чай з категорії світлих, зверніть увагу на хіти з цієї категорії – Те Гуань Інь і молочний. Ідеальні сорти для затишних вечорів і романтичних побачень.
- Темний улун китайський коптять на вугіллі, але не обсмажують інтенсивно. Чаїнки стають майже чорними, аромат – пряним, у настої грають димні ноти. Знамениті темні улуни – Да Хун Пао (той самий герой пісень Баста), Шуй Сянь, Жоу Гуй та інші.
Щоб визначити різновид улуна, подивіться на листя. У світлого вони зім'яті в грудочки, їм дуже дістається під час обробки. У темного – цільні, витягнуті, завдяки поздовжній скрутці схожі на великі вигнуті голки.
Недосвідчені чаємани іноді плутають темний китайський чай оолонг з червоними сортами. Розібратися легко. У традиційних сортів листя дрібні і з бруньками, у бірюзового чаю – просто гіганти. Причому це дуже ароматний чай, китайський улун буде злегка терпким, з глибокою ноткою прянощі.
Хоча в Україні нескладно купити чай улун, знайти сорт гідної якості – вже квест. Важливо знати, що оригінальні бірюзові сортів не ароматизують штучними добавками і на добротний чай оолонг ціна не може бути низькою. Але для любителів «чогось незвичайного» у нас є рідкісні варіанти з додаванням квітів і кореня женьшеню. Наприклад, Най Сян Цзінь Сюань або Женьшень улун.
Як виготовляють китайський чай улун
Для кожного сорту улуна у майстрів припасені тонкощі технології. Основні процеси виготовлення виглядають так:
- Збирачі зривають пагони з 3-4 листочками і брунькою. Кращим вважається весняний збір, на такий улун чай ціна завжди вища.
- Чайне листя розкладають на бамбукових підносах, залишають провітрюватися на свіжому повітрі і прибирають на ніч у прохолодне місце.
- Вранці сировину мнуть у долонях, ступкою або в гарячій центрифузі. На кожному листочку з'являються крихітні надломи, але вони не рвуться. Прискорюється ферментація і виділяється сік. Аромат неймовірний!
- Залишається просушити майже готовий чай, щоб випарувалася волога і «зафіксувався» смак.
- Листя скручують, форма залежить від сорту. Чаїнки світлих улунів зазвичай у вигляді тугих кульок (сферичне скручування), темних – у формі довгих джгутиків (повздовжне скручування).
Якщо на фінальному етапі прогріти чай оолонг на вугіллі, він перетвориться на темний. Досвідчений технолог точно знає, як глибоко вогонь повинен «просочити» листя.
Купити улун: географія виготовлення
Китайський чай улун виготовляють у двох південних провінціях Піднебесної – Фуцзянь і Гуандун, а також на острові Тайвань.
За місцем виготовлення улун поділяють на:
- Північнофуцзянський. Народжуються на чайних плантаціях гір УІ, тому їх називають уішанським або скельним. До цієї групи належить знаменитий китайський оолонг Да Хун Пао. Саме цей чай улун купити в Україні найпростіше, оскільки він користується приголомшуючим попитом. Але також зустрічаються підробки.
- Південнофуцзянські. Найвідоміші виготовляють із сировини регіону Аньсі. Наприклад, Те Гуань Інь.
- Гуандунські або улуни з гори Фенікса. Виготовляють з листя кущів Дянь Цун. У цих рослин є суперздатність – вони передають чаю аромат фруктів і квітів. Можуть пахнути магнолією, мигдалем, сливою, імбиром. Популярні улуни: Мі Лань Сян (медова орхідея), Юй Лань Сян (аромат магнолії). На такий вишуканий оолонг чай ціна вище, ніж на масові сорти.
- Тайванські. Більшість плантацій на острові розташовані високо в горах, їх огортають туманами. В таких умовах смак чайного листя виходить соковитим і яскравим. Особливо цінуються улуни Алішань, Формоза, Дун Дін. Такий оолонг чай купити складніше, його виготовляють невеликими партіями.
Купити чай улун для користі? Запросто!
Україна ще мало знайома з улунами. Але якби ми пили його частіше, менше грошей витрачали б на ліки, адже це один з найкорисніших чаїв у світі.
Чай улун купити в Києві складніше, ніж класичні чорні і зелені сорти, тому що в звичайних супермаркетах він не продається. Проте для жителів великих міст бірюзові сорти особливо корисні, тому що очищають організм від токсинів, мінімізують наслідки стресів, дарують гарний настрій.
В улуні майже 400 хімічних сполук, які потрібні організму або зовсім незамінні. Наприклад, вітаміни (C, D, K, E, групи B), з'єднання поліфенолів, мікроелементи (йод, селен, залізо, кальцій та інші), ефірні масла, кофеїн.
Корисні властивості бірюзового чаю:
- Підвищує імунітет. Якщо пити оолонг регулярно, будете рідше хворіти.
- Зміцнює стінки судин, не дає розвиватися тромбофлебіту.
- Допомагає привести в норму вагу.
- Корисний для серця, знижує рівень холестерину в крові.
- У ньому багато антиоксидантів. Хочете бути молодими довше – пийте улун, чай нейтралізує вільні радикали, покращує колір обличчя, очищає шкіру від вугрової висипки і навіть уповільнює старіння клітин.
- Знижує ризик розвитку пухлин.
- Дарує душевну рівновагу, заспокоює нервову систему, піднімає настрій.
Японські вчені порівняли швидкість обміну речовин під час фізичних навантажень у людей двох груп. В одній пили зелений чай, в іншій – бірюзовий. Виявилося, що любителі улуна спалюють вдвічі більше калорій.
Тим, хто ще не пробував оолонг, купити цей шедевр від китайських майстрів радимо не тільки заради смаку, але ще і для користі.
Як заварити улун (oolong)
Приготуйте чай китайський улун правильно, і ви в нього закохаєтесь. Як це зробити? Ловіть підказки.
Знадобиться:
- Посуд. Підійде будь-який, але переконайтеся, що немає сторонніх запахів від інших чаїв, це важливо. Найпростіше заварити улун у тіподі. Або використовуйте заварник, бажано з прозорими стінками, зможете милуватися танцем чаїнок (чарівне видовище!).
- Вода. Мінеральна – ні в якому разі. Водопровідну бажано відстояти і обов'язково прокип'ятити. Ідеальний варіант – м'яка вода. У ній немає домішок, які можуть зіпсувати смак напою.
Приступаємо:
- Кип'ятимо воду, даємо їй охолонути приблизно 5 хвилин. Це дасть ідеальну температуру 85 °С.
- Обдаємо посуд гарячою водою.
- Засипаємо чайну ложку улуна, доливаємо воду, вона повинна покрити заварку.
- Чекаємо кілька секунд і зливаємо воду. Першою протокою ми промили листя, її не п'ють.
- Заливаємо воду повторно, даємо улуну настоятися 15-20 секунд.
- Розливаємо настій по чашках і п'ємо.
- Повторюємо два попередніх пункти, але з кожним разом час витримки збільшуємо.
Тепер ви знаєте, як купити оолонг гідної якості і заварити його китайським методом проток. А ми знаємо, як привезти з Китаю кращі бірюзові чаї, щоб ви могли насолоджуватися ними у Києві і будь-якій точці України.
Зберігайте чай подалі від сонячного світла і різких запахів. Пийте тільки свіжим та надихайтеся чарівним смаком.