Тайванський улун
- дешевий
- дорогі
- популярний
- акції
- новинки
- хіти
- 41
- 4.34
- 52
- 4.210
- 41
- 4.818
- 4.714
- Вид "Улун"
- Молочний улун3
- Габа чай (GABA)13
- Женьшень улун1
- Тип "УЛУН"
- Південнофуцзянський улун1
- Тайванський улун25
- Ступінь ферментації
- Світлий улун18
- Темний улун11
- Підбірки улунів
- ТОП 53
- ТОП 2017
- Новачку7
- Преміум3
- Кращий з кращих7
- Вік чаю
- до 3-х років31
- Країна
- Китай2
- Тайвань24
- Регіон1
- Юньнань+1
- Гуандун+13
- Тайвань
- Фуцзянь+46
- Сичуань+1
- Уїшань+5
- Фуцзянь, повіт Аньсі+1
- Уїшань+38
- Тайвань, заповідні гори Алішань+1
- Тайвань, повіт Наньтоу+2
- Тайвань, гори Хе Хуан Шань+1
- Форма
- Розсипний31
- Бренд
- TheTea31
Тайванський улун: особливий чай з острова Формоза
Чайну справу на Тайвані освоїли відносно недавно – приблизно 300 років тому. Перші чайні кущі завезли на острів з Фуцзяні. Спочатку місцеві майстри зайнялися виготовленням зелених сортів і тільки у XIX столітті перейшли на улуни.
Виявилося, що тайванські улуни неймовірно смачні! Чим вище в горах збирали сировину, тим ароматніший й корисніший напій. Так бірюзові чаї стали візитівкою острова та підкорили серця чаєманів.
Чому тайванські улуни особливі
Португальська назва острова Тайвань – Формоза («прекрасний»). Коли європейці спробували тайванський улун, його охрестили «формоза улун».
На успіх місцевих улунів вплинули такі фактори:
- Клімат. Острів майже повністю покритий горами. Тут родючі ґрунти, найчистіше повітря, вологий субтропічний клімат. Чайні сади знаходяться на висоті до 2 тисяч метрів. Материкові улуни зазвичай ростуть набагато нижче. Ідеальна сировина – запорука якісного чаю.
- Майстерність. У 70-х роках минулого століття острів переживав економічний бум. Попит на хороший чай виріс, разом з ними зросла і конкуренція. Працьовиті майстри усіма силами шукали способи, щоб зробити улун не просто якісним, а ідеальним.
Тайванський улун досі вважається одним з кращих на світовому ринку і впевнено конкурує з легендарними китайськими сортами.
Види тайванських улунів
На улуни, зібрані високо в горах, ціна завжди вища. Там багатий склад ґрунту, найчистіше повітря, немає проблем з екологією, тому і чай виходить видатним. Якщо шукаєте самий високогірний сорт, вибирайте чай з садів Та Ю Лін, ми привозимо такі улуни в Київ і чаємани їх обожнюють.
В залежності від місця зростання, тайванські бірюзові чаї ділять на:
- Рівнинні (до 500 метрів).
- Гірські (до тисячі метрів).
- Високогірні (понад тисячі метрів).
Використовують два типи скручування чайного листа:
- Довгі смужки (поздовжне скручування). Цей метод запозичили у північнофуцзянських майстрів з гір УІ, звідки родом Да Хун Пао.
- Грудочки (сферичне скручування). Це спадщина південнофуцзянської традиції. Так улуни обробляють в центральній частині острова і на півдні. Туго скручене листя краще зберігає аромат, він «запечатується» зсередини.
Знамениті улуни
- Дун Дін. Слабоферментований улун, який просмажують на вугіллі. Назва походить від сполучення слів «гірська дорога» («дун») та «напруга м'язів в литках» («дін»). Все тому, що для збору чаю восени і взимку селяни піднімалися по слизькій гірській дорозі.
- Алішань. Названий на честь гори, на якій збирають сировину. Обробляють тільки вручну. Світлий, зовні схожий на Те Гуань Інь.
- Шань Лін Сі. Витончений високогірний улун з повіту Наньтоу. З пряною квітковою солодкістю, нотками карамелі і тропічних фруктів. Соковитий і життєрадісний чай для гарного настрою.
Зазвичай в оолонгах цінується свіжий збір. Але високогірні тайванські улуни бувають старими. Якщо зберігати чай правильно, він нітрохи не втрачає якості, навпаки – стає ще пахучішим, у смаку з'являються нові нотки, як у випадку з пуерами.
Зазвичай на витримку залишають улуни сильної ферментації і прожарювання. Вважається, що ця технологія родом з материкового Китаю. Там вона була незаслужено забута, а тайванські майстри зберегли традиції. Чай запечатують у глиняному горщику, час від часу відкривають, сушать на вогні і упаковують знову. Процес може тривати від 3 до 30 років. Але купити улун багаторічної витримки практично неможливо, на зовнішній ринок вони потрапляють рідко.
Тайванські Габа-улуни
Ще одна група тайванських улунів, які полюбила Україна, це Gaba-чаї. Їх обробляють по японській технології.
На одному з етапів сировину залишають без доступу кисню і в чайному листі підвищується концентрація гамма-аміномасляної кислоти. Ця речовина необхідна нашому організму для роботи мозку, бадьорого самопочуття, здорового сну та гарного настрою.