Фільтр
Скинути сортування

Фільтр

  • Вид "Улун"
    • 3
    • 13
    • 1
  • Тип "УЛУН"
    • 1
    • 25
  • Ступінь ферментації
    • 18
    • 11
  • Підбірки улунів
    • 3
    • 17
    • 7
    • 3
    • 7
  • Вік чаю
    • 31
  • Країна
    • 2
    • 24
  • Регіон
    1
    • +1
    • +13
    • Тайвань
    • +46
    • +1
    • +5
    • +1
    • +38
    • +1
    • +2
    • +1
  • Форма
  • Бренд
    • 31

Тайванський улун: особливий чай з острова Формоза

Чайну справу на Тайвані освоїли відносно недавно – приблизно 300 років тому. Перші чайні кущі завезли на острів з Фуцзяні. Спочатку місцеві майстри зайнялися виготовленням зелених сортів і тільки у XIX столітті перейшли на улуни.

Виявилося, що тайванські улуни неймовірно смачні! Чим вище в горах збирали сировину, тим ароматніший й корисніший напій. Так бірюзові чаї стали візитівкою острова та підкорили серця чаєманів.

Чому тайванські улуни особливі

Португальська назва острова Тайвань – Формоза («прекрасний»). Коли європейці спробували тайванський улун, його охрестили «формоза улун».

На успіх місцевих улунів вплинули такі фактори:

  • Клімат. Острів майже повністю покритий горами. Тут родючі ґрунти, найчистіше повітря, вологий субтропічний клімат. Чайні сади знаходяться на висоті до 2 тисяч метрів. Материкові улуни зазвичай ростуть набагато нижче. Ідеальна сировина – запорука якісного чаю.
  • Майстерність. У 70-х роках минулого століття острів переживав економічний бум. Попит на хороший чай виріс, разом з ними зросла і конкуренція. Працьовиті майстри усіма силами шукали способи, щоб зробити улун не просто якісним, а ідеальним.

Тайванський улун досі вважається одним з кращих на світовому ринку і впевнено конкурує з легендарними китайськими сортами.

тайванський улун - TheTea

Види тайванських улунів

На улуни, зібрані високо в горах, ціна завжди вища. Там багатий склад ґрунту, найчистіше повітря, немає проблем з екологією, тому і чай виходить видатним. Якщо шукаєте самий високогірний сорт, вибирайте чай з садів Та Ю Лін, ми привозимо такі улуни в Київ і чаємани їх обожнюють.

В залежності від місця зростання, тайванські бірюзові чаї ділять на:

  • Рівнинні (до 500 метрів).
  • Гірські (до тисячі метрів).
  • Високогірні (понад тисячі метрів).

Використовують два типи скручування чайного листа:

  • Довгі смужки (поздовжне скручування). Цей метод запозичили у північнофуцзянських майстрів з гір УІ, звідки родом Да Хун Пао.
  • Грудочки (сферичне скручування). Це спадщина південнофуцзянської традиції. Так улуни обробляють в центральній частині острова і на півдні. Туго скручене листя краще зберігає аромат, він «запечатується» зсередини.

Знамениті улуни

  • Дун Дін. Слабоферментований улун, який просмажують на вугіллі. Назва походить від сполучення слів «гірська дорога» («дун») та «напруга м'язів в литках» («дін»). Все тому, що для збору чаю восени і взимку селяни піднімалися по слизькій гірській дорозі.
  • Алішань. Названий на честь гори, на якій збирають сировину. Обробляють тільки вручну. Світлий, зовні схожий на Те Гуань Інь.
  • Шань Лін Сі. Витончений високогірний улун з повіту Наньтоу. З пряною квітковою солодкістю, нотками карамелі і тропічних фруктів. Соковитий і життєрадісний чай для гарного настрою.

Зазвичай в оолонгах цінується свіжий збір. Але високогірні тайванські улуни бувають старими. Якщо зберігати чай правильно, він нітрохи не втрачає якості, навпаки – стає ще пахучішим, у смаку з'являються нові нотки, як у випадку з пуерами.

Зазвичай на витримку залишають улуни сильної ферментації і прожарювання. Вважається, що ця технологія родом з материкового Китаю. Там вона була незаслужено забута, а тайванські майстри зберегли традиції. Чай запечатують у глиняному горщику, час від часу відкривають, сушать на вогні і упаковують знову. Процес може тривати від 3 до 30 років. Але купити улун багаторічної витримки практично неможливо, на зовнішній ринок вони потрапляють рідко.

тайванські Габа-улуни

Тайванські Габа-улуни

Ще одна група тайванських улунів, які полюбила Україна, це Gaba-чаї. Їх обробляють по японській технології.

На одному з етапів сировину залишають без доступу кисню і в чайному листі підвищується концентрація гамма-аміномасляної кислоти. Ця речовина необхідна нашому організму для роботи мозку, бадьорого самопочуття, здорового сну та гарного настрою.