Дань Цун
- дешевий
- дорогі
- популярний
- акції
- новинки
- хіти
- 53
- 52
- 41
- 4.76
- 4.816
- -25%54
- 4.310
- 4.77
- 55
- Вид "Улун"1
- Те Гуань Інь+22
- Да Хун Пао+31
- Молочний улун+7
- Габа чай (GABA)+14
- Дань Цун
- Жоу Гуй+7
- Шуй Сянь+6
- Женьшень улун+6
- Тип "УЛУН"
- Гуандунський улун (Чаочжоу ча)13
- Ступінь ферментації
- Світлий улун3
- Темний улун10
- Підбірки улунів
- ТОП 53
- ТОП 205
- Новачку2
- Пробники1
- Преміум2
- Кращий з кращих2
- Вік чаю
- до 3-х років11
- Країна
- Китай12
- Регіон
- Гуандун13
- Форма
- Бренд
- TheTea12
-
Дань Цун – чарівні улуни з Гуандуну
Дань Цун або Чаочжоу ча - ціле сімейство улунів з китайської провінції Гуандун. Сказати, що вони смачні, було б занадто банально. Ці чаї, народжені в горах Фенікса, зачаровують соковитою мелодією, закохують небесним ароматом і точно зберігають якусь таємницю.
Що таке гуандунські улуни? Чому у них настільки складний і глибокий смак? Як заварити цей чай? Зараз з'ясуємо.
Гуандунські улуни – як відрізнити
Всього налічують близько сотні Дань Цунів. Найзнаменитіший - Фен Хуан Дань Цун. Щоб навіть початківець не розгубився у складній класифікації, підемо по пунктах:
- Чаї Чаочжоу ча належать до групи улунів. У них середня ферментація 45-50%. Це сильніше, ніж у зелених, але слабкіше, ніж у чорних. Кромка листа темніє, а середина залишається майже свіжою. Такі чаї ще називають бірюзовими.
- Не кожен улун має право називатися гуандунським. Тільки той, що родом з провінції Гуандун. Вона знаходиться на південному сході Китаю. Але і тут знамениті чаї ростуть тільки на невеликій ділянці, неподалік від міста Чаочжоу, в горах Фенікса. Звідси і назва Чаочжоу ча.
- Назва Дань Цун вказує на сировину, з якого роблять особливий чай. Перекладається як «одинокі кущі». Так поетично називають місцеві чайні рослини з тонким стеблом і великими листками. Вони ростуть на висоті до 1300 метрів. Якщо улун зроблений із сировини іншого регіону, це зовсім не Чаочжоу ча.
Від чого залежить смак чаю
Тільки в південних провінціях, а Гуандун - одна з найбільш південних, м'який субтропічний клімат. Поруч Східно-Китайське море. Погода змінюється кілька разів за день і навіть на відстані півкілометра може бути різною.
Один кущ отримує більше сонця, інший оповитий щільними туманами. Відрізняється вологість, родючість ґрунту, перепади температур, висота гірського схилу. Тому в групі гуандунських улунів зустрічаються неповторні палітри смаків і поєднання ароматів.
У порівнянні з уішанськими улунами, в гуандунських більше медових нот і є приємні ягідно-терпкі акорди. Вони залишають довгий солодкуватий післясмак.
Фен Хуан Дань Цун та інші хіти сімейства
Улуни з листя чайних кущів гір Фенікса робили ще представники древньої народності Лі. Згодом люди зрозуміли - з одного куща чай виходить більш яскравим, з іншого дає трішки інший смак. Ми вже з'ясували, що справа в мікрокліматі, ґрунті, висоті та інших особливостях.
Сьогодні в сімействі гуандунських улунів виділяють трійку улюбленців. Назва улуна зазвичай містить уточнення і підказує, де він виріс або чого очікувати від аромату:
- Фен Хуан Дань Цун - Одинокі кущі з гори Фенікса.
- Мі Лань Сян Дань Цун - з ароматом медової орхідеї.
- Юй Лань Сян Дань Цун - з ароматом магнолії.
- Ба Сянь Дань Цун - восьми безсмертних.
- Сі Жень Сян Дань Цун - з ароматом мигдалю.
Топовий чай Фен Хуан Дань Цун знавці з любов'ю називають ФХДЦ. Іноді так кажуть на будь-який місцевий улун, але це не зовсім вірно.
Як виготовляють Дань Цуни
Основні етапи обробки не відрізняються від створення класичних уішанськіх улунів. Але у кожного майстра з гір Фенікса, особливо талановитого, є фамільний секрет. Рецептуру відточували століттями, щоб навчитися зафіксувати в чаї найделікатніші переливи смаку.
- Збір. Якщо є роса, йде дощ, сильний туман або яскраве сонце - чай не зривають. Занадто ніжне і старе листя не підійде, воно дає гіркоту і терпкість. Збирачі намагаються не пошкодити лист. Темні, світлі, великі і дрібні, товсті і тонкі - листочки відправляють в різні кошики.
Для кожного із знаменитих феніксових улунів листя збирають і обробляють, не змішуючи сорти. Це перший секрет успіху.
- Сушка на сонці. Листя розкладають рівномірним тонким шаром на піддонах з бамбука і залишають на сонці. Так випаровується волога і йдуть різкі трав'янисті нотки. Одночасно активізуються поліфеноли. Зазвичай сушать двічі, між підходами сировині дають відлежатися в прохолоді. Так смак стає яскравим, без неприємної в'язкості.
- Провітрювання. Піддони переміщують в місце з хорошою циркуляцією повітря. До листя повертається пружність.
- Вбивство зелені. Спочатку листя підкидають на піддонах, щоб порушити їх структуру. Роблять це вночі, коли не так спекотно, але вологість вище. Проявляється аромат зелені, потім з'являються знамениті квіткові ноти. Якщо зробити все правильно, у листка червоніє кромка. Після цього сировину відправляють на прожарювання, щоб призупинити ферментацію.
- Зминання і скручування. Прийшов час надати листку потрібну форму. Попутно руйнуються клітини, виділяється сік і активні компоненти виходять назовні. Саме тому смак улуна насичений і маслянистий, а чаїнки витримують багато проливів.
- Сушка на вугіллі. Роблять це в три етапи. Час від часу майстер перевертає листя, щоб вони прогрілися рівномірно.
- Сортування. З чаю вручну видаляють черешки і браковані листя.
- Повторна сушка. У підсумку виходить якісний і смачний Дянь Цун, який ми так любимо. Чай упаковують і відправляють на продаж.
Чай Фен Хуан Дянь Цун
Неможливо не розповісти про найпопулярніший Феніксовий улун. Входить до ТОП-4 легендарних бірюзових чаїв. Він унікальний - такого сорту немає в інших країнах, та й у самому Китаї його роблять тільки в одній провінції.
Знавці налічують десятки різновидів Фен Хуан Дянь Цуна, у кожного особливий аромат. Їх виготовляють з листя старих дерев, яким мінімум 200 років. Всього зберіглося близько 3 тисяч таких старожилів.
Сьогодні на батьківщину знаменитого улуна стікаються натовпи туристів. Вони милуються мальовничими горами, кришталевими струмками і, звичайно ж, не упускають можливість насолодитися піалою ароматного чаю. Так напій прославив селище Фен Хуан і не збирається прощатися зі світовою популярністю.
Види, сорти і типи Фен Хуан Дянь Цуна
Різновидів цього улуна багато, як сортів кави. Або навіть більше - важко не збитися з рахунку. Для тих, хто хоче прокачатися в чайній темі, наведемо спрощену класифікацію. Отже, яким буває Фен Хуан Дянь Цун:
- В залежності від виду дерев: зібраний з великих кущів, ароматних кущів і т.д.
- За формою листа називають: хурмовим, грейпфрутовим, вишневим, бамбуковим, баклажановим та інше.
- За розмірами і відтінком листя: білий (але чисто-білим він не буває, тільки світло-зеленим), темний, малий білий, великий білий, малий темний і т.п.
- За формою чаїнок: локшина, шовкова нитка, паперове крило та інші креативні варіанти.
- По аромату: медова орхідея, запашні трави, коричне дерево, квітка грейпфрута, гарденія, апельсин, жасмин і т.д.
Є ще класифікація за післясмаком, місцем збору і навіть історії походження. Але не будемо вас втомлювати. Думаємо, зрозуміло, що Фен Хуан Дянь Цун - величезне сімейство сортів. Кожен може здивувати якщо не формою, то смаком, ароматом і смаком точно.
Користь гуандунських улунів
При обробці Дянь Цунів штучні добавки, звичайно ж, не використовують. Чайний лист зберігає вітаміни, мінерали, поліфеноли та інші корисні компоненти. Всього їх налічують близько 400. Тому гуандунські улуни зміцнюють здоров'я, як і інші бірюзові сорти.
Якщо щодня випивати по чашці:
- Зміцните імунітет і будете рідше хворіти.
- Заспокоїте нервову систему, почнете не так гостро реагувати на стреси дня.
- Допоможете судинам стати міцніше і уникнути тромбофлебіту.
- Очистите кров від холестерину, шлаків і токсинів.
- Поліпшите колір обличчя. В улуні багато антиоксидантів, тому він омолоджує клітини.
- Приведете вагу у норму. Не відразу, але, якщо не забувати про правильне харчування і спорт, з бірюзовим чаєм позбудетеся зайвих кілограмів швидше.
Японські вчені довели, що любителі улунов під час фізичних навантажень спалюють калорії вдвічі швидше, ніж фанати зелених чаїв.
Як заварювати Дань Цун
Щоб смак Чаочжоу ча розкрився найкрасивішими гранями, приготуйте його правильно. Справа не тільки в технології, але і в настрої.
Гуандунські улуни заварюють по загальним для оолонга правилам. Нагадаємо:
- Закип'ятіть воду і дайте їй охолонути приблизно 5 хвилин. Якщо вона водопровідна, краще заздалегідь відстояти. Мінеральну використовувати не можна. Бутильована -найкращий варіант.
- Прогрійте посуд. Покладіть в заварник улун. Класична пропорція 6-8 грамів на 150 мл. Або так, щоб чай зайняв приблизно 25% простору посуду.
- Залийте чай окропом і відразу ж злийте воду. Першим проливом промиєте і розпарити заварку, щоб смак розкрився краще. Цей настій не п'ють.
- Знову залийте воду і почекайте 15-20 секунд. Тепер можна пити.
- Повторіть пролив. Одна порція якісного Дань Цуну витримає 7-8 таких заварювань. Але час витримки поступово збільшуйте.
Можна експериментувати. Пробуйте різне співвідношення води і чаю, настоюйте трохи довше або навпаки. Але головний секрет не в цьому. Важливо налаштуватися на чаювання. Заварюйте улун без поспіху і приготуйтеся слухати його мелодію. Відтінки грають, смак змінюється - отримаєте неймовірне задоволення.