Фільтр

  • Вид "Улун"
    • 14
    • 4
    • 4
  • Тип "УЛУН"
    1
    • +23
    • Уішаньський улун
    • +11
    • +25
  • Ступінь ферментації
    • 1
    • 23
  • Підбірки улунів
    • 3
    • 10
    • 6
    • 3
    • 3
    • 2
    • 5
  • Вік чаю
    • 21
  • Країна
    • 23
  • Регіон
    • 7
    • 3
    • 14
  • Форма
  • Бренд
    • 24
Уішаньскі улуни

Уішаньські улуни - загадкові чаї з диханням гір

Китайці вважають, що правильний чай створює природа і тільки потім до його появи докладає руку людина. Саме так з'являються найкращі уішаньські улуни - скельні чаї з чарівною мелодією гір.

Гори УІ розташовані на півночі провінції Фуцзянь. Тому бірюзові чаї з цієї місцевості називають північнофуцзянськими улунами. Близько сотні гір і десятки вершин, що йдуть верхівками в небо - тут особливо відчуваєш атмосферу священно-загадкового єднання з природою. Недарма в Вішані концентрація буддійських, конфуціанських і даоських храмів просто зашкалює.

Що таке справжній скельний чай

Не кожен улун із цієї місцевості може по праву називатися скельним. Спробуємо розібратися.

Мільйони років тому Уішаньські гори були морським дном. Зараз висота скель приблизно 400 метрів над рівнем моря. Поступово дощ змивав пористу породу і між скелями утворився ґрунт з унікальним складом. Так от справжній скельний чай - вирощений саме між скель. Гори захищають деревця від вітру, ранкові тумани живлять вологою, тільки в особливому мікрокліматі народжується знаменита "скельна мелодія".

Ченці першими спробували робити улуни зі скельної сировини. Виявилося, чай дарує відчуття гармонії, ясності розуму і просвітлення. Потім про напій, народжений у горах, дізнався весь світ. Попит на улун зріс, як і ціна. Чаї почали вирощувати і на схилах, і в долинах. Їх, як і раніше, називають скельними, але різниця в якості може бути величезною.

Існує близько 80 сортів північнофуцзяньських улунів. Серед хітів Да Хун Пао (Великий червоний халат), Ци Лань (Чудова орхідея), Фо Шоу (Рука Будди), Шуй Сянь (Нарцис з гір УІ), Те Лохань (Залізний архат), Бай Цзі Гуань (Білий півнячий гребінь), Жоу Гуй (Кориця з гір УІ) та інші.

У цьому розділі пропонуємо купити уішаньський улун, вирощений у правильному місці. У ньому звучить легендарна "мелодія гір", а смак закохує в себе з першого проливу. Ми привозимо найкращі сорти. Неякісні та посередні, які видають за справжні уішаньські чаї, відбраковуємо ще в Китаї.

Як виготовляють уїшанські улуни

Майстру доводиться бути вкрай обережним. Одна помилка - і дорогий північнофуцзянський улун буде зіпсований.

  • Збір. Вручну зривають пагони з 3-5 першими соковитими листочками.

  • Зав'ялювання. Сировину розкладають на бамбукових тацях і сушать під сонцем. Майстер ворушить листя, час від часу заносить його в тінь і визначає, коли воно готове до подальшої обробки.

  • Струшування. Цей процес відрізняє улуни від інших видів китайського чаю. Листя злегка мнеться і стає червонувато-бурим.

  • Обсмажування. Майстер повинен перемішувати листя від країв до центру котла так, щоб воно не пересушилося, але випарувалася волога.

  • Скручування. Сировину мнуть і чаїнки набувають форми.

  • Фінальне обсмажування "запечатує" смак і аромат улуна.

  • Сортування. Вручну видаляють некрасиве, дрібне, пошкоджене листя. Після цього чай пакують.

Види скельних улунів

Як ми вже з'ясували, місце зростання сировини впливає на якість улуна з Уїшані. У зв'язку з цим виділяють 4 категорії улунних чаїв:

  1. Чжен Ян. Найвищий сорт гірського чаю з Цзю Лун Ке (Притулок дев'яти драконів). Це заповідна зона гір УІ, перебуває під охороною ЮНЕСКО. Хімічні добрива не використовують, чай збирають тільки вручну. Найкращі сорти вирощують далеко від туристичних маршрутів Фуцзяні, щоб не шкодити кущам шумом і негативними емоціями. Купити кельний чай такої якості - мрія будь-якого гурмана.

  2. Бан Ян. Сировина росте на пагорбах і кручах паркової зони. Більшість плантацій органічні. Ціна на уішаньський улун цієї категорії трохи нижча за попередню.

  3. Жоу Ча. Плантації розташовані в долинах. Зазвичай при виготовленні чаю цю сировину сильно обсмажують.

  4. Вей Шань. Найдешевша сировина з рівнинних садів. Використовується в купажах уішаньських улунів.

Справжнього скельного улуну мало, тому він завжди в ціні. Але якщо спробуєте раз, з іншим його вже не сплутаєте.

Якісний уїшаньський улун - чай з вираженим смаком, у якому переплітається солодкість, квітковість і легка терпкість. Неповторну ноту його звучання і називають "скельною мелодією".

З кожною протокою скельний чай розкривається витонченими акордами, допомагає зберегти душевну рівновагу, наповнює умиротворенням і надихає на нові звершення.