Шу пуер точа
- дешевий
- дорогі
- популярний
- акції
- новинки
- хіти
- 54
- 4.52
- Вид "пуер"1
- Шу Пуер (чорний)
- Шен Пуер (зелений)+27
-
- Підбірки
- ТОП 53
- ТОП 206
- Новачку4
- Пробники1
- Бюджетний1
- Преміум2
- Кращий з кращих8
- Форма1
- Млинець+147
- Розсипний+16
- Цегла+16
- Смола Пуеру (Ча Гао)+11
- Мініточа (таблетки)+28
- Точа (гнездо)
- Шар+3
- Гриб+3
- Гарбуз+1
- Порційний+3
- Вік чаю
- до 3-х років7
- 4-5 років3
- 6-10 років9
- 11-20 років10
- Бренд
- Менхай (Menghai)4
- Менхай Да І (Menghai Da Yi)8
- Менку (Mengku)1
- Лі Мін (Li Ming)1
- Сягуань (Xiaguan)4
- Сінхай (Xinghai Tea Factory)1
- Ту Лінь (Tu Lin)3
- Хайвань (Haiwan Lao Tong Zhi)1
- Чанг Tай (Chang Tai)1
- Юнь Хай (Yun Khay)3
- CNNP1
- Країна
- Китай20
- Регіон
- Юньнань28
- Менхай1
- Смаковий профіль
- Класичний7
- Витриманий8
- Місто
Шу пуер точа
Точа (tuo cha, 沱茶) – одна з форм пресованого пуеру. Зовні нагадує невелику піалу. У письмових джерелах згадується, що першу точу зробили у 1902 або 1916 році. Звичайно ж, це був Шен. Пізніше, коли винайшли технологію прискореної ферментації, з'явився Шу пуер у формі точи.
Історія пуеру в точі
Перший пресований пуер був у млинцях і цеглинах. Точа з'явилася пізніше і виявилося, що вона чудово підходить для вентиляції чаю. Завдяки виїмці він «дихав» і менше пліснявів під час транспортування.
Піонером по виготовленню пуеру в точах став повіт Цзингу, перші чаї цієї категорії називалися «гуча». Поступово епіцентр виробництва перемістився в Сягуань і чай у точах отримав назву «гуаньча» (关茶). Спочатку точі виготовляли із сировини південних плантацій по ліцензії заводу Фусин. Потім Сягуанська чайна фабрика почала випуск під власною маркою. Вона досі залишається лідером з виробництва компактних пресованих пуерів.
Шу такої форми традиційно називають «пуер точа», а Шен – «юньнань точа». Іноді говорять простіше – гніздо.
Шу пуер у точі – виготовлення
Точа Шу пуеру переживає такі ж стадії обробки сировини, як і «побратими» інших видів пресування. Основні етапи:
- Чайний лист залишають вилежуватися в мокрих купах для штучної постферментації (етап «во дуй»).
- Потім лист пропарюють. Він стає еластичним і не ламається у пресуванні. Його розкладають на решітці над парою і тримають від 12 секунд і довше, залежно від обладнання і температури.
- М'який чайний лист знімають гарячим, пакують в тканинний мішечок і акуратно утрамбовують руками.
- Нарешті Шу пуер відправляють на спеціальний прес, надають йому форму точи і сушать у печі близько 36 годин.
Різновиди Шу пуера у точах
Точа Шу пуеру, на відміну від 357-грамового млинця, не обмежена суворими стандартами. Вона може бути:
- Великою, до 3-х кілограмів.
- Середньою, зазвичай 100 і 250 грамів.
- Маленькою, від 3-х грамів. Це так звана міні-точа.
Головна перевага Шу пуеру в точі – компактність. Його зручно зберігати і заварювати. Причому за смаком брендові купажі нітрохи не поступаються млинцям і цеглинам.
У нашій країні точа пуеру зустрічається рідше млинців і цеглин. Але ми робимо все, щоб Україна познайомилася з цим чудовим чаєм ближче. Домовляємося з популярними фабриками, привозимо у Київ і відправляємо в інші міста чудовий Шу компактної форми.
Якщо вибираєте пуер у подарунок, зверніть увагу на фірмові точі в коробках, їх ціна виправдана до копійки. Якщо потрібен чай на пробу, замовляйте Шу невеликими порціями, деякі точи ми готові розділити для дегустації. Можна купити пуер від фабрики Тулінь, спробувати знаменитий купаж Сягуань або легендарний рецепт V-93 від майстрів Менхай. У нашій колекції є купажі на кожен день, бюджетні Шу і витриманий чай, який зберігали в правильних умовах 5 років і більше.