Шу Пуер розсипний
- дешевий
- дорогі
- популярний
- акції
- новинки
- хіти
- 41
- 51
- 4.73
- Вид "пуер"1
- Шу Пуер (чорний)
- Шен Пуер (зелений)+20
- Я Бао (бруньки)+5
-
- Підбірки
- ТОП 201
- Преміум1
- Кращий з кращих1
- Форма1
- Млинець+146
- Розсипний
- Цегла+17
- Смола Пуеру (Ча Гао)+11
- Мініточа (таблетки)+28
- Точа (гнездо)+29
- Шар+6
- Гриб+3
- Гарбуз+1
- Порційний+3
- Вік чаю
- до 3-х років6
- 4-5 років4
- 6-10 років4
- 11-20 років2
- Бренд
- TheTea2
- Менхай (Menghai)7
- Менхай Да І (Menghai Da Yi)3
- Менку (Mengku)1
- YunHong Tea1
- Країна
- Китай10
- Регіон
- Юньнань16
- Смаковий профіль
- Класичний3
- Витриманий2
- Місто
Шу пуер розсипний
Розсипним (Сань Ча, 散茶) називають Шу пуер, який не проходить стадію пресування. Він буває різним як зовні, так і за смаком. В цьому розділі зібралися кращі представники цієї категорії чаїв. Віримо, що серед них знайдеться ваш пуерний фаворит.
Як виготовляють розсипний Шу пуер
Перші пуери були саме розсипними. Історія цього чаю почалася з Шенів – сирих, зелених. Чорні, готові Шу з'явилися у 70-х роках минулого століття. Для них використовують технологію прискореної ферментації.
Сировину спочатку підв'ялюють, потім відправляють на «вбивство зелені». Після цього мнуть, сушать на сонці і настає час самого відповідального етапу – вологого скиртування «во дуй». Постферментація триває до 3-х місяців. Готовий чай частіше пресують в млинці, цеглини та точи. Але розсипний Шу пуер до продажу зберігають в ящиках або величезних керамічних вазах зі спеціальними «дихаючими» кришками.
Шу пуер розсипний – види
Розсипний Шу пуер зазвичай виготовляють з моносировини – листя і бруньок, зібраних з одного дерева. Часто їх використовують для купажів у млинцях. Можна купити звичайний Шу без пресування, а можна знайти щось особливе, наприклад:
- Гунтін (宫廷) – через дорогу сировину його називають імператорським, для виготовлення використовують дрібні листя і крихітні бруньки.
- Да Цзинь Я або Да Цзинь Хао (大金芽) – елітний Шу пуер, розсипний, ароматний, в ньому багато великих бруньок з золотистими ворсинками.
- Цзинь Я (金芽) – також чай з бруньками, але маленькими і пухнастими.
- Ча Тоу (茶头) – чайні голови або чайні грудки. Це кірка, яка утворюється на поверхні вологої купи в процесі скиртування.
- Пуер в мандарині (橘普) – з мандарина виймають м'якоть, зрізаючи верхівку, заповнюють Шу пуер і сушать, щоб ефірні олії з цедри просочили чай.
- Пуер в бамбуковій тубі (筒普) – бамбук особливого ароматного сорту заповнюють чаєм і сушать на вогні з деревним вугіллям.
Від чого залежить якість розсипного Шу пуеру
Шу пуер розсипний зазвичай роблять на півдні провінції Юньнань, в окрузі Менхай. Використовують ранньовесняну сировину, яка повільно дозріває, поки йдуть дощі. Такий продукт вважається особливим – китайські майстри цінують все, що виготовлено без поспіху і з душею.
Ціна розсипного Шу залежить від якості сировини і технології:
- Оцінюючи сировину, враховують 3 критерії: вологість, скільки додали бруньок і наскільки вони ворсисті. Так визначають «ніжність» і у цього поняття є цілих 11 категорій. Відрізнити нюанси може тільки професіонал.
- Технологія важливіша за сировину. В процесі виготовлення мільйон тонкощів. Не можна поспішати, турбувати чай, поки він ще не відлежався після «во дуй», а ще його важливо правильно зберігати. Чайні технологи говорять, що навіть з найкращої сировини може вийти Шу пуер так собі, якщо зробити помилку. Зате з сировини середньої якості, обробленої правильно, майстер зробить ідеальний чай.
Чим розсипний Шу краще за пресований
Пуер взагалі екзотика в Україні, а розсипний тим більше, він зустрічається рідше. Не можна сказати, що він однозначно краще, ніж чай в млинцях, цеглинах і точах. Але переваги у розсипного Шу є:
- Висока якість. У розсипний чай неможливо підмішати сировину гіршої якості, це буде занадто помітно. Звичайно, якщо це хороший пуер, ми привозимо до Києва саме такий. Відразу видно, наскільки цільні і красиві чаїнки, скільки додали бруньок і чи немає чайної крихти. З пресованим пуером у цьому плані складніше. Наприклад, на поверхні можуть бути великі чаїнки, всередині млинця - дрібні. Млинець з сировини такої ж якості може коштувати дорожче за розсипний Шу.
- Швидше зріє і набирає «дорослий» смак. Зміни в ньому відбуваються рівномірніше, ніж у млинці, де поверхня дозріває першою, а внутрішня частина злегка запізнюється.
- Простіше заварювати. Зручніше відміряти чайними ложками, не доводиться відокремлювати порцію ножем або шилом, простіше контролювати міцність напою. Зберігати теж комфортніше, досить пересипати пуер в закриту ємність.
Розсипний Шу пуер немає сенсу залишати на тривале зберігання. Його краще пити відразу. За помірну суму ви отримуєте смачний тонізуючий чай з якісної сировини, який зручно зберігати і заварювати.