Розсипний Пуер
- дешевий
- дорогі
- популярний
- акції
- новинки
- хіти
- 41
- 41
- Вид "пуер"
- Шу Пуер (чорний)16
- Шен Пуер (зелений)20
- Я Бао (бруньки)5
-
- Підбірки
- ТОП 51
- ТОП 206
- Новачку5
- Бюджетний1
- Преміум1
- Кращий з кращих6
- Форма1
- Млинець+240
- Розсипний
- Цегла+21
- Смола Пуеру (Ча Гао)+16
- Мініточа (таблетки)+37
- Точа (гнездо)+57
- Шар+7
- Гриб+6
- Гарбуз+3
- Порційний+4
- Вік чаю
- до 3-х років22
- 4-5 років5
- 6-10 років10
- 11-20 років4
- Бренд
- TheTea19
- Менхай (Menghai)10
- Менхай Да І (Menghai Da Yi)3
- Менку (Mengku)3
- Сінхай (Xinghai Tea Factory)1
- Хайвань (Haiwan Lao Tong Zhi)1
- Чень Шен Хао (Chen Sheng Hao)1
- YunHong Tea1
- Країна
- Китай29
- Регіон
- Юньнань42
- Тайвань1
- Смаковий профіль
- Класичний10
- Витриманий5
- Квітковий2
- Місто
Пуер розсипний
Будь-який пуер, Шу і Шен, народжується розсипним. Потім майстер вирішує, що з ним робити – залишити так чи спресувати у млинець, цеглину або точу. Частіше зустрічається пресований пуер, це класика. Не можна сказати, що він краще розсипного, форма не впливає на якість чаю. Якщо використовували добірну сировину і обробили його правильно, Шу або Шен буде смачним у будь-якому вигляді.
Розсипний пуер відрізняється рядом особливостей. Наприклад, він інакше дозріває, охочіше заварюється і його простіше взяти з собою у подорож.
Що ще особливого в цьому чаї? Давайте з'ясуємо.
Розсипний пуер – початок
Найперші пуери були розсипними. Готовий чай насипали у мішки, навантажували ними коней і відправляли покупцям. Шлях починався в Юньнані, а закінчитися міг десь на околицях Монголії. Подорож тривала місяцями, чай встигав дозріти і всі були задоволені. До тих пір, поки зрозуміли, що перевозити розсипний пуер не дуже зручно. Сталося це приблизно у 1500 році.
Спочатку пуеру спробували надати форму кулі, брикету або плитки. Кожен майстер пресував чай по-своєму. Коли уряд вирішив стягувати з продавців податки, виявилося, що зважувати це розмаїття – справа непроста. У 1735 році вийшов указ, який зобов'язував виробників чаю пресувати його за єдиними нормами. Перші млинці важили рівно 257 грамів. Потім стандарт змінили на 357 грамів, щоб в одну корзину вміщувалося рівно 30 кілограмів.
Розсипні Шу і Шени нікуди не поділися. Але майстри звикли до зручності і сьогодні виготовляють такі пуери все рідше. Їх складніше зберігати, перевозити і продавати. Якщо захочете придбати пуер розсипний, а не пресований, доведеться гарненько пошукати його серед млинців і цеглин.
Чим розсипний пуер відрізняється від пресованого (не тільки формою)
Ми любимо розсипні пуери за чесність і відкритість. Можна взяти чаїнки, насипати на долоню, уважно розглянути і оцінити якість. На відміну від млинця або цеглини, погану сировину тут не сховаєш у глибину пресування (на жаль, таке трапляється). Ось ціна, ось чай, ви завжди розумієте, за що платите.
- Ще одна відмінність – пуер розсипний заварюється швидше. Розкривається вже на першому протоці, виходить смачним і насиченим. Пресованому потрібно трохи більше часу, іноді його доводиться спеціально подрібнювати.
- Розсипні пуери дозрівають швидше, тому що чаїнкам простіше «дихати». Свіжоприготований пуер – молодий і зухвалий. Проходить кілька років, і він змінюється. Настій вже темніший, аромат цікавіший, смак глибший. За 3-4 роки розсипний чай стає більш зрілим і насиченим, ніж в млинцях і цеглинах.
Розсипний або пресований – що краще
У цьому розділі ви знайдете якісні розсипні пуери, які ми особисто вибираємо, подорожуючи по фабрикам китайських провінцій, привозимо до Києва і відправляємо у різні куточки України. Це ароматні Шу, у т.ч. гунтін з великою кількістю золотих бруньок, і легендарні чайні голови. А також Шени з моносировини знаменитих чайних гір: Баньдун, Нака, Біньдао, Бада, Іу, Буланьшань та інших.
Форму чаю радимо вибирати по зручності. Розсипний простіше заварювати в гайвані або тіподі. Його набагато комфортніше взяти з собою в офіс або подорож. Зате пресований більше підходить в якості подарунка.