|
Гайвань (蓋碗) – чаша з кришкою. Це традиційний посуд для заварювання чаю, який використовують в китайській чайній культурі.
Гайвань складається з декількох предметів: вань (碗) – чашка, гай (盖) або гайцзи (盖子) – кришка. Часто в комплекті ще і блюдце.
Спочатку всі китайські чаї були пресованими. Для заварювання відламували шматочок, подрібнювали і довго варили на вогні. У період епохи Мін (XIV-XV століттях), коли чай почали просто заливати водою, а потім ретельно збивати вінчиком, як сьогодні матчу, з'явився зручний широкий посуд. З часом він перетворився на компактні і зручні гайвані.
Головна ідея гайвані – заварити чайне листя у невеликій кількості води, щоб напій отримав концентрований смак. Незалежно від матеріалу, вона завжди виглядає як чашка з кришкою, меншою за діаметром. Кришку з округлої ручкою використовують ще й для «куштування аромату», просто переверніть і вдихніть тепло чаю.
Сьогодні можна купити гайвань зі скла, порцеляни, глини з глазур'ю, металу. Ми привозимо з Китаю якісні та практичні моделі об'ємом від 100 до 250 мл.
Класичну гайвань купити можна для повсякденних (пін ча, 品茶) і церемоніальних (Кунг-Фу Ча, 功夫茶, 工夫茶) чаювань. У першому випадку вона просто замінить заварювальний прилад і полегшить приготування чаю протоками. У другому стане частиною більш складного, але захоплюючого ритуалу.
Порцелянова гайвань – улюблениця китайських чаєманів. Секрет популярності цього матеріалу в нейтральності, кажуть, що у нього «немає пам'яті». Справа в тому, що порцеляна не вбирає запахи.
В такій гайвані можна сміливо заварювати молочний улун, а потім – м'ятний чай, аромати не будуть змішуватися. Її зручно мити. Навіть якщо з часом утворюється наліт, очистити його вдасться за пару хвилин. З глиною складніше. В ній небажано заварювати чаї з яскравими ароматами, пористий матеріал швидко «запам'ятовує» запахи, у нього в'їдається наліт.
Якщо у вас абсолютно нова гайвань, фарфор вже готовий до чаювань. Ополосніть посуд окропом і приступайте до заварювання. Глиняний посуд треба спочатку наповнити чаєм і дати настоятися, такому чайнику потрібно час, щоб «напрацюватися».
Заварник з глини з часом змінюється. Наліт, який осідає на внутрішній поверхні, впливає на характер чаю. Якщо вам потрібен посуд для дегустацій, краще підійде фарфорова гайвань, ціна себе виправдає. У будь-якого сорту, завареного в ній, буде чистий смак.
Є кілька методів, поділимося найпростішим:
Кількість чаю і води, а також час настоювання залежить від сорту.
Щоб ваші чаювання були красивими та комфортними, привозимо якісні гайвані безпосередньо від виробників. У колекції The Tea знайдете як бюджетні варіанти, так і ексклюзивні авторські моделі ручної роботи з витонченим розписом.
Зверніть увагу, є гайвані з двох предметів (чаша і кришечка) та з блюдцем, у китайському, тайванському, японському стилі. Перед відправкою по Україні ретельно упаковуємо ваше замовлення, тому гарантовано отримаєте посуд цілим.