RU UA
050 900 88 96
0
0 ₴

Гайвань

Сортувати:
за популярністю

Гайвань (蓋碗) – чаша з кришкою. Це традиційний посуд для заварювання чаю, який використовують в китайській чайній культурі.

Гайвань складається з декількох предметів: вань (碗) – чашка, гай (盖) або гайцзи (盖子) – кришка. Часто в комплекті ще і блюдце.

Як з'явилася гайвань і навіщо вона потрібна

Спочатку всі китайські чаї були пресованими. Для заварювання відламували шматочок, подрібнювали і довго варили на вогні. У період епохи Мін (XIV-XV століттях), коли чай почали просто заливати водою, а потім ретельно збивати вінчиком, як сьогодні матчу, з'явився зручний широкий посуд. З часом він перетворився на компактні і зручні гайвані.

Головна ідея гайвані – заварити чайне листя у невеликій кількості води, щоб напій отримав концентрований смак. Незалежно від матеріалу, вона завжди виглядає як чашка з кришкою, меншою за діаметром. Кришку з округлої ручкою використовують ще й для «куштування аромату», просто переверніть і вдихніть тепло чаю.

Сьогодні можна купити гайвань зі скла, порцеляни, глини з глазур'ю, металу. Ми привозимо з Китаю якісні та практичні моделі об'ємом від 100 до 250 мл.

Якими бувають гайвані

  • Класична з кришечкою. Найпоширеніший варіант, особливо витончена порцелянова гайвань.
  • Японська з шиборідаши (сиборідасі). У неї є носик плюс ситечко або металевий вкладиш.
  • Похідна гайвань з піалою або гайвань егоїста. Компактний варіант для любителів чаювань у подорожах.

Класичну гайвань купити можна для повсякденних (пін ча, 品茶) і церемоніальних (Кунг-Фу Ча, 功夫茶, 工夫茶) чаювань. У першому випадку вона просто замінить заварювальний прилад і полегшить приготування чаю протоками. У другому стане частиною більш складного, але захоплюючого ритуалу.

Переваги порцелянової гайвані

Порцелянова гайвань – улюблениця китайських чаєманів. Секрет популярності цього матеріалу в нейтральності, кажуть, що у нього «немає пам'яті». Справа в тому, що порцеляна не вбирає запахи.

В такій гайвані можна сміливо заварювати молочний улун, а потім – м'ятний чай, аромати не будуть змішуватися. Її зручно мити. Навіть якщо з часом утворюється наліт, очистити його вдасться за пару хвилин. З глиною складніше. В ній небажано заварювати чаї з яскравими ароматами, пористий матеріал швидко «запам'ятовує» запахи, у нього в'їдається наліт.

Якщо у вас абсолютно нова гайвань, фарфор вже готовий до чаювань. Ополосніть посуд окропом і приступайте до заварювання. Глиняний посуд треба спочатку наповнити чаєм і дати настоятися, такому чайнику потрібно час, щоб «напрацюватися».

Заварник з глини з часом змінюється. Наліт, який осідає на внутрішній поверхні, впливає на характер чаю.  Якщо вам потрібен посуд для дегустацій, краще підійде фарфорова гайвань, ціна себе виправдає. У будь-якого сорту, завареного в ній, буде чистий смак.

Як заварити чай в гайвані

Є кілька методів, поділимося найпростішим:

  1. Обдайте гайвань окропом.
  2. Засипте в чашу порцію чаю і закрийте кришечку на кілька секунд.  Відкрийте і вдихніть аромат.
  3. Долийте воду, дайте настоятися приблизно 30 секунд.
  4. Вилийте настій у чахай, розлийте по піалах.
  5. Повторіть протоку.

Кількість чаю і води, а також час настоювання залежить від сорту.

  • 580 ₴
  • 1 250 ₴
  • 1 350 ₴
  • Гайвань Гайвань-чайник «Тайванський стиль»
    New!
    1 200 ₴
  • Гайвань Гайвань «Квіти півонії» 120 мл
    New!
    600 ₴
  • 1 050 ₴
  • 1 350 ₴
  • Гайвань Гайвань «Дзен»
    −15%
    1 350 ₴
    1 150 ₴
  • Гайвань Гайвань «Благополуччя» 170 мл
    Суперціна!
    320 ₴
  • 485 ₴
  • 900 ₴
  • 1 500 ₴
Розсилаю 100% чайну любов
Дозволити повідомлення в Faсebook месенджер
  • Лише оригінал з плантацій Китаю
    Лише оригінал з плантацій Китаю
  • Зберігаємо за технологією, зберігаючи смак
    Зберігаємо за технологією, зберігаючи смак
  • Кожна позиція відібрана з любов'ю
    Кожна позиція відібрана з любов'ю
  • Швидко-швидко доставляємо
    Швидко-швидко доставляємо
Вгору