|
Здається, варто новачкові відчинити двері у світ китайського чаю і дізнатися про існування пуеру, як знову несподіванка – виявляється, є два різновиди!
Шу і Шен – брати, обидва смачні і корисні, хоча сильно відрізняються зовнішнім виглядом і характером. Хотілося б відповісти на питання «який краще», але ні. Армія чаєманів досі сперечається на цю тему і у кожного різновида пуеру мільйони шанувальників.
Більше тисячі років тому в Китаї, на території сучасної провінції Юньнань, з'явився чай з крупнолистового дерева. Згодом напій стали називати пуером і про нього дізналися навіть за межами країни.
Купці складали спресований в цеглини або млинці чай у візок і відправлялися по Стародавньому чайному шляху. Ферментація в листі не припинялася і за місяці подорожі купаж дозрівав до потрібної кондиції. Це був саме Шен пуер (сирий, зелений) і коштував він дуже дорого.
У роки економічного буму в Китаї попит на хороший чай виріс. Фабрики не справлялися з кількістю замовлень, адже Шен міг ферментуватися роками. Майстри задумалися над прискоренням старіння і в 70-х роках минулого століття винайшли рецепт Шу пуеру. На відміну від старшого побратима, він готовий відразу, без довгого дозрівання.
Тонкощі виготовлення майстри чайної справи освоюють багато років. Одна помилка - і цінну сировину зіпсовано. Спробуємо описати складний і трудомісткий процес простими словами:
Шен пуер дозріває дуже повільно, як хороше вино. Для цього йому важливо забезпечити ідеальну температуру і вологість. Ось чому млинці, яким 15-20 років, коштують дорого, вважаються елітними і продаються на аукціонах. За ними буквально полюють чаємани-колекціонери.
З кожним роком зелений чай пуер стає смачніше і дорожчає. За умови, що в ньому якісна і правильно оброблена сировина, інакше витримка не допоможе. Довше 25 років чай зберігають рідко, він теж не вічний.
У чому різниця між молодим і старим Шеном?
З кожним роком ціна Шен пуеру зростає на 20-30%. Щоб не переплачувати, можна схитрувати. Купити якісний молодий млинець і залишити на зберігання.
В цілому, незалежно від віку пуеру, Шен сподобається цінителям зелених чаїв.
Вік – не головний показник. Якість зеленого пуеру залежить від сировини. Ідеально, якщо це листя і бруньки зі старих дерев. Особливо цінується збір з гірських садів провінції Юньнань.
Високо над рівнем моря в округах Пуер і Сішуаньбаньна особливий клімат, найчистіше повітря, багаті мікроелементами ґрунти. Чай з цієї місцевості виходить приголомшливо смачним і ароматним.
А ось пресування пуеру на якість і ціну не впливає. Це може бути:
Порційний і розсипний чай зручніше заварювати, якщо часу мало: в офісі, подорожі. Від млинця і цеглини для чаювання потрібно відокремити невелику порцію. Це нескладно – стане в нагоді ніж або шило. Іноді, якщо пресування помірне, легко розламати руками.
У якісному пуері з відбірної сировини немає крихти і пилу, при заварюванні він розкривається соковитими цілісним листям. Ми продаємо саме такі.
Про користь китайського чаю Шен пуеру можна говорити нескінченно. Колись його цінували насамперед за цілющі властивості і тільки потім стали використовувати як повсякденний напій. Недарма китайці – одна з націй-довгожителів.
Корисні речовини в складі зеленого пуеру:
Пуер зелений в заварюванні більш примхливий, ніж чорний. Щоб він порадував смаком без гіркоти, дамо кілька підказок:
Головне правило - не поспішайте робити довгі заварки. Почніть з коротких, поступово збільшуйте час і стежте, щоб не з'явилася гіркота.
Кожен Шен пуер індивідуальний і за віком, і за якістю листа. Чим він старший, тим вище повинна бути температура води. Експериментуйте з пропорціями і часом витримки, з часом знайдете оптимальний смак і метод заварювання.