Млинець Шу Пуера
- дешевий
- дорогі
- популярний
- акції
- новинки
- хіти
4
2
4.7
6
4.4
9
-14%
5
6
5
2
4.3
9
5
2
-35%
4.4
5
- Вид "пуер"1
- Шу Пуер (чорний)
- Шен Пуер (зелений)+82
- Бай Хао Пуер (білий)+3
-
- Підбірки
- ТОП 55
- ТОП 2022
- Новачку15
- Пробники1
- Бюджетний10
- Преміум9
- Кращий з кращих17
- Колекційний8
- Форма1
- Млинець
- Розсипний+16
- Цегла+18
- Смола Пуеру (Ча Гао)+11
- Мініточа (таблетки)+29
- Точа (гнездо)+29
- Шар+7
- Гриб+3
- Гарбуз+1
- Порційний+3
-
- Вік чаю
- до 3-х років27
- 4-5 років20
- 6-10 років43
- 11-20 років50
- 21-30 років4
- Бренд
- TheTea14
- Менхай (Menghai)35
- Менхай Да І (Menghai Da Yi)21
- Менку (Mengku)6
- Лі Мін (Li Ming)2
- Лун Шен (Long Sheng)3
- І Пін Тан (Yipin Tang)2
- Сягуань (Xiaguan)5
- Сінхай (Xinghai Tea Factory)8
- Сінь І Хао (Xin Yi Hao)1
- Ту Лінь (Tu Lin)4
- Тун Цін Хао (Tong Qing Hao)4
- Фухай (Fu Hai)3
- Хайвань (Haiwan Lao Tong Zhi)4
- Чень Шен Хао (Chen Sheng Hao)3
- Чанг Tай (Chang Tai)1
- Юнь Хай (Yun Khay)2
- CNNP5
- Sunriver Tea4
- YunHong Tea3
- Країна
- Китай96
- Регіон
- Юньнань142
- Менхай2
- Гуандун1
- Смаковий профіль
- Класичний24
- Витриманий41
- Шоколадний6
- Місто
Млинець Шу пуеру
Практично весь пуер пресують, це класика. Найпоширеніша форма – бін ча, млинець або коржик (饼茶).
Яким буває млинець Шу пуера
Млинець Шу пуеру виглядає як диск середніх розмірів. Традиційна вага 357 грамів. Але трапляються винятки:
- Малий чайний млинець (Сяо Бін Ча) важить 50, 100, 150 або 250 грамів.
- Великий чайний млинець (Да Бін Ча) від кілограма і більше.
- Є нестандартні варіанти: 400 і 600 грамів.
У формі млинця можуть продавати будь-який чай. Таку форму надають білим, червоним сортам, зрідка улунам і зеленим. Але найчастіше пресують Шен і Шу пуер, млинець значно полегшує зберігання чаю.

У Китаї пуерні коржі пакують по 7 штук, так отримують Ци Лі Бін Ча (七子饼茶) – Сім млинців чаю. Назва Цяо Му Бін Ча (乔木饼茶) говорить про те, що в пресуванні сировина великих чайних дерев.
В Україні млинці продаються поштучно. Ми навіть ділимо їх – для тих, хто тільки знайомиться з китайськими чаями і не готовий купити цілком. Або для тих, хто хоче спробувати чай декількох брендів і вибрати улюбленця.
Чому стандартний млинець важить 357 грамів
Класичний млинець Шу пуеру важить 357 грамів. Звідки така дивна цифра? Торгівля чаєм в Китаї почала розвиватися у 900-х роках нашої ери. Минуло ще 600 років – і вона стала регулярною. Каравани з пуерами потягнулися з Юньнані до Тибету, потім до Монголії і далі. Поступово промисловість досягла таких масштабів, що вести облік ставало все складніше, як і перевозити розсипний пуер. Тоді для зручності його вирішили пресувати.
У 1735 році з'явився указ з єдиним стандартом – млинець повинен важити 257 грамів. Пізніше його зробили ще важчим – 357 грамів. Млинці складали по 7 штук (2,5 кг). І пакували в корзини по 12 штук (30 кг). Це спрощувало навантаження, вивантаження та сплату податків. Так Шен і Шу пуер в млинці став класикою. Ще є цеглини, точи, гриби і гарбузи, але ці форми зустрічаються рідше.
Як пресують пуер
Чайний лист, що пройшов всі стадії обробки, залишається розсипним. Його потрібно спресувати – надати необхідну форму. Для цього пуер зважують, пересипають в спеціальну тканину, трамбують вручну і відправляють у прес. Раніше використовували кам'яні преси, зараз застосовують сучасне обладнання. Після того, як сформувався млинець, тканину розгортають – від вузла в центрі коржа залишається кругла виїмка. Помічали її?
У млинець зазвичай додають етикетку з логотипом бренду та інформацією про рецепти. Залишається упакувати чай в обгортку і готово. Ціна млинця залежить від якості сировини і репутації виробника.
Ми вибираємо чай в Китаї дуже ретельно. Подорожуємо по плантаціях і фабриках, пробуємо, порівнюємо і привозимо до Києва Шу пуер різної цінової категорії, від повсякденного до колекційного.
Як ділити пуерний млинець для заварювання
Якщо ви купили млинець цілком, а не в розломі, для заварювання доведеться відокремити невелику порцію. Як це зробити:
- Розпакуйте пуер.
- Якщо пресування слабке, можна розділити Шу руками. Постарайтеся не ламати листочки. Якщо не виходить, візьміть ніж або шило.
- Млинець, який ви збираєтеся використати найближчим часом, можна розділити навпіл, а потім на невеликі шматочки. Складіть вміст у герметичну тару.
- Багато хто любить відокремлювати порцію безпосередньо перед чаюванням.
Щоб пресований пуер заварився вже з першої протоки, акуратно подрібніть його. Чаїнки повинні залишитися цілими, не перетворюйте їх на пил.
4.8
24