Фільтр

  • Вид "пуер"
    1
  • Підбірки
    • 5
    • 22
    • 15
    • 10
    • 9
    • 16
    • 7
  • Форма
    1
    • Млинець
      Млинець
  • Вік чаю
    • 24
    • 19
    • 47
    • 50
    • 1
  • Бренд
    • 13
    • 28
    • 19
    • 3
    • 2
    • 3
    • 3
    • 5
    • 8
    • 1
    • 1
    • 3
    • 1
    • 1
    • 4
    • 3
    • 1
    • 2
    • 6
    • 4
    • 4
  • Країна
    • 71
  • Регіон
    • 139
    • 1
    • 1
  • Смаковий профіль
    • 19
    • 40
    • 6
  • Місто

Млинець Шу пуеру

Практично весь пуер пресують, це класика. Найпоширеніша форма – бін ча, млинець або коржик (饼茶).

Яким буває млинець Шу пуера

Млинець Шу пуеру виглядає як диск середніх розмірів. Традиційна вага 357 грамів. Але трапляються винятки:

  • Малий чайний млинець (Сяо Бін Ча) важить 50, 100, 150 або 250 грамів.
  • Великий чайний млинець (Да Бін Ча) від кілограма і більше.
  • Є нестандартні варіанти: 400 і 600 грамів.

У формі млинця можуть продавати будь-який чай. Таку форму надають білим, червоним сортам, зрідка улунам і зеленим. Але найчастіше пресують Шен і Шу пуер, млинець значно полегшує зберігання чаю.

шу пуер млинець - TheTea

У Китаї пуерні коржі пакують по 7 штук, так отримують Ци Лі Бін Ча (七子饼茶) – Сім млинців чаю. Назва Цяо Му Бін Ча (乔木饼茶) говорить про те, що в пресуванні сировина великих чайних дерев.

В Україні млинці продаються поштучно. Ми навіть ділимо їх – для тих, хто тільки знайомиться з китайськими чаями і не готовий купити цілком. Або для тих, хто хоче спробувати чай декількох брендів і вибрати улюбленця.

Чому стандартний млинець важить 357 грамів

Класичний млинець Шу пуеру важить 357 грамів. Звідки така дивна цифра? Торгівля чаєм в Китаї почала розвиватися у 900-х роках нашої ери. Минуло ще 600 років – і вона стала регулярною. Каравани з пуерами потягнулися з Юньнані до Тибету, потім до Монголії і далі. Поступово промисловість досягла таких масштабів, що вести облік ставало все складніше, як і перевозити розсипний пуер. Тоді для зручності його вирішили пресувати.

У 1735 році з'явився указ з єдиним стандартом – млинець повинен важити 257 грамів. Пізніше його зробили ще важчим – 357 грамів. Млинці складали по 7 штук (2,5 кг). І пакували в корзини по 12 штук (30 кг). Це спрощувало навантаження, вивантаження та сплату податків. Так Шен і Шу пуер в млинці став класикою. Ще є цеглини, точи, гриби і гарбузи, але ці форми зустрічаються рідше.

Як пресують пуер

Чайний лист, що пройшов всі стадії обробки, залишається розсипним. Його потрібно спресувати – надати необхідну форму. Для цього пуер зважують, пересипають в спеціальну тканину, трамбують вручну і відправляють у прес. Раніше використовували кам'яні преси, зараз застосовують сучасне обладнання. Після того, як сформувався млинець, тканину розгортають – від вузла в центрі коржа залишається кругла виїмка. Помічали її?

У млинець зазвичай додають етикетку з логотипом бренду та інформацією про рецепти. Залишається упакувати чай в обгортку і готово. Ціна млинця залежить від якості сировини і репутації виробника.

Ми вибираємо чай в Китаї дуже ретельно. Подорожуємо по плантаціях і фабриках, пробуємо, порівнюємо і привозимо до Києва Шу пуер різної цінової категорії, від повсякденного до колекційного.

Як ділити пуерний млинець для заварювання

Якщо ви купили млинець цілком, а не в розломі, для заварювання доведеться відокремити невелику порцію.  Як це зробити:

  • Розпакуйте пуер.
  • Якщо пресування слабке, можна розділити Шу руками. Постарайтеся не ламати листочки. Якщо не виходить, візьміть ніж або шило. 
  • Млинець, який ви збираєтеся використати найближчим часом, можна розділити навпіл, а потім на невеликі шматочки. Складіть вміст у герметичну тару.
  • Багато хто любить відокремлювати порцію безпосередньо перед чаюванням.

Щоб пресований пуер заварився вже з першої протоки, акуратно подрібніть його.  Чаїнки повинні залишитися цілими, не перетворюйте їх на пил.