|
Китайський червоний чай (Хун Ча / 红茶) виготовляють з листя і бруньок чайного куща Caméllia sinénsis. За технологією обробки, ферментацією та відтінком настою він схожий на індійські, грузинські та цейлонські сорти, які європейці звикли називати чорними. Але з унікальним характером.
Традиційний чай чорний купити в Києві простіше простого, він продається у будь-якому супермаркеті. Зате з червоним виникла плутанина. Найчастіше так називають ройбуш і каркаде, але це не чаї в класичному розумінні, а трав'яні напої. Справжній червоний чай виготовляють в Піднебесній.
У китайській класифікації виділяють шість видів чаю:
Червоний чай китайський відрізняється сильною ферментацією. При традиційній обробці листя окислюється майже повністю (на 70-90%), і стає темним.
Через колір чаїнок європейці, які не особливо вдаються у тонкощі чайної справи, називають такі сорти чорними. Китайці виготовляють чаї століттями, звертають увагу на нюанси і дивляться в першу чергу на колір настою. Тому у них чай червоний.
За китайськими мірками червоний чай відносно молодий. Він з'явився у провінції Фуцзянь за часів династії Мін, приблизно у XIV столітті. Незабаром рецепт виготовлення освоїли інші регіони: Аньхой, Цзянсі, Хунань, Гуандун, Юньнань і ще 7 провінцій.
Хто саме винайшов червоний чай – невідомо. Розповідають, що фермери з Уїшані намагалися врятувати листя чайного дерева, що майже зів’яло. Вони розвели багаття з соснових дров і спробували висушити сировину. Виявилося, що отримали цікавий і насичений напій. З тих пір китайський чай чорний виключно сильної ферментації.
Європейці червоний китайський чай купити змогли набагато пізніше, на початку XVII століття. Хоча ботанічні згадки про екзотичну рослину, з листя якої роблять напій, зустрічаються і до цього періоду. Перші партії в Європу доставили англійці, голландці і португальці. Перевозити чай морем було зручно, за місяці подорожі він не псувався.
Спочатку новинку приймали як ліки. Люди дізналися, що в Китаї, звідки елітний чай родом, рідко хворіють на подагру. Через кілька десятиліть почали влаштовувати чаювання для задоволення і на чорний чай ціна піднялася вище, ніж на каву.
Якщо раніше леді і лорди не втрачали можливість випити щось із вмістом алкоголю вранці і ввечері, тепер вони поспішали купити чорний чай і заварити його в тонкому посуді з китайської порцеляни.
Сьогодні чорний чай купити в Україні набагато простіше, ніж улун або пуер. Але якість сортів з мас-маркету часто кульгає.
Зелені і червоні сорти можуть робити з листя одного чайного дерева. Головна відмінність в етапі «вбивства зелені», ще його називають «ша цін».
Основні етапи обробки:
Китайський червоний чай збирають вручну. Цейлонський і кенійський на 90% машинами.
На відміну від пуеру, на чай чорний ціна не зростає в залежності від віку. На вартість впливає не час витримки, а якість сировини і технології обробки.
Червоний чай купити в Києві та інших містах України можна переважно у вакуумній упаковці.
Чорний чай китайський продають в основному розсипним. Пресовка у млинці і плитки використовується рідко. Купити червоний чай в пакетиках у Піднебесній взагалі нереально, якісну сировину намагаються не ховати.
У назві китайських червоних чаїв зустрічається ієрогліф «Хун». Він перекладається як «червоний». У цій групі десятки різновидів, у кожної унікальні відтінки смаку. Вся справа в нюансах обробки, сировині та місцевості вирощування.
Популярні сорти китайського червоного чаю:
Червоні чаї з Китаю рідко ароматизують. Навіть без цукру та інших добавок вони смачні, яскраві і зрозуміліше для європейців, ніж пуери і улуни.
Якщо хочете якісний чай чорний купити в Україні, вибирайте цільнолистові сорти без штучних підсилювачів смаку та ароматизаторів.
Багато що залежить від сорту, але в цілому у червоних чаїв схожий характер.
Європейці звикли пити чай чорний з цукром, лимоном, медом, молоком, м'ятою, квітковими пелюстками і шматочками фруктів. Оригінальний китайський чай чорний купити в Києві краще у чистому вигляді, без добавок. За бажанням поєднуйте його з десертами і закусками, прекрасно знімає важкість у шлунку після жирної їжі.
Чашечка китайського червоного чаю підбадьорить і допоможе відновити сили. Чи корисний він? Однозначно. У складі близько трьох сотень компонентів, які потрібні людині для тонусу і злагодженої роботи всіх систем.
Цінні речовини:
Якщо вибираєте доступну альтернативу екзотичним суперфудам, зверніть увагу на чорний чай, купити в Києві та інших містах його набагато простіше. Допоможе зняти напругу, очистити організм від токсинів, підвищити захисні функції організму.
Перелічимо основні бонуси чаювання:
Якщо приготуєте чай правильно, він поділиться користю і розкриє глибину смаку. Європейці звикли довго витримувати чай. У Китаї використовують метод проток. Так одна невелика порція витримує кілька заварювань за чаювання – вистачить для цілої компанії.
Для зберігання чаю вибирайте тару зі скла, кераміки або дерева. Не залишайте його у поліетиленовому пакеті або пластиковому контейнері.
Купити справжній чорний чай в інтернет-магазині TheTea можна навіть невеликою порцією для дегустації.