|
Насичений Шу підбадьорить не гірше кави, здивує смакові рецептори і підніме настрій. Незвичайний? Так! У ньому стільки глибини і напору, не закохатися неможливо. За умови, що вам вдалося купити Шу пуер відмінної якості. Ми привозимо з Китаю саме такий.
Існує два різновиди пуеру – Шен (сирий, зелений) і Шу (готовий, чорний).
Шен пуер з'явився багато століть тому, коли ще не було автомобілів і чай доставляли у Тибет, Монголію та інші країни караванами. Під час тривалої подорожі він спокійно дозрівав (ферментувався), ставав м'якшим і смачнішим.
У ХХ столітті попит на хороший пуер виріс, фабрики не встигали із замовленнями. Чайні майстри шукали можливість скоротити час на ферментацію і в 70-х роках винайшли рецепт прискореного старіння. Першим його застосував завод Kunming Tea Factory, потім метод підхопили інші виробники.
Так народився пуер Шу. На відміну від побратима Шена, йому не потрібні довгі місяці дозрівання, достатньо кількох тижнів. Можна пити молодим і отримувати задоволення.
Виділяють кілька категорій пуеру:
Чорний пуер (хоча колір настою швидше шоколадно-бурштиновий) зазвичай випускають у вигляді купажу – це суміш листя і бруньок в різних пропорціях. Регулюючи їх співвідношення, майстер покращує глибину і гармонію смаку. Рецепт з 4-х цифр вказують на обгортці.
Сировину збирають на різних плантаціях. Або ж на одній ділянці, часто у віддалених гірських районах. Такий Шу пуер відшукати складніше, за ним «полюють» чаємани та колекціонери.
Шу іноді випускають в розсипному вигляді, але частіше пресують.
Традиційні форми:
Вибирайте зручний формат Шу пуера, ціна від форми не залежить. Млинець і цеглина - найпоширеніші варіанти, класика. Для чаювання доведеться акуратно відокремлювати порцію ножем, спеціальним шилом або руками. Мініточі зручно заварювати цілком, коли поспішаєш, хочеться влаштувати хвилинку релаксу в офісі або подорожі.
Якщо віддаєте перевагу напоям з міцним характером, спробуйте сильноферментований Шу, чорний чай у порівнянні з ним м'якший. У букеті якісного купажу відчуєте приємні ноти сонячного лісу, горіхової шкірки, чорносливу, сухофруктів і шоколаду. Оксамитовий, глибокий настій бурштинового відтінку з яскравим соковитим ароматом переливається нюансами і асоціаціями.
Нагадаємо, що витримка для чаю Шу пуеру не так важлива. Тому не женіться за віком, звертайте увагу на якість. Листя з бруньками повинні бути максимально цільними, без лома, пилу і грубих черенків.
Шу пуер купити в Києві і з доставкою в інше місто зможете не тільки цілим млинцем. Новачкам для дегустації запропонуємо точі або невеликі порції. Спочатку смак цього чаю здається незвичайним - справжній вибух емоцій. Потім звикаєш і день без чарівного чорного пуеру вже неповний.
Хочете зберегти здоров'я тіла і ясний розум до старості? Тоді чай Шу пуер вам підходить. Недарма китайці - одна з націй-довгожителів. Вітаміни, мінерали, амінокислоти, таніни та інші цінні компоненти роблять напій дуже корисним.
Тим, хто віддає перевагу бадьорим чаям, Шу пуер сподобається. Це натуральний енергетик. Дві-три піали вранці, і хочеться звернути гори! Вдень позбавить від сонливості, ввечері зніме втому. Перед сном бажано пити в слабкій концентрації.
Основні властивості:
Якщо регулярно пити китайський Шу пуер, чай з Китаю поліпшить якість життя і допоможе заощадити на ліках. А ще подарує незабутні хвилини задоволення.
Поспішаємо заспокоїти тих, хто не знає, як приготувати чай Шу пуер - його складно зіпсувати. Якщо використовувати м'яку бутильовану воду, смак розкриється яскравіше.
Згодом зрозумієте, скільки настоювати пуер - до нафтового або світло-янтарного відтінку. Якщо хочете міцніше, експериментуйте з кількістю і витримкою проливів.
Чого не можна робити з Шу пуером:
Приємних чаювань!