Фільтр

  • Вид "Червоний чай"
  • Підбірка червоних чаїв
    • 6
    • 32
    • 21
    • 5
    • 12
    • 22
    • 12
  • Регіон
    • 70
    • 5
    • 9
    • 2
    • 1
    • 1
    • 2
    • 7
    • 1
    • 1
    • 1
    • 1
    • 20
    • 4
    • 1
    • 3
    • 3
    • 6
    • 4
    • 2
  • Форма
    • 11
    • 113
    • 11
    • 1
    • 4
    • 1
  • Врожай
    • 1
    • 1
    • 1
    • 4
    • 6
    • 2
    • 11
    • 11
    • 19
    • 14
    • 16
    • 49
  • Бренд
    • 57
    • 1
    • 1
Червоний чай з Піднебесної 

Китайський червоний чай (Хун Ча / 红茶) виготовляють з листя і бруньок чайного куща Caméllia sinénsis. За технологією обробки, ферментацією та відтінком настою він схожий на індійські, грузинські та цейлонські сорти, які європейці звикли називати чорними. Але з унікальним характером.

Червоний і чорний чай – у чому різниця

Традиційний чай чорний купити в Києві простіше простого, він продається у будь-якому супермаркеті. Зате з червоним виникла плутанина. Найчастіше так називають ройбуш і каркаде, але це не чаї в класичному розумінні, а трав'яні напої. Справжній червоний чай виготовляють в Піднебесній.

У китайській класифікації виділяють шість видів чаю:

  1. Зелений
  2. Червоний (європейський чорний)
  3. Пуер
  4. Бірюзовий (улун)
  5. Білий
  6. Жовтий
Елітний червоний чай - TheTea

Червоний чай китайський відрізняється сильною ферментацією. При традиційній обробці листя окислюється майже повністю (на 70-90%), і стає темним.

Через колір чаїнок європейці, які не особливо вдаються у тонкощі чайної справи, називають такі сорти чорними. Китайці виготовляють чаї століттями, звертають увагу на нюанси і дивляться в першу чергу на колір настою. Тому у них чай червоний.

Червоний чай – історія

За китайськими мірками червоний чай відносно молодий. Він з'явився у провінції Фуцзянь за часів династії Мін, приблизно у XIV столітті. Незабаром рецепт виготовлення освоїли інші регіони: Аньхой, Цзянсі, Хунань, Гуандун, Юньнань і ще 7 провінцій.

Хто саме винайшов червоний чай – невідомо. Розповідають, що фермери з Уїшані намагалися врятувати листя чайного дерева, що майже зів’яло. Вони розвели багаття з соснових дров і спробували висушити сировину. Виявилося, що отримали цікавий і насичений напій. З тих пір китайський чай чорний виключно сильної ферментації. Європейці червоний китайський чай купити змогли набагато пізніше, на початку XVII століття. Хоча ботанічні згадки про екзотичну рослину, з листя якої роблять напій, зустрічаються і до цього періоду.

Перші партії в Європу доставили англійці, голландці і португальці. Перевозити чай морем було зручно, за місяці подорожі він не псувався. Спочатку новинку приймали як ліки. Люди дізналися, що в Китаї, звідки елітний чай родом, рідко хворіють на подагру. Через кілька десятиліть почали влаштовувати чаювання для задоволення і на чорний чай ціна піднялася вище, ніж на каву.

Якщо раніше леді і лорди не втрачали можливість випити щось із вмістом алкоголю вранці і ввечері, тепер вони поспішали купити чорний чай і заварити його в тонкому посуді з китайської порцеляни. Сьогодні чорний чай купити в Україні набагато простіше, ніж улун або пуер. Але якість сортів з мас-маркету часто кульгає.

Червоний чай Хун Ча - TheTea

Як виготовляють китайський червоний чай

Зелені і червоні сорти можуть робити з листя одного чайного дерева. Головна відмінність в етапі «вбивства зелені», ще його називають «ша цін».

Основні етапи обробки:

  • Все починається із заготівлі сировини навесні або влітку (на літній червоний чай ціна вище). За день складальниця зриває до 35 кілограмів листя. В результаті з них вийде близько 8 кілограмів чаю. Збірка тільки ручна. Важливо зібрати флеші – брунька і кілька молодих листків. Чим швидше довезти сировину з плантації на фабрику, тим краще.

Китайський червоний чай збирають вручну. Цейлонський і кенійський на 90%  машинами.

  • Листя розкладають і залишають просушитися на 18 годин.
  • Сировину скручують і мнуть. Завдяки цьому утворюються крихітні розломи, але листя залишаються цілісними. Ферменти взаємодіють з киснем, перетворюються на інші корисні речовини, чай набуває коричнево-червоного відтінку.
  • Після цього листя прожарюють. Це і є «вбивство зелені». При температурі вище 60 °C активність ферментів припиняється.
  • Ферментація може тривати від двох тижнів до місяця. Потім чай упаковують і відправляють на продаж.

На відміну від пуеру, на чай чорний ціна не зростає в залежності від віку. На вартість впливає не час витримки, а якість сировини і технології обробки. Червоний чай купити в Києві та інших містах України можна переважно у вакуумній упаковці.

Купити чорний чай – види

Чорний чай китайський продають в основному розсипним. Пресовка у млинці і плитки використовується рідко. Купити червоний чай в пакетиках у Піднебесній взагалі нереально, якісну сировину намагаються не ховати. 

У назві китайських червоних чаїв зустрічається ієрогліф «Хун». Він перекладається як «червоний». У цій групі десятки різновидів, у кожної унікальні відтінки смаку. Вся справа в нюансах обробки, сировині та місцевості вирощування.

Популярні сорти китайського червоного чаю:

  • Дянь Хун. Топовий різновид з молодих листочків і золотистих бруньок.
  • Лапсанг Сушонг. Чай з пікантним смаком, кажуть, його обожнював Уїнстон Черчілль. В ароматі копчені і димні нотки, потужний, прогрітий на вогні. Один з улюблених сортів в Англії, бажаючих такий незвичайний червоний чай купити в Україні теж достатньо.
  • Цимень Хун Ча (Кімун). Сорт з провінції Аньхой. Його люблять за яскравий аромат з нотами квітів, фруктів, прянощів і ягідною кислинкою.
  • Цзинь Цзюнь Мей. У нього тонкі вигнуті чаїнки, змішані з мініатюрними бруньками. Аромат квітково-медовий.
  • Цзинь Ло. Листя скручені в спіральні грудочки. Красивий золотистий чай з провінції Юньнань.

Червоні чаї з Китаю рідко ароматизують. Навіть без цукру та інших добавок вони смачні, яскраві і зрозуміліше для європейців, ніж пуери і улуни.

Якщо хочете якісний чай чорний купити в Україні, вибирайте цільнолистові сорти без штучних підсилювачів смаку та ароматизаторів.

Червоний листовий чай - TheTea

Смак червоного чаю

Багато що залежить від сорту, але в цілому у червоних чаїв схожий характер.

  • Настій рубіново-помаранчевий, прозорий.
  • В ароматі ноти квітучого лугу, сухофруктів з медом, ягід. Навіть у сухому вигляді пахне чарівно, все завдяки ефірним оліям, які виділяє чайний лист.
  • Смак оксамитовий, благородний, без гіркоти. Може відчуватися легка терпкість.
  • Післясмак медово-солодкий, іноді з освіжаючим хвойним відтінком.

Європейці звикли пити чай чорний з цукром, лимоном, медом, молоком, м'ятою, квітковими пелюстками і шматочками фруктів. Оригінальний китайський чай чорний купити в Києві краще у чистому вигляді, без добавок. За бажанням поєднуйте його з десертами і закусками, прекрасно знімає важкість у шлунку після жирної їжі.

Китайський червоний чай – склад

Чашечка китайського червоного чаю підбадьорить і допоможе відновити сили. Чи корисний він? Однозначно. У складі близько трьох сотень компонентів, які потрібні людині для тонусу і злагодженої роботи всіх систем.

Цінні речовини:

  • Вітаміни: А, С, РР, К, групи В. Ще вітамін Р, який не виробляється організмом, але дуже корисний для серцево-судинної системи, судин, зміцнення структури клітин, поліпшення травлення і нормалізації тиску. Вітамін А необхідний для зору, формування кісток і краси шкіри.
  • Ефірні масла, завдяки яким чай має такий яскравий аромат, допомагають зберегти рівновагу нервової системи. Якісний червоний чай, а ми привозимо з Китаю саме такий, одночасно і бадьорить, і знімає емоційну напругу.
  • Танін. Саме через нього в чаї є приємна терпкість. Має бактерицидні та протизапальні властивості, загоює дрібні ранки.
  • Кофеїн. Чайний кофеїн засвоюється повільніше, але ефект зберігається довше.
  • Алкалоїди, білки, дубильні речовини (до 30%).
  • Мікроелементи: фтор, кальцій, магній, калій, фосфор, натрій та інші.
  • Антиоксиданти. Уповільнюють старіння клітин, покращують стан волосся.

Чай чорний: купити концентрат користі

Якщо вибираєте доступну альтернативу екзотичним суперфудам, зверніть увагу на чорний чай, купити в Києві та інших містах його набагато простіше. Допоможе зняти напругу, очистити організм від токсинів, підвищити захисні функції організму.

Перелічимо основні бонуси чаювання:

  • Зміцнює імунітет.
  • Знижує ризик інсульту, інфаркту, захворювань судин і цукрового діабету.
  • Покращує травлення, корисний для нирок.
  • Заспокоює нервову систему, покращує концентрацію, допомагає впоратися з поганим настроєм.
  • Допоможе схуднути. Після чаювання збільшується частота скорочень серця і організм спалює більше калорій. Якщо випити хороший чай до тренування, жирові тканини будуть розщеплюватися ефективніше.

Чайні табу

  • Вибирайте якісний чай.
  • Не заварюйте його занадто міцно.
  • Обережно з чорним чаєм при підвищеному тиску і виразці.
  • Не пийте на голодний шлунок.
  • Не захоплюйтеся. У день не більше 4 чашок.
  • Якщо випити на ніч, може мучити безсоння.
  • Ще одна заборона – вчорашній чай і просто несвіжий настій. Від нього користі не буде, може навіть нашкодити.
Як заварювати червоний чай - The Tea

Як заварювати червоний чай

Якщо приготуєте чай правильно, він поділиться користю і розкриє глибину смаку. Європейці звикли довго витримувати чай. У Китаї використовують метод проток. Так одна невелика порція витримує кілька заварювань за чаювання – вистачить для цілої компанії.

  1. Обполосніть посуд окропом, щоб він прогрівся.
  2. Засипте заварку, зазвичай 3-5 грамів на 150-200 мл.
  3. Залийте водою і злийте її. Перша протока промиває чай і допомагає йому розкритися.
  4. Залийте воду знову і почекайте 10-15 секунд, в залежності від сорту і концентрації, яку хочете отримати. Розливайте по чашках, можна пити.
  5. Повторіть попередній пункт, з кожним разом час витримки буде довшим. Якісний червоний сорт витримає до 8-9 проток.

Для зберігання чаю вибирайте тару зі скла, кераміки або дерева. Не залишайте його у поліетиленовому пакеті або пластиковому контейнері.

Купити справжній чорний чай в інтернет-магазині TheTea можна навіть невеликою порцією для дегустації.