Млинець пуера
- дешевий
- дорогі
- популярний
- акції
- новинки
- хіти
- Вид "пуер"
- Підбірки
- ТОП 59
- ТОП 2032
- Новачку20
- Пробники1
- Бюджетний7
- Преміум18
- Кращий з кращих33
- Колекційний11
- Форма1
Млинець
Розсипний+40
Цегла+32
Смола Пуеру (Ча Гао)+16
Мініточа (таблетки)+45
Точа (гнездо)+53
Шар+14
Гриб+3
Гарбуз+1
Порційний+25
Смола білого чаю+-3
Колона / циліндр (Лун Чжу)+-2
- Вік чаю
- до 3-х років49
- 4-5 років31
- 6-10 років68
- 11-20 років85
- 21-30 років7
- Свіжий врожай 2025 року2
- Бренд
- TheTea38
- Менхай (Menghai)44
- Менхай Да І (Menghai Da Yi)29
- Менку (Mengku)21
- Лі Мін (Li Ming)5
- Лун Шен (Long Sheng)3
- І Пін Тан (Yipin Tang)5
- Сягуань (Xiaguan)20
- Сінхай (Xinghai Tea Factory)13
- Сінь І Хао (Xin Yi Hao)2
- Пy Вень (Pu Wen)4
- Ту Лінь (Tu Lin)5
- Тун Цін Хао (Tong Qing Hao)8
- Фухай (Fu Hai)3
- Хайвань (Haiwan Lao Tong Zhi)7
- Чень Шен Хао (Chen Sheng Hao)5
- Чанг Tай (Chang Tai)6
- Юнь Хай (Yun Khay)3
- Не Цюнь Хао1
- Чжун Хун1
- CNNP7
- Sunriver Tea3
- YunHong Tea2
- Країна
- Китай209
- Таїланд1
- Регіон
- Юньнань241
- Менхай3
- Тайвань, повіт Наньтоу1
- Смаковий профіль
- Класичний36
- Витриманий61
- Шоколадний6
- Квітковий1
- Місто
Млинець пуеру – класика чайної майстерності
Пуер у багатьох асоціюється з акуратним млинцем, що спокусливо шарудить в обгортці. Саме ця форма стала візитною карткою китайського чаю. Хоча так його пресували не завжди. Корж – не єдина, але обожнювана багатьма форма. Як вона з'явилася і чому млинець пуеру важить саме 357 грамів?
Хто придумав спресовувати пуер у млинці
Якщо говорити коротко, коли почали експортувати пуер, млинець став ідеальною компактною формою – так складати і перевозити чай зручніше. Але історія набагато цікавіше.
Колись про чай знали тільки китайці. Приблизно в 1500 році напій з провінції Юньнань почали поставляти в інші країни. Перевозили вантаж караваном з коней по вузьких стежках. Розсипний чай для таких умов транспортування не годився і тоді його почали пресувати.
Спочатку з чаю робили кулі. Потім плити та брикети – все залежало від фантазії майстра. Торгівля пуерами міцніла і уряд вирішив збирати податки. На кожному шляху для караванів організували пропускний пункт, де товар зважували і називали розмір мита. Зробити це швидко не виходило, обсяги і черги росли разом з невдоволенням людей.
У 1735 році виробників чаю зобов'язали пресувати його за єдиними правилами. Так з'явився стандартний пуер, млинець вагою в 7 лянів (257 грамів). Коржі складали у зв'язки по 7 штук і в корзини – по 32 штуки. Кінь перевозив 2 корзини і вирахувати податок стало простіше простого. Стандарт зберігся до першої половини ХХ століття.

Чому пуерний млинець важить 357 грамів
Робити коржі на 100 грамів важчими за колишню норму почали набагато пізніше, з 1972 року. У часи комунізму встановилася державна монополія на чай. Щоб спростити звітність, млинець пуеру змусили «поправитись».
Як і раніше, в колоду складали по 7 млинців – виходило рівно 2,5 кілограма. Один кошик – 30 кілограмів. Важити стало ще зручніше, а незначна надбавка у вазі не уповільнила вантаження і вивантаження. Такий стандарт зберігся до наших днів. І якщо ви вирішите купити млинець пуеру, в ньому буде саме 357 грам. Хоча трапляються винятки – іноді ми привозимо до України ексклюзивні коржі нестандартної ваги.
Найсмачніший пуер, млинець краще цеглини і розсипного?
Сам по собі пуер в млинці нітрохи не поступається цеглинам, точам або розсипним варіантами. Ціна від форми пресування не залежить, як і смак. Важлива якість сировини і технологія обробки.
Колись для пресування використовували прості кам'яні преси. Сьогодні пуер, який ми привозимо в Київ з Китаю, спресований сучасним методом. Але суть залишається незмінною – поганий чай не виправиш красивою формою. Якісний можна спресовувати як завгодно, він залишиться таким же смачним.
Єдина відмінність пресованого пуеру в заварюванні. Від млинця доведеться відокремлювати невелику порцію, для цього використовують ніж або шило. Щоб не пошкодити листя, варто розшаровувати млинець по краях або в центральній виїмці. Не хочете витрачати на це час? Тоді краще купити розсипний пуер або мініточу.
Щоб чай заварився швидше, акуратно розкришіть грудочку. І не забувайте, що перший пролив не п'ють. Так промивають чайний лист від пилу і дають йому розпаритися.




















4.5
2