Фільтр

  • Вид "Улун"
    • 20
    • 12
    • 2
    • 4
  • Тип "УЛУН"
    • 22
    • 7
  • Ступінь ферментації
    • 23
    • 15
  • Підбірки улунів
    • 10
    • 17
    • 16
    • 3
    • 6
    • 5
    • 11
  • Вік чаю
    • 28
    • 1
    • 2
  • Країна
    • 29
  • Регіон
    1
    • +1
    • +12
    • +35
    • Фуцзянь
    • +1
    • +4
    • +1
    • +38
    • +1
  • Форма
  • Бренд
    • 28
    • 2
    • 1

Південно-фуцзянський улун – багато ніжності і користі

Китайські чаї прийнято класифікувати не тільки за ступенем ферментації, але і за географічною ознакою. Якщо знати, звідки сорт родом, отримаєте уявлення про його смак. Наприклад, провінція Фуцзянь – ідеальне місце для вирощування улунів. В цьому регіоні гірські пейзажі нереальної краси, родюча земля, помірний клімат і висока вологість.

Чайна культура розвивається тут більше тисячі років. За обсягом виготовлення і експорту чаю Фуцзянь впевнено конкурує з провінцією Юньнань. Але склалося так, що на півдні одні традиції і хіти, а на півночі – інші. Тому виділяють дві групи бірюзових чаїв: північно-фуцзянські і південно-фуцзянські улуни.

Південно-фуцзянський улун - TheTea

Південно-фуцзянський улун з повіту Аньсі

Південно-фуцзянський улун роблять у трьох повітах: Аньсі, Пинхе і Чжаоань. Але перший однозначно лідирує.

Аньсі – негласна чайна столиця Піднебесної. Її можна любити тільки за те, що тут народжується знаменитий бірюзовий чай Ті Гуань Інь. Цьому ароматному шедевру вже майже дві сотні років. Найстаріші фабрики досі працюють в околицях села Сіпін. Як свідчить легенда, саме там, у горах, за вказівкою богині Гуанінь знайшли перший кущ.

Чай в цьому повіті збирають чотири рази за рік:

  • Весняний збір самий ароматний. Майже половину місцевих улунів роблять із сировини, зібраної в квітні-травні.
  • Літніх зборів два: в червні-липні (ранній) і серпні (пізній).
  • Осінньої сировини дуже мало, до 15% від отриманого за рік.  Вона пахне не так яскраво, але смак більш насичений.  Ціна теж вище.

Основні етапи виробництва улунів з Аньсі:

  • Зав’ялювання.
  • Струшування.
  • Обробка високими температурами.
  • Скручування.
  • Прогрівання.
  • Сушка.

Чайний майстер регулює тривалість кожного етапу і силу вогню.  Від цього залежать особливості ферментації і, як результат, нюанси смаку і аромату улуна.

Наприклад, у Те Гуань Інь кілька різновидів:

  • Цинсян (свіжий аромат).
  • Нунсян (міцний аромат).
  • Хуася (квітковий аромат).
  • Ченьсян (витриманий аромат).

У Цинсян відтінок чаїнок смарагдово-зелений з глянцевим відливом і червоною крайкою. У Нунсян на поверхні листя видно білястий наліт і червоні цятки.

Охочих купити Те Гуань Інь завжди багато, це топовий чай, який встигла полюбити і Україна.  Якщо з ним ви вже знайомі, радимо спробувати інші популярні улуни з Аньсі:

  • Мао Се (Волосатий або Волохатий Краб).
  • Фо Шоу (Рука Будди).
  • Хуан Цзінь Гуй (Золотий Османтус).
  • Бень Шань (Улун з гори Беншань).
  • Цзінь Гуанінь (Золота Гуанінь).
чай улун - TheTea

Південно-фузцянські улуни з інших повітів

У повіті Пінхе багато гір і велика частина території покрита лісами.  Місцеві майстри теж виготовляють Те Гуань Інь, але їхня техніка обробки відрізняється від традицій в Аньсі.  Тому смак улуна інший.  Ще роблять рідкісний чай Бай Я Цілань та інші сорти з оригінальним смаком, але в Київ вони потрапляють рідше, це варіанти для тонких цінителів.

Візитною карткою повіту Чжаоань вважають улун Ба Сянь (Вісім Безсмертних).  В цьому чаї багато селену і жителі сусідніх провінцій із задоволенням п'ють його для запобігання дефіциту цієї речовини в раціоні.  А ще тут роблять даньцуни, причому використовують технологію майстрів Чаочжоу.

Характер південно-фуцзянських улунів

Класичний південно-фуцзянській улун легко впізнати по сферичної скрутці. Чаїнки згорнуті в тугі пружні грудочки.  При заварюванні вони повністю розкриваються соковитими цілісним листям.  Незалежно від повіту, у бірюзових чаїв, народжених на півдні провінції Фуцзянь, витончений освіжаючий смак з нотками квіткової солодкості та медовим відлунням післясмаку.

Вони насичені вітамінами, мінералами і антиоксидантами.  Зміцнюють здоров'я, омолоджують організм, нейтралізуючи дію вільних радикалів. Допомагають боротися із зайвою вагою і просто дарують хвилини чайного задоволення.