|
Поки європейці вибирають між зеленими і чорними сортами, жителі Піднебесної заварюють червоні, білі і жовті. Є ще одна оригінальна група – улуни. Це легендарні бірюзові чаї: десятки сортів, надихаючих ароматів і яскравих смаків.
Якщо класичні сорти вам набридли, рекомендуємо купити китайський чай улун. У цій статті розповімо, яким він буває і на що звертати увагу при виборі.
Китайський улун – чай помірної ферментації, який займає проміжну ланку між червоними і жовтими сортами.
Чай улун (烏龍, ще його називають oolong чай або цин ча) окислюється частково, тільки на 50%. Внутрішні шари зберігають живу структуру. Аромат виходить яскравим, як у зелених сортів, а смак насиченим, як у червоних.
Китайці п'ють оолонг улун вже майже 400 років. Його заварюють на церемоніях «гун фу ча» і обожнюють не тільки за смак – бірюзовий чай зміцнить здоров'я без таблеток.
Вирішили купити чай оолонг? Ви здивуєтеся, яким різним він буває не тільки на смак, але і зовні.
Ми вже з'ясували, що улунський чай середньої ферментації отримують, коли чайний лист обробляють за спеціальною технологією для помірного окислення. Якщо окислення сировини трохи слабкіше – улун буде світлим. Якщо сильніше, з прожарюванням – темним. Це два різновиди бірюзового чаю.
Щоб визначити різновид улуна, подивіться на листя. У світлого вони зім'яті в грудочки, їм дуже дістається під час обробки. У темного – цільні, витягнуті, завдяки поздовжній скрутці схожі на великі вигнуті голки.
Недосвідчені чаємани іноді плутають темний китайський чай оолонг з червоними сортами. Розібратися легко. У традиційних сортів листя дрібні і з бруньками, у бірюзового чаю – просто гіганти. Причому це дуже ароматний чай, китайський улун буде злегка терпким, з глибокою ноткою прянощі.
Хоча в Україні нескладно купити чай улун, знайти сорт гідної якості – вже квест. Важливо знати, що оригінальні бірюзові сортів не ароматизують штучними добавками і на добротний чай оолонг ціна не може бути низькою. Але для любителів «чогось незвичайного» у нас є рідкісні варіанти з додаванням квітів і кореня женьшеню. Наприклад, Най Сян Цзінь Сюань або Женьшень улун.
Для кожного сорту улуна у майстрів припасені тонкощі технології. Основні процеси виготовлення виглядають так:
Якщо на фінальному етапі прогріти чай оолонг на вугіллі, він перетвориться на темний. Досвідчений технолог точно знає, як глибоко вогонь повинен «просочити» листя.
Китайський чай улун виготовляють у двох південних провінціях Піднебесної – Фуцзянь і Гуандун, а також на острові Тайвань.
За місцем виготовлення улун поділяють на:
Україна ще мало знайома з улунами. Але якби ми пили його частіше, менше грошей витрачали б на ліки, адже це один з найкорисніших чаїв у світі.
Чай улун купити в Києві складніше, ніж класичні чорні і зелені сорти, тому що в звичайних супермаркетах він не продається. Проте для жителів великих міст бірюзові сорти особливо корисні, тому що очищають організм від токсинів, мінімізують наслідки стресів, дарують гарний настрій.
В улуні майже 400 хімічних сполук, які потрібні організму або зовсім незамінні. Наприклад, вітаміни (C, D, K, E, групи B), з'єднання поліфенолів, мікроелементи (йод, селен, залізо, кальцій та інші), ефірні масла, кофеїн.
Корисні властивості бірюзового чаю:
Японські вчені порівняли швидкість обміну речовин під час фізичних навантажень у людей двох груп. В одній пили зелений чай, в іншій – бірюзовий. Виявилося, що любителі улуна спалюють вдвічі більше калорій.
Тим, хто ще не пробував оолонг, купити цей шедевр від китайських майстрів радимо не тільки заради смаку, але ще і для користі.
Приготуйте чай китайський улун правильно, і ви в нього закохаєтесь. Як це зробити? Ловіть підказки.
Знадобиться:
Приступаємо:
Тепер ви знаєте, як купити оолонг гідної якості і заварити його китайським методом проток. А ми знаємо, як привезти з Китаю кращі бірюзові чаї, щоб ви могли насолоджуватися ними у Києві і будь-якій точці України.
Зберігайте чай подалі від сонячного світла і різких запахів. Пийте тільки свіжим та надихайтеся чарівним смаком.