RU UA
050 900 88 96
0
0 ₴

Білий і жовтий чай

Сортувати:
за популярністю

Білий і жовтий чай: все про улюбленців імператорів

Білий і жовтий чай для українців все ще екзотика. Зате китайці знають – ці напої особливі. З вишуканим смаком (естети оцінять!) і талантом відновлювати сили, дарувати ясність розуму, позбавляти від безсоння.

Це чаї слабкої ферментації.  Делікатна обробка зберігає ніжність і користь чайного листа. Недарма багато століть тому елітні рецепти вважали привілеєм імператорів. Сьогодні купити білий чай, як і ароматний жовтий, може кожен. Ми зібрали кращі, найвідоміші сорти і з радістю поділимося з вами.

Білий і жовтий чай – як відрізнити

При виготовленні чаю листя ферментуються (окислюються). Завдання майстра - зупинити цей процес в потрібний час. Для білих ферментацію припиняють раніше. Крім того, використовують різну сировину. Спробуємо розібратися у відмінностях:

  • Ферментація. Білі сорти окислюються на 5-7%. Жовтий чай – на 7-10%, займає третє місце після зеленого і білого.
  • Сировина. Якщо придивитися до білих сортів, побачите, що листя покрите ворсом. Сировина дуже ніжна, її намагаються зберегти максимально натуральною, тому обробляють злегка і дбайливо.
  • Місцевість. Родина білого чаю – кілька повітів в провінції Фуцзянь. Жовтий вирощують в чотирьох китайських провінціях: Фуцзянь, Хунань, Чжецзян і Сичуань.
  • Смак і аромат. Настій білого чаю по відтінку нагадує березовий сік з медом. У нього тонкий освіжаючий смак. Вгадуються ноти персика, ягід, дині. Чим вища ціна, тим яскравіше аромат. Жовтий відрізняється копченими нотками. Чаїнки темніше, з оливковим відтінком. Настій виходить жовтуватий, в смаку помірна солодкість.

Ці чаї зазвичай пропонують купити в розсипному вигляді. Білий чай зрідка пресують в млинці, ще рідше змішують з добавками, наприклад, квітами.

Вони старші за пуери!

білий чай купитиБілий чай з'явився задовго до Шен пуеру, йому майже 900 років. Спочатку пили для користі, як ліки.

Вважалося, що він позбавляє «внутрішнього жару», через який з'являються «100 хвороб». Довгий час подавали тільки китайським імператорам –вишуканий смак приводив їх у захват. Потім властивості просвітлення оцінили буддійські ченці і чаювання перетворилося на красиву церемонію. Згодом білий чай перемістився з лікарської полиці на кухню.

Жовтий чай ще старше – відомий з VIII століття. Він теж дебютував як імператорський. Рецепт виготовлення так ретельно оберігали від іноземців, що за розголошення могли стратити. На щастя, ті часи минули. Сьогодні ми при привозимо ці чаї в Київ з Китаю і тішимо чайних гурманів.

Як виготовляють жовтий і білий чай

  1. Збір. Для білого чаю зривають тільки красиві молоді листки з «Байчи» – білим ворсом. Жовтий чай роблять з соковитих бруньок. Не можна брати підмерзлі, пошкоджені комахами, що розкрилися, вологі від дощу або роси, мляві, порожнисті, занадто короткі або довгі. Ці заповіді «9 тих, що неможна зривати» знає кожен збирач.
  2. Підв’ялювання. Сировину залишають під сонцем, час від часу переміщаючи у тінь.
  3. Сушка. Білий чай сушать в печі і сортують. Приблизно місяць він «дозріває», смак стає кращим.

Жовтий додатково витримують у мішках з тканини або пергаменту, потім його відразу можна пити.

Як купити білий чай і вибрати жовтий – сорти

У сімействі білих чаїв 10 видів. Під час сортування кращі тіпси йдуть на знаменитий Бай Хао Інь Чжень. З гілочки з брунькою і другим листком виходить Бай Му Дань. Решта – Шоу Мей і Гун Мей.

жовтий чай купити

Усі білі різновиди вважаються елітними. Їх роблять з чайного куща певного сорту. Бруньки на ньому з'являються вже у лютому. Захищаючись від холоду, рослина покривається ворсом. У китайській чайній культурі цей пушок – ознака сировини найвищої якості.

Якщо хочете яскравий білий чай, купити краще Бай Му Дань – для новачків він зрозуміліший. Бай Хао Інь Чжень – рідкісний аристократ. Різновидів жовтого небагато. Трійка знаменитих: Цзю Шань Інь Чжень, Інь Чжень і Мен Дін Хуан Я. Варто спробувати усі, вони приголомшливі.

Білий і жовтий чай купити для користі? Імператори б схвалили

Делікатне ставлення до обробки зберігає в напої натуральну силу чайного листя. Якщо потрібен рекордсмен по концентрації корисних речовин, вибирайте чай білий. У Китаї його називають еліксиром молодості. Жовтий практично не поступається йому за властивостями. Чаї багаті вітамінами С, РР і групи В, мікроелементами і амінокислотами.

Корисні властивості:

  • Активізують захисні сили організму. Якщо пити регулярно, будете менше хворіти.
  • Підвищують тонус, знімають втому.
  • Рятують від головного болю.
  • Покращують роботу мозку (для офісних працівників – просто must have).
  • Очищають організм від токсинів і шлаків.

Якщо щодня випивати по чашці білого або жовтого чаю, простіше впораєтеся зі стресами і збережете бадьорість на довгі роки.

китайський білий чай

Як заварювати

Будь-китайський чай краще заварювати методом проливів. Білі і жовті сорти не виняток. Вони ніжні, якщо перестаратися з настоюванням, може з'явитися гіркота. Зараз розповімо, як приготувати правильно:

  1. Підготуйте чисту питну воду. Краще купити бутильовану (але не мінеральну). Якщо використовуєте водопровідну, бажано відстоювати.
  2. Закип'ятіть воду і дайте їй охолонути приблизно 7 хвилин. Білому чаю потрібна температура 65 °С, він досить примхливий. Жовтому підійде 65-85 °С. Але тільки не заливайте окропом, це «уб'є» смак.
  3. У прогрітий посуд додайте заварку, на 150 мл приблизно 3 г.
  4. Перший раз воду злийте, щоб промити листя. Другий настоюйте 15-20 секунд. З третього збільшуйте час ще на 5-10 секунд. Одна порція якісного чаю витримає до 6 проливів.

Білий чай красиво розкривається у воді цілісним листям, а бруньки жовтого спливають і повільно опускаються – чарівне видовище! Тому для заварювання радимо взяти посуд з прозорими стінками, зможете милуватися танцем чаїнок.

Якщо плануєте спробувати білий чай, купити його в нашому інтернет-магазині можна невеликою порцією для дегустації. Ми відправляємо замовлення по Україні у вакуумній упаковці, щоб зберегти смак і свіжість. Дома зберігайте його в щільно закритому посуді, подалі від сонця і продуктів з яскравими запахами. Можна залишити на зістарювання, білому чаю вік йде на користь.

  • Білий і жовтий чай Сань Бао
    New!
    50 ₴
  • 239 ₴
  • 209 ₴
  • Білий і жовтий чай Я Бао «Пуерні бруньки» 2021 рік
    New!
    120 ₴
  • 30 ₴
  • Білий і жовтий чай Білий Піон «Бай Му Дань» Відбірний
    New!
    224 ₴
  • Білий і жовтий чай Срібні голки (Бай Хао Інь Чжень)
    −5%
    727 ₴
    691 ₴
  • 120 ₴
  • 189 ₴
  • 275 ₴
  • 292 ₴
  • 297 ₴
  • 228 ₴
  • 489 ₴
  • 348 ₴
  • 160 ₴
  • 151 ₴
  • Білий і жовтий чай Юе Гуан Мей Жень «Красуня в Місячному Світі» 2010 год
    New!
    291 ₴
  • 472 ₴
  • 365 ₴
Розсилаю 100% чайну любов
Дозволити повідомлення в Faсebook месенджер
  • Лише оригінал з плантацій Китаю
    Лише оригінал з плантацій Китаю
  • Зберігаємо за технологією, зберігаючи смак
    Зберігаємо за технологією, зберігаючи смак
  • Кожна позиція відібрана з любов'ю
    Кожна позиція відібрана з любов'ю
  • Швидко-швидко доставляємо
    Швидко-швидко доставляємо
Вгору