Фільтр

  • Вид "Улун"
    • 18
    • 2
    • 2
  • Тип "УЛУН"
    1
  • Ступінь ферментації
    • 19
    • 4
  • Підбірки улунів
    • 8
    • 15
    • 11
    • 3
    • 3
    • 5
    • 7
  • Вік чаю
    • 21
    • 2
  • Країна
    • 23
  • Регіон
    • 22
    • 1
  • Форма
  • Бренд
    • 21
    • 1
    • 1
Південно-фуцзянський улун

Південно-фуцзянський улун - багато ніжності та користі

Китайські чаї класифікують не тільки за ступенем ферментації, а й за географічною ознакою. Якщо знати звідки сорт родом, отримаєте уявлення про його смак. Наприклад, провінція Фуцзянь - ідеальне місце для вирощування улунів. У цьому регіоні гірські пейзажі нереальної краси, родючий ґрунт, помірний клімат і висока вологість.

Чайна культура розвивається тут понад тисячу років. За обсягом виготовлення та експорту чаю Фуцзянь впевнено конкурує з провінцією Юньнань. Але склалося так, що на півдні одні традиції та хіти, а на півночі - інші. Тому виділяють дві групи бірюзових чаїв: північно-фуцзянські та південно-фуцзянські улуни.

Південно-фуцзянський улун з повіту Аньсі

Південно-фуцзяньський улун виготовляють у трьох повітах провінції, Аньсі, Пінхе і Чжаоань. Але перший однозначно лідирує.

Аньсі - негласна чайна столиця Піднебесної. Її можна полюбити тільки за те, що тут народжується знаменитий бірюзовий чай Те Гуань Інь. Цьому ароматному шедевру вже майже дві сотні років. Найстаріші фабрики досі працюють в околицях села Сіпін. Як свідчить легенда, саме там, у горах, за вказівкою богині Гуанінь знайшли перший кущ.

Чай у цьому повіті збирають чотири рази на рік:

  • Весняний збір найароматніший. Майже половину місцевих улунів роблять із сировини, зібраної у квітні-травні.

  • Літніх зборів два: у червні-липні (ранній) і серпні (пізній).

  • Осінньої сировини дуже мало, до 15% від отриманої за рік. Вона пахне не так яскраво, але смак насиченіший за літній. Ціна теж вища.

Основні етапи виробництва улунів з Аньсі:

  • Підв'ялювання.

  • Струшування.

  • Обробка високими температурами.

  • Скручування.

  • Прогрівання.

  • Сушіння.

Чайний майстер регулює тривалість кожного етапу і силу вогню. Від цього залежать особливості ферментації і, як результат, нюанси смаку й аромату улуна.

Наприклад, у Те Гуань Інь кілька різновидів:

  • Цинсян (свіжий аромат).

  • Нунсян (міцний аромат).

  • Хуасян (квітковий аромат).

  • Ченьсян (витриманий аромат).

У Цинсян відтінок чаїнок смарагдово-зелений із глянцевим відливом і червонуватою кромкою. У Нунсян на поверхні листя видно білястий наліт і червоні цятки, основа темна.

Охочих купити Те Гуань Інь завжди багато - це топовий чай, який встигла полюбити й Україна. Якщо з ним ви вже знайомі, радимо спробувати інші популярні улуни з Аньсі: 

  • Мао Се (Волохатий або Волохатий Краб).

  • Фо Шоу (Рука Будди).

  • Хуан Цзінь Гуй (Золотий Османтус).

  • Бень Шань (Улун з гори Беншань).

  • Цзінь Гуаньінь (Золота Гуаньінь).

Південно-фузцяньські улуни з інших повітів

У повіті Пінхе багато гір і більша частина території вкрита лісами. Місцеві майстри теж виготовляють Те Гуань Інь, але їхня техніка обробки відрізняється від традицій в Аньсі. Тому смак улуна інший. Ще роблять рідкісний чай Бай Я Цілань та інші сорти з оригінальним смаком, але до Києва вони потрапляють рідше - це варіанти для тонких поціновувачів.

Візитною карткою повіту Чжаоань вважають улун Ба Сянь (Вісім Безсмертних). У цьому чаї багато селену і жителі сусідніх провінцій із задоволенням п'ють його для заповнення дефіциту цієї речовини в раціоні. А ще тут роблять даньцуни, причому використовують технологію майстрів Чаочжоу.

Характер південно-фуцзяньських улунів

Класичний південно-фуцзянський улун легко впізнати за сферичною скруткою - чаїнки згорнуті в тугі пружні грудочки. Під час заварювання вони повністю розкриваються соковитим цільним листям. 

Незалежно від повіту, бірюзові чаї, народжені на півдні провінції Фуцзянь, мають витончений освіжаючий смак з нотками квіткової солодощі та медовим відлунням післясмаку.

Вони насичені вітамінами, мінералами та антиоксидантами. Зміцнюють здоров'я, омолоджують організм, нейтралізуючи дію вільних радикалів, допомагають боротися із зайвою вагою і просто дарують хвилини чайного задоволення.

Обов'язково спробуйте!