|
Півмільйона доларів за чай - як вам? Саме стільки віддали за Да Хун Пао на аукціоні 10 років тому. З тих пір спробувати цей улун з материнських кущів можуть лише товстосуми рівня Білла Гейтса. Але можливість купити Да Хун Пао в Україні є у кожного. Пропонуємо розібратися в цьому парадоксі і дізнатися секрети знаменитого улуна.
Чай Да Хун Пао - напівферментований улун (бірюзовий, займає проміжну сходинку між зеленими сортами і чорними). Його роблять з чайних кущів, які ростуть тільки в провінції Фуцзянь. Якщо точніше, в горах УІ, тому чай отримав назву «уішанській».
Історія знаменитого напою з Китаю почалася 4 століття тому. З тих пір залишилося лише 6 материнських кущів. Через солідний вік вони майже не дають листя, тільки 400 грамів за рік. На такий Да Хун Пао ціна просто космічна.
Півмільйона доларів, про які ми згадували, віддали за останній урожай. З тих пір усе, що вдається отримати, зберігається в державному резерві. А туристи з усього світу приїжджають в Уішанські гори хоча б подивитися на знамениті кущі.
Звичайно ж, китайці не допустили, щоб зник легендарний чай. З материнських кущів вегетативним шляхом вивели дочірні. Потім в Уішані прийняли указ, який дозволив присвоювати горде ім'я Да Хун Пао будь-якому місцевому улуну, приготовленому за певною технологією.
Назва «Дак Хун Пао» в перекладі звучить як «Великий Червоний Халат». У чаю є дві легенди, вони схожі. Кажуть, першу знайшли в рукописах стародавнього уішанського монастиря. У ній розповідається, як хворого студента монахи вилікували напоєм з листя місцевого куща. Минув час, зцілений отримав важливу посаду, в знак подяки повернувся в монастир і нагородив кущі, що врятували його, червоним халатом.
Друга легенда стверджує, що улун зцілив хвору матір імператора. Тоді він наказав накрити диво-рослини дорогим червоним халатом, щоб захистити від холоду.
Як було насправді, вже не згадає ніхто. Але чай особливий - це факт. Хоча сьогодні в Україні його цінують не стільки за корисні властивості, скільки за приголомшливий ефект просвітлення. Але про це трохи пізніше.
Правильний чай Да Хун Пао - це якісна сировина і майстерна рецептура обробки. І тут маса нюансів. Наприклад, чим старше кущ, тим вище ціна на чай. Важливо, щоб він виріс між скелями і отримав достатньо сонячного світла. Гілочки з чотирма верхніми листками зривають вручну і відправляють на чайні мануфактури. Там сировині доведеться пережити кілька процесів:
Готовий улун фасують і відправляють на продаж. Найякісніші сорти чаємани намагаються замовити безпосередньо у виробника (так робимо і ми). Великий Червоний Халат преміум-якості розкуповують нереально швидко не тільки в Україні, але і в Китаї.
Як описати смак напою, який розкривається десятками асоціацій? Тому будемо оперувати фактами.
І ще трохи романтики - в правильному Да Хун Пао, купити такий зможете в нашому інтернет-магазині, почуєте знамениту «скельку мелодію». Це особлива гра відтінків смаку. Відчуйте раз, і вже не сплутаєте цей чай ні з одним іншим.
Баста римує «Да Хун Пао», а шанувальники його творчості очікують від цього чаю карколомного ефекту «щоб вставило».
У Великого Червоного Халату (якщо якість не підкачала) дійсно є ефект «чайного сп'яніння». Але його не варто порівнювати з алкоголем - це різне.
Як діє улун:
Є ще одна фішка. Китайський улун-легенда містичним чином підлаштовується під настрій людини. Тому ефект залежить не тільки від самого чаю, але і від обстановки, вашої зосередженості і процесу чаювання.
Хочете зберегти бадьорість і здоров'я до старості - пийте Да Хун Пао, чай містить близько 400 корисних компонентів. Він врівноважує душевний стан і зміцнює тіло.
Корисні властивості улуна:
На якісний Да Хун Пао ціна не може бути копійчаною. Але він дешевше ліків, діє м'яко і безпечно.
Спробуємо приготувати улун методом проливів. Вийде навіть у новачків - зараз поділимося секретами, з якими Великий Червоний Халат буде “вау”. Знадобиться чайник для заварювання (зручніше з тіподом, але підійде будь-який). Бажано взяти ще й ситечко, якщо його немає, не біда.
Кількість проливів, які витримає улун, залежить від його якості. Якщо помітили, що до третьої заварки аромат став зовсім слабким, в улуні є ароматизатори. Це, звичайно ж, погано, справжні чайні майстри з Китаю їх ніколи не використовують. Чаїнки добротного чаю яскраві, щільні і цільні. Якщо потерти їх між пальцями, не розсипаються на порох, але і не скручуються в кульки, як свіже листя.
Якщо хочете спробувати Да Хун Пао, купити для дегустації можна невелику порцію від 8 грамів. Розсипний улун відправляємо по Києву і Україні тільки у вакуумній упаковці. Так він залишається свіжим і зможе здивувати вас чарівним поєднанням смаку, аромату і ефекту.