|
Бай Му Дань – китайський білий чай з провінції Фуцзянь. Україна дізналася про нього зовсім недавно, але від цього напою у захваті мільйони чаєманів усього світу.
Знайомство з білими сортами радять починати саме з Білого піона. Яскравий, смачний, корисний і підходить для будь-якого часу доби. Китайці кажуть, що цей чай п'ють, «щоб забути про суєту».
Назва чаю перекладається як Білий піон. Пишні світлі листочки, які при обробці залишають цілими, нагадують китайцям цю квітку. Родина чаю – гори Уі. Ще там росте знаменитий улун Да Хун Пао. Виробництвом займаються майстри з чотирьох повітів: Фудін, Сунсі, Цзяньян і Чженхе.
Чай Бай Му Дань відноситься до категорії білих. Це означає, що його листя ферментується слабо, лише на 5-7%. Воно залишається світлим і зберігає максимум користі. В цьому і особливість таких сортів. Світлі ворсинки – ознака відмінної якості.
У завареному вигляді Бай Мудань здивує прозорим настоєм з легким золотавим відтінком – як березовий сік з ложечкою меду. Він ніжний, в ароматі нотки садових квітів, в смаку фруктова солодкість. Гіркоти, терпкості і вираженої трав'янистості, як в зелених сортах, немає. Казковий чай!
Що за китайський чай без красивої легенди? Розповідають, що Бай Му Дань з'явився більше двох тисяч років тому. Юнак Мао І відправився з матір'ю в ліс, щоб побудувати будинок в затишному місці. Вийшовши на безлюдну стежку, вони почули неймовірний аромат. Раптом поруч опинився сивий старець, який розповів, що так пахне ставок Вісімнадцяти Білих Піонів. Там родина і оселилася.
Через деякий час мати хлопця захворіла. Він відправився шукати цілющі рослини і так втомився, що заснув. Уві сні побачив уже знайомого старця. Той розповів, що жінку вилікує юшка з коропа і чай. Хлопець поспішив на ставок, швидко зловив рибу і вже почав переживати, що не знайде у лісі чай. Раптом вісімнадцять білосніжних піонів перетворилися на чайні кущі з ніжними листочками. Мао І приготував з них напій – чай вийшов неймовірно ароматним! Він зцілив його мати, а потім про цілющі кущі розповіли людям в окрузі. Так з'явився чудодійний білий чай Бай Му Дань.
Бай Му Дань – дуже ніжний чай, як всі білі сорти. Одна помилка може зіпсувати всю партію. Тому при обробці майстер уважний до нюансів.
Ось і все – так народжується Білий піон, чай, який намагаються не втомлювати обробкою. Поки улуни та інші сорти скручують, мнуть і підсмажують на вугіллі, цей залишається еталоном натуральності. І, звичайно ж, він дуже корисний.
Вважається, що свіжоствореному білому чаю потрібен ще місяць, щоб «дозріти». Але і далі процеси ферментації в листі не припиняються. Як і у випадку з Шен пуером, вік покращує смак. Тому в Китаї можна зустріти витримані варіанти Білого піона. Ми теж привозимо такі чаї до Києва. У продаж білий чай зазвичай надходить в розсипному вигляді. Рідше його пресують в млинці, як пуер.
Завдяки дбайливій обробці без високих температур білий чай Бай Му Дань зберігає вітаміни, мінерали, амінокислоти та інші цінні речовини. Основні корисні властивості:
У Китаї білі чаї називають «еліксиром безсмертя». Ми дуже раді, що мода на них поступово прийшла в Україну. Навіть одна чашка в день допоможе зберегти здоров'я і бадьорість.
Білому чаю майже 900 років. Колись його пили як ліки. Причому через високу ціну напій могли дозволити собі тільки люди з оточення імператора. На щастя, ці часи минули. Заваріть чашечку ароматного чаю – за таку порцію вітамінів організм скаже спасибі.
Ще чай Білий піон – один з найбільш м'яких по впливу. У ньому мало кофеїну, тому пити можна в будь-який час доби. Огортає затишком, знімає вантаж переживань і наповнює душевним рівновагою.
Заваріть Бай Му Дань правильно і отримаєте нереальний заряд бадьорості. Іноді він вередує і починає гірчити. Або не хоче розкривати смак повністю. Щоб у вас все вийшло ідеально, дамо кілька порад:
Головна порада – пийте Бай Му Дань без поспіху. Налаштуйтеся на задоволення і спробуйте відчути кожен акорд чудової мелодії. Білий піон створений для задоволення.