Фільтр

  • Вид "пуер"
    • 247
    • 146
    • 2
    • 6
  • Підбірки
    • 17
    • 66
    • 57
    • 23
    • 24
    • 22
    • 61
    • 9
  • Форма
  • Вік чаю
    • 107
    • 52
    • 113
    • 115
    • 7
  • Бренд
    • 71
    • 57
    • 43
    • 15
    • 4
    • 5
    • 7
    • 42
    • 14
    • 5
    • 3
    • 10
    • 1
    • 1
    • 8
    • 6
    • 6
    • 7
    • 17
    • 5
    • 5
  • Країна
    • 209
  • Регіон
    1
  • Смаковий профіль
    • 72
    • 79
    • 6
    • 2
    • 6
    • 5
  • Місто

Юньнанський пуер

Юньнань (云南) – китайська провінція, яку називають колискою материнських чайних рослин мушу ча (母树茶).

У місцевості з ідеальними умовами, родючими ґрунтами та жарким, вологим тропічним кліматом, вирощуванням чаю займаються майже дві тисячі років. За цей час вивели десятки різновидів чайного куща, а у джунглях досі збереглися дерева-довгожителі. Найдавнішому з лісів Чжень Юань 2700 років.

Візиткою регіону став юньнанський пуер (普洱茶), виготовлення Шу і Шенів багато у чому визначає традиції та економіку місцевості. За 50 років загальна площа чайних садів провінції збільшилася у 42 рази, а обсяги виробництва чаю – у 72 рази.

юньнанський пуер - TheTea

Особливості виготовлення пуеру з провінції Юньнань

Виготовлений на території провінції Юньнань пуер зазвичай крупнолистовий. Завдяки високогірній спеці та волозі чайні рослини набувають деревоподібної форми. Чим далі від тропічної батьківщини, тим дрібніше і ніжніше кущі.

Спочатку пуерським чаєм (普耳茶) вважався лише чай Yunnan з місцевої соковитої сировини. Сьогодні невелику частку Шу та Шенів виробляють і в інших провінціях.

Для купажів використовують листя та бруньки двох видів:

  • Сировина старих дерев. Органічно чистий чай, вирощений у диких лісах. Збирають та обробляють переважно вручну. Такий юньнанський пуер зазвичай коштує дорожче.
  • Плантаційна сировина. У 80-х попит на юннанський пуер відчутно зріс, тому довелося збільшити кількість посадок за рахунок молодих рослин. Завдяки клімату врожай збирають 3-4 рази на рік.

У провінції Юньнань пуер виготовляють за класичною технологією. Шен – методом природної ферментації, Шу – з етапом вологого скиртування для прискореного дозрівання. Але кожна фабрика має фірмові тонкощі рецептів, які тримають у секреті.

Китайський чай пуер з Юньнані буває пресованим та розсипним. Ціна бюджетних купажів із плантаційної сировини нижча. Брендові пуери з моносировини знаменитих чайних гір та садів пропонують купити дорожче, це Шу та Шени для поціновувачів. У нашій колекції ви знайдете як повсякденні, так і елітні чаї із сировини цієї місцевості.

Властивості юньнанського чаю

Корисні та смакові властивості, які має пуер Yunnan, можуть відрізнятися залежно від віку, якості, місця вирощування сировини. Найцінніший юньнанський пуер – із сировини старих дерев. Чим вони більші, тим вища концентрація корисних речовин і чистіший смак.

Вивчати хімічні властивості місцевого чаю почали ще у 60-х. Відомо, що вирощений у провінції Юньнань пуер багатий на катехіни, антиоксиданти та інші фізіологічно активні речовини.

Якісний пуер із провінції Юньнань покращує настрій, зміцнює імунітет, нормалізує обмін речовин, очищає кров від токсинів та підтримує еластичність судин. Ефективно знижує рівень холестерину, стимулює лімфоток, має антибактеріальну дію, протверезить, чудово вгамовує спрагу.

Залежно від частини провінції Юньнань пуер чай набуває особливих ноток. Виділяють 3 основні зони:

  • Ліньцан (临沧). Говорять, що саме тут сконцентровано «генофонд» чайних дерев. Чайні знавці прагнуть спробувати юньнанський пуер із сировини Біндао (冰岛), це також регіон Ліньцан. У такому пуері присутня ласунка льодяника і майже немає гіркоти. Густий, цупкий аромат залишається на дні піали. Ще один хіт цієї частини провінції Юньнань – пуер із прямоствольних дерев гори Дасюешань. Відрізняється нотою орхідеї в ароматі, залишає мовою гармонійну насолоду.
  • Пуер (普洱市), колись Сімао. Знамениті чайні гори цієї місцевості Цзінмайшань та Уляншань. У купажах із сировини першою відчутний квітковий аромат та помітна терпкість. Сади другий дарують подовжені чаїнки та пуери з тривалою гіркуватістю.
  • Сішуанбаньна (西双版纳), чайна скарбниця провінції Юньнань, пуер тут виготовляють із сировини гір Іу, Геден, Ібан, Юле, Булан, Бада. Купажі з Іу витримують велику кількість проток. У чаях Булан грубувата гіркота. Знамениті Шу та Шени з Лаобаньчжан славляться екологічною чистотою, потужним ароматом з оригінальними нотками старого дерева та терпкістю, яка швидко переходить у медові відтінки.
пуер Юньнань - TheTea

Секрети заварювання пуеру Юньнань

Юньнанський пуер зазвичай заварюють китайським методом проток. Одну порцію заливають водою до 10 разів, залежно від якості чаю. Починають витримувати від 15 секунд, поступово збільшуючи час. Але саме місцеві Шу та Шени ідеально підходять для варіння, цей спосіб приготування здавна вважався основним. У Піднебесній люблять варити пуер і сьогодні розповімо, як це зробити правильно.

  1. Для варіння можна купити будь-який чай пуер з Юньнані, розсипний або пресований. Готувати його краще на природі, використовуючи залізний чайник (сиси) та вугілля. Прогрійте заварник, додайте чай і обережно просмажуйте його, щоб «розбудити» аромат, але не дати чаїнкам підгоріти.
  2. Долийте холодну воду, приблизно три чверті від об'єму, доведіть до кипіння.
  3. Перелийте настій у чахай або одразу в піали, можна пити.

Не так важливо, яким способом ви приготуєте юньнанський пуер. Важливіше робити це без поспіху, вдихаючи аромат та насолоджуючись смаком.

Де купити якісний юньнанський пуер в Україні

У цьому розділі інтернет-магазину The Tea зібраний чай з провінції Юньнань: пуер у млинцях, цеглинах, точах, а також розсипні варіанти та смола Ча Гао. Ми співпрацюємо з виробниками безпосередньо, поповнюємо колекцію брендовими купажами фабрик Менхай, Сягуань, Хайвань та інших. Також знаходимо цікаві купажі від невеликих сімейних мануфактур.

Пропонуємо як бюджетні, так і преміальні пуери для церемоніальних чаювань, особливих випадків та небанальних подарунків. Більшість Шу та Шенів із крупнолистової юньнаньської сировини можна замовити в розломі для дегустації.