|
Ох, ці Gaba-чаї. Загадкові, модні і обіцяють диво. Кажуть, випий - забудеш про депресію і накриє щастям. Чи це правда? Давайте розбиратися з популярними улунами.
Габарони, як ще називають ці сорти, об'єднують цілу групу улунів. Всі вони народилися на Тайвані. Обробляються за спеціальною технологією, ферментація проходить без доступу кисню (в вакуумі).
Над винаходом рецепту вчені працювали дуже довго. Його цінність в тому, що в чаї виробляється гамма-аміномасляна кислота (скорочено - ГАМК). Вона потрібна людині, щоб клітини мозку правильно обмінювалися нервовими імпульсами. В інших продуктах її або немає зовсім, або є, але не засвоюється. А з улунами експеримент вдався, організм поглинає цінну речовину із задоволенням.
На Тайвані і материковій частини Китаю цей улун називають ще Цзяелун-ча. А про диво-чаї сьогодні знають у всьому світі. Охочих купити Габу вистачає і в США, і в Європі.
Кислота γ-aminobutyric acid - це хімічна сполука, нейромедіатор, дуже важливий гвинтик в системі нашого психічного (і не тільки) здоров'я.
Якщо все добре, організм виробляє цю речовину в потрібній кількості. Але часто відбувається збій. Це трапляється через перенесені захворювання, шкідливі звички, неправильне харчування, стреси, погану екологію та інші чинники. Здається, ми усі в зоні ризику.
Коли людині не вистачає ГАМК, порушуються нормальні функції мозку і ми відчуваємо емоційний дискомфорт. Якщо ситуацію не виправити, людина буде страждати від почуття тривоги і дратівливості, безсоння, поганого настрою і навіть депресії. Ось чому чай Габа так цінується.
Про користь ГАМК дізналися в середині минулого століття. Тоді вчені почали працювати над виробництвом цієї речовини. Намагалися створити чарівну таблетку, але зіткнулися з проблемою. Препарат потрапляв у кров, а далі не засвоювався (так званий гематоенцефалічний бар'єр). Організм сприймав «гостя» як шкідливе тіло і не допускав до мозку. Пізніше рецепт вдосконалили, але ефективність залишала бажати кращого.
У 1987 році стався прорив. В Японії фахівці Національного центру з вивчення чаю на чолі з професором Цусіда зробили відкриття. Виявилося, якщо чайне листя ферментують без доступу кисню, концентрація ГАМК просто зашкалює. При цьому кількість кофеїну і катехину залишається колишньою.
Якщо обробляти чай звичайним способом, ГАМК теж є, але зовсім мало. Новий метод став революційним. Так з'явився знаменитий чай gaba, купити який тепер можна і в Україні.
Через рік чаї по японському рецепту почали випускати на Тайвані. Оскільки сировину для улунів тут збирають переважно в гірських районах Алішань, новинку стали називати Габа Алішань. Рідкісний і прекрасний улун.
Хорошим вважається габарон, в якому 0,15%-0,30% ГАМК (мінімум 150 мг / 100 г). Щоб цього домогтися, чай обробляють таким чином:
Процес трудомісткий. Тому іноді в гонитві за прибутком виробники хитрують. Продають чаї, в яких ГАМК дуже мало. Або підробки, оброблені синтетичним препаратом. Нам дуже хочеться вберегти вас від низькопробних чаїв Gaba, купити в Києві Габа-улун відмінної кості зможете в нашому інтернет-магазині. Ми довго і наполегливо шукали кращі сорти, щоб запропонувати їх вам.
Ціна габаронів залежить від якості сировини і вмісту ГАМК. Якщо улун зроблений з листя високогірних районів, в ньому більше ферментів і амінокислот.
Головний плюс - гамма-аміномасляна кислота з чаю, на відміну від таблеток, повністю засвоюється організмом. Спочатку цей улун рекомендували людям з підвищеним тиском, тривожністю і чутливістю до стресів. Але у нього є цілий набір корисних властивостей:
Ще габарони відмінно тонізують. Заряджають бадьорістю не гірше кави і не перевантажують нервову систему. Радимо совам і людям, яким доводиться багато думати.
Чайні мануфактури на Тайвані активно встановлюють камери для безкисневої ферментації. У вакуумі можна обробляти будь-яку сировину. Наприклад, підвищити вміст Габа в чорному, зеленому, жовтому чаї або пуері. Але це рідкість. Тайванські майстри - профі у виготовленні улунів сферичної скрутки. Якщо ви вирішили спробувати чай Габа, купити запропонують саме бірюзовий.
Ми вже говорили, що багато що залежить від сировини. Якщо з нею все в порядку, чай Габа буде не тільки корисним, але й смачним.
Світло-золотистий настій з ніжними квітковими і хлібними нотами, затишною карамелькою, аптечною мікстурою з дитинства, диханням сухого лісу і набором асоціацій, які хочеться пробувати і розгадувати.
Насичений, м'який, з ягідної кислинкою і освіжаючим смаком. Ми не могли не додати Габа чай в свій каталог. Впевнені, він вам сподобається.
Здається, що такий незвичайний і корисний чай повинен бути дуже примхливим. Поспішаємо заспокоїти - заварюйте габарони як звичайні улуни, особливих секретів тут немає. Для тих, хто забув правила китайського методу проливів, ми приготували підказки.
Заварюємо Габа чай:
Пити Gaba чай можна у будь-який час доби. Вранці - для бадьорості, щоб змити залишки сну. Увечері - для розслаблення, допоможе забути про стреси робочого дня.
Не поспішайте, прислухайтеся до мелодії аромату і насолоджуйтеся багатогранним смаком. Це чарівно! Душа наповняться гармонією і хочеться вірити, що в житті немає нічого неможливого.