|
Якщо пуери і улуни здаються вам лякаючою екзотикою, але познайомитися з китайськими чаями хочеться, почніть з Дянь Хунів. Це червоні сорти, в яких багато золотистих бруньок. Насичені, ароматні і зрозумілі європейцям. Пийте без цукру і добавок, як роблять в Китаї, або насолоджуйтеся з сиром, м'ясом або випічкою. Вам все одно сподобається.
Дянь Хун (滇红) – чай з категорії червоних (європейці називають їх чорними). Народився в провінції Юньнань набагато пізніше пуерів, у першій половині XX століття.
До цього часу головним світовим постачальником чаю був Китай. Потім Британія взялася за чайні плантації на Шрі-Ланці та в Індії. Нові чорні сорти почали складати серйозну конкуренцію пуеру. Уряд Піднебесної намагався купити саджанці, але їм відмовили. Тоді вважали, що чайні сади Індії та Цейлону унікальні і в світі таких більше немає.
Китайські чаєводи не здалися і почали експериментувати з обробкою чайного листа Юньнанських дерев, щоб запропонувати світові щось нове і вражаюче. Після численних спроб у 1938 році з'явився справжній шедевр – Дянь Хун, юньнанський червоний чай (колись Юньнань називали «Дянь»). Зразки нового чаю відправили закордонним експертам і ті підтвердили – він приголомшливий!
Велике листя чайних дерев Юньнані після обробки за спеціальною технологією народжує насичений чай Дянь Хун з прекрасним солодкуватим смаком. І головне – у ньому немає вираженої терпкості індійських Дарджилінга та Ассама.
У 1949 році Дянь Хун чай назвали народним надбанням і сумнівів уже не було – індійські сорти втратили монополію на світовому ринку. Європа і Америка жадала купити новинку, попит зашкалював і почалася золота ера китайського червоного чаю.
Чай вирощують на висоті однієї-двох тисяч метрів. У цій місцевості м'який клімат і листя можна збирати майже цілий рік. Найвишуканішим вважається весняний збір. Настій з літнього та осіннього сировини виходить більш насиченим.
Якщо листя збирали на заході провінції Юньнань, у чаю буде помаранчевий колір. Якщо він родом з південних садів Менхая, настій отримає яскравий золотий відтінок. Чай Дянь Хун відрізняється великими чаїнками, розкішним золотистим відливом і багатогранним смаком, який залишає інші чорні сорти далеко позаду.
Збирачі зривають бруньку з 2-3 верхніми листочками. Сировину підсушують і скручують, щоб листя мали красиву форму. Майже готовий чай Дянь Хун прожарюють на вогні.
Якщо вибираєте Дянь Хун, купити можна чай тільки з бруньок, великого цільного або подрібнених листка. Різновиди:
Ми привозимо до Києва тільки якісний червоний чай. Спробуйте Дянь Хун Мао Фен з ніжними тіпсами, нотками меду, кураги і ванілі. Для Дянь Хун Гунфу Ча збирають сировину зі старих дерев, а преміальний Дянь Хун Да Цзинь Я створений з великих оксамитових бруньок. Зазвичай це розсипні чаї. Але зустрічається пресування у млинці, цегнили та мініточі.
Червоний сорт з Юньнані оцінили не тільки чаємани усього світу, а й китайські медики. Вони рекомендують пити Дянь Хун, щоб чаєпиттями знімати втому, підтримувати еластичність судин, поліпшувати метаболізм.
У Дянь Хуні менше кофеїну, ніж в чорних індійських сортах. Він допомагає зберегти здоров'я нервової системи. Завдяки амінокислотам бореться із застудами та вірусними захворюваннями. У холоди ніщо не зігріє краще за ароматний юньнанський чай.
Китайські чаї краще заварювати не настоюванням, а методом проливів. Україна до такого ще не звикла, але у вас обов'язково вийде. Дамо кілька підказок:
Не залишайте чай в заварнику занадто довго, інакше він почне гірчити. Але якщо зробити все правильно, Дянь Хун гарантує смачне чаювання.