Білий чай: свіжість весняного ранку у вашій піалі

Білий чай: свіжість весняного ранку у вашій піалі

До білих чаїв китайські майстри ставляться особливо трепетно. Завдання технолога – зберегти чайний лист у максимально природному вигляді. Без обробки не обійтися, але вона настільки акуратна і щадна, що виходить вишуканий і корисний напій. Аналогів з повним набором таких же властивостей у білого чаю немає. Що таке білий чай?

Для європейців, далеких від китайської чайної культури, саме визначення «білий чай» звучить дивно. Ми знаємо чорний та зелений. Пуер і улун – вже дивина, а що таке білий?

  • Для білого чаю сировину збирають на гірських схилах провінції Фуцзянь (до 2200 метрів над рівнем моря). Вимоги до збору найсуворіші: тільки з середини березня до початку квітня, о 5-9 ранку, виключно вручну та в бездоганно сонячну погоду. Зривають найніжніші гілки з одним-двома листочками, без ушкоджень. Складальникам забороняється вживати спеції та алкоголь, щоб не зіпсувати тонкий аромат листя. Молоді пагони вкриті сріблястим ворсом, звідси і назва чаю – білий. Хоча сам настій трохи золотистого відтінку. Якщо і так короткий період збору переривають затяжні дощі, врожай гине. Отже, цього року ціна білого чаю злетить до небес.
  • Потім відправляють остаточно просохнути в печі та розфасовують. На відміну від інших китайських чаїв, білий не скручують

Існує кілька різновидів білого чаю, які відрізняються рівнем якості. Найпопулярнішому сорту - Бай Хао Інь Чжень,ми присвятили окрему статтю. Він надто особливий, щоб лише згадати про нього тут. Обов'язково прочитайте!

Смак білого чаю

белый чай Знавці кажуть, що пити білий чай краще за місяць після приготування. За цей період він «дозріває», оскільки всередині аркуша все ще відбуваються хімічні процеси. Але й зберігати його надто довго, як пуер, не варто – смак зіпсується.

Щоб оцінити смак білого чаю, забудьте про прямі асоціації. Не можна сказати, що він нагадує, це занадто вишуканий і неоднозначний напій.

У білому чаї глибина і спокій. Ніжний, соковитий, для вдумливих чаювання та гармонії. Трохи персика, трохи дині, крапля солодкого меду, пікантність лісових ягід і березовий сік... Причому чим дорожчий чай, тим більше в ньому нюансів.

Ефект білого чаю

Слово «унікальне» вже досить заїжджено, багато хто приписує його загалом посереднім продуктам і товарам. Але у випадку з білим чаєм краще не скажеш – він справді унікальний.

Китайці дізналися про це першими. До європейців слава білого чаю дійшла значно пізніше. Натомість сьогодні охочих купити білий чай хоч греблю гати. Його не тільки п'ють у оздоровчих цілях, а й включають у вигляді екстракту в елітні косметичні продукти. Науково доведено, що білий чай ефективний також для боротьби з онкологічними захворюваннями (у комплексі з медикаментозним лікуванням).

Білий чай - найпотужніший антиоксидант. У цьому він набагато ефективніший за зелений. Запобігає розвитку пухлин, надає антимікробну та антивірусну дію.

Чаювання за лічені хвилини розчиняє ваш стрес, втому, напругу. Білий чай приносить особливий, піднесений стан. Це елітна властивість елітного напою.