|
Молочний улун - чай-бестселер. Найбільш хітова позиція в чайній карті ресторанів і кафе. Крута смакота, з якої для багатьох почалося знайомство з китайським чаєм. Він не шокує європейців незрозумілим смаком. Навпаки, зачаровує затишною мелодією з дитинства, з нотами карамелі і свіжих вершків. З ним забуваєш про турботи і хочеться мріяти, закривши очі від задоволення.
Чому цей улун молочний, як його роблять, від чого залежить ціна - пропонуємо з'ясовувати.
Молочний оолонг (улун) - китайський бірюзовий чай. Улуни - це сорти, які при обробці ферментують тільки на 45-50%. Слабкіше, ніж чорний чай, але сильніше, ніж зелений. У листа злегка темнішає кромка, зате структура всередині залишається майже свіжою. Смак виходить тонким і зберігається користь. Чаїнки нагадують тугі кульки, це результат сферичної скрутки.
Але головна фішка, через яку бажаючих купити молочний улун так багато, це чарівний аромат. Які тільки казки про нього не придумують. Наприклад, що кущі посипають порошком, поливають молоком або пропарюють над ним, щоб листя ввібрали запах. Насправді, все простіше. Чай молочний улун ароматизують.
Взагалі китайці не фанати додаткової ароматизації. Але європейці люблять чай з молоком, а якщо він сам по собі пахне чарівно, карамеллю і вершками - успіх забезпечений. Тому в Китаї почали використовувати спеціальні добавки. Ними обробляють уже готовий, ферментований молочний оолонг, який потім відправляють на експорт. Так в чаї з'являються ноти карамелі, іриски, молочного шоколаду.
Майстер вирішує, наскільки інтенсивною буде ароматизація. Ще дуже важливо, яку сировину використовують. Якщо листя-основа якісне, чай улун молочний буде смачним і корисним.
Тепер ви знаєте, що пропозиції купити чай молочний улун «без добавок, з натуральним ароматом» - маркетинговий прийом. Цей сорт завжди ароматизують. Просто іноді з'являються дуже делікатні версії. Ми і самі любимо такі і з задоволенням привозимо їх для вас з Китаю.
На Тайвані роблять улун середньої ферментації, який схожий на молочний. Це Цзінь Сюань. Він також сферичної скрутки і теж пахне молочними вершками, але без ароматизації і не так яскраво. Тут справа лише в чайному листі і обробці з високими температурами. Тому іноді виникає плутанина.
З листя сорту Цзінь Сюань, він же «Тайванський номер 12», готують ще червоні (в нашій традиції - чорні) чаї. Сорти, в яких можна відчути карамельні тони, китайці позначають словосполученням «Най Сян», що перекладається як «молочний аромат». Але вершково-карамелеве звучання в них настільки боязке, що з ароматизованим чаєм улун молочний не порівняти.
До речі, іноді ароматизують пуер або зелений чай, молочний улун не єдиний щасливчик. Але все-таки він залишається хітом.
Дамо кілька підказок:
Смачний молочний улун купити в Києві не проблема, для цього ми привозимо з Китаю кращі сорти. Але не забувайте, що ціна чаю залежить від якості сировини і ароматизатора.
Світлий і прозорий настій з золотистим відтінком пахне молоком, карамеллю, вершками або ірискою. Або всім разом узятим. Це, як ми вже з'ясували, залежить від ароматизації.
Якщо любите ненав'язливо витончений смак, вам підійде молочний улун, чай зі свіжістю трав і відгомонами квітів. П'ється легко і завжди піднімає настрій.
Якщо порівнювати зі звичними сортами, наприклад, взяти зелений чай, молочний улун буде не таким терпким і різким. Він аристократ.
Близько 400 - саме стільки цінних компонентів ввібрав в себе молочний улун, купити який варто для здоров'я. Це вітаміни (C, D, K, E, групи B), мікроелементи, поліфеноли, кофеїн, ефірні масла та інше.
Чим корисний чай молочний улун:
Щоб користь молочного улуна була максимальною, заварюйте і зберігайте його правильно.
Всі китайські чаї, і улун не виняток, бажано готувати методом проливів. Не настоювати, як звикли європейці, а заварювати одну порцію кілька разів. Тільки відразу, за одне чаювання. Допивати настій, який постояв довше 30 хвилин, вже не варто - це шкідливо.
Вода для заварювання повинна бути м'якою і відфільтрованою, інакше домішки зіпсують смак чаю. Ідеально підійде бутильована, але не мінеральна.
Заварюємо чай молочний улун:
Якщо потрібен невибагливий у заварюванні сорт, вибирайте молочний улун, чай найпростіше заварювати у тіподі. Фільтр утримує чаїнки, натисканням кнопки настій переливається з внутрішньої колби в зовнішню. Дуже просто і зручно.
Не перетримуйте чай, інакше може гірчити, як зелений. Почніть з короткого проливу і поступово збільшуйте час витримки. Одна порція якісного молочного улуну витримає до 7 таких проливів.
Ми відправляємо ваші замовлення тільки у вакуумній упаковці. Так чай збереже свіжість і аромат. Зберігайте подалі від прямих сонячних променів та інших запахів.
Якщо ви ще не пробували молочний улун, купити його варто хоча б раз в житті. Поповніть скарбничку вражень і будете точно знати, за що його люблять мільйони шанувальників.