Як заварювати зв'язаний чай

Як заварювати зв'язаний чай

Мініатюрна кулька зв'язаного чаю обіцяє видовище, від якого мурашки по шкірі. Ще це може бути кошик, серце або інша фігурка. Порція задоволення і загадка, яку обираєш і несеш додому із завмиранням серця. Якщо зробити все правильно, у воді розпуститься справжня квітка! Як заварювати зв'язаний чай? Зараз розповімо.

3 секрети приготування зв'язаного чаю

Умови ідеального чаювання:

  1. Хороший зв'язаний чай.
  2. Відповідний посуд.
  3. Правильний метод заварювання.

Якщо ви вперше купили зв'язаний чай, як заварювати розберетеся без складнощів – все просто. З нашими підказками точно не заплутаєтеся. Отже, діємо покроково.

як заварювати зв'язаний чай

Вибираємо чай

Зв'язаний чай (香片工艺茶, 开花茶) недарма називають демонстраційним – головна принада в красі заварювання. За однією з версій його винайшли, щоб порадувати імператора видовищним чаюванням. 

Будь-який зв'язаний чай роблять вручну з листя білих і зелених сортів. Вони самі гнучкі і їм простіше надати форми, обв'язавши тонкою шовковою ниткою. Нам важливо, щоб чайний згорток розкрився красиво. Тому при виборі звертаємо увагу на такі критерії:

  • Форма. Почніть з класики – чайного кульки. Якщо з часом захочете урізноманітнити враження, спробуйте інші варіанти.
  • Квітка. Найчастіше чайним листям обертають бутони жасмину, гомфрени, хризантеми, гібіскуса, троянди, лаванди. Напевно у вас є квіткові переваги, прислухайтеся до інтуїції.
  • Кількість квіток. Так, бутонів може бути кілька. Іноді майстри з'єднують їх ланцюжком, аркою, у вигляді серця. Один квітка – красиво, але коли їх кілька, рівень задоволення зашкалює.

Готуємо посуд

У невідповідному посуді чари зв'язаного чаю не проявляться. Головне правило – він повинен бути прозорим, тому варіанти із жаростійкого скла і кришталю підійдуть ідеально.

Це може бути класичний заварник чи тіпод. Або використовуйте звичайний келих, ефектний варіант для романтичних чаювань. На крайній випадок візьміть скляну чашку, але обов'язково широку. Квітці не повинно бути тісно.

 зв'язаний чай заварювання

Магія заварювання зв'язаного чаю

  • Приготуйте м'яку очищену воду. Краще питну із пляшки, в ній немає твердих домішок, які можуть зіпсувати смак чаю. Тільки не мінеральну, вона не годиться. Якщо немає варіанту, крім водопровідної, радимо заздалегідь відстоювати її.
  • Закип'ятіть воду, дайте їй декілька хвилин охолонути до 85-90°C і приступаємо.
  • Залийте воду в посуд. На одну фігурку знадобиться обсяг близько 250 мл, можна трохи більше.
  • Опустіть чайну кульку у воду. Якщо зробити навпаки і лити на фігурку воду, струмінь зашкодить конструкції і це зіпсує все враження від заварювання.
  • Починається найцікавіше. Вдихніть, запасіться терпінням і спостерігайте. Спочатку кулька опуститься на дно, потім розкриються листя, після цього з'явиться і розпуститься квітка.  Милуватися красою можна вічно, але не забудьте розлити чай по чашках і оцінити його смак.
  • Не поспішайте викидати кульку.  Зв'язаний чай, як і будь-який інший китайський сорт, заварюють протоками. Можна ще 2-3 рази доливати воду, настоювати і пити. Кількість проток залежить від виду і якості чаю.

Якщо ви хоча б раз приготуєте зв'язаний чай, як заварювати його ми вже розібралися, точно закохаєтесь в ці хвилини релаксу. Тільки не пропустіть важливий момент – ніякого поспіху. Це як прийти на концерт улюбленого виконавця і втекти на першому куплеті другої пісні. Не треба так.

Налаштуйтеся, відкладіть турботи і приділіть час собі. Пийте маленькими ковтками, наодинці зі своїми думками або з людьми, які вам приємні. Чаювання оновить сили і подарує натхнення, перевірено.

Незабутніх чайних вражень вам!