Чай пуер: ефект та властивості китайського пуера

Чай пуер: ефект та властивості китайського пуера

Китайський пуер радує не лише оригінальним смаком, а й набором корисних властивостей. Чай зміцнює імунітет, уповільнює старіння, очищає кров, нормалізує обмін речовин. У Піднебесній напій із багатовіковою історією цінують також за здатність м'яко бадьорити та проясняти свідомість.

Чи правда, що чай пуер дозволяє відчути ефект сп'яніння? Який різновид корисніший, Шу чи Шен? У статті відповідаємо на запитання та ділимося перевіреними фактами про пуерні властивості.

Ефект від чаю пуер - Блог TheTea

Основні міфи про ефект від чаю пуер

Завдяки таємничому ореолу китайської чайної культури та маркетинговим прийомам продавців європейці сприймають юньнанський пуер як містичний еліксир.

Поширені міфи про ефект від чаю пуер:

  • Потужно бадьорить.

Пуер містить кофеїн, який у поєднанні з танінами утворює тонізуючий теїн. Найбільше чайної енергії у дрібнолистих високогірних Шу та Шенах, виготовлених з верхньої частини флешів. Наприклад, у першому листку кофеїну 5%, у четвертому і нижче концентрація знижується до 1,5%.

Якщо потрібен напій, який проганяє сонливість, вибирайте чай пуер – тонізуючий ефект буде м'яким і більш тривалим у порівнянні з кавою. Але переоцінювати його і очікувати, що «штиритиме», точно не варто.

  • Ефект є лише від старого пуера.

Витриманий пуер – знахідка для чаємана та колекціонера. Але це справедливо тільки по відношенню до зістарених Шенів з добротної сировини. Якщо зберігати такий чай правильно більше 10 років, він стає ароматнішим і смачнішим, як зістарене вино. Для Шу твердження «чим старший, тим кращий» не працює. Будь-який якісний пуер, незалежно від віку, бадьорить, вирівнює емоційний фон, дарує приємне відчуття легкості. Головне – заварювати правильно та пити без поспіху.

  • Пуер – засіб для швидкого схуднення.

Постферментовані купажі очищають організм від токсинів, нормалізують травлення та прискорюють розщеплення жирів. У поєднанні з правильним харчуванням та фізичною активністю китайський чай допомагає зберегти або повернути стрункість. Пуер - натуральне доповнення до здорового харчування, але не ліки або БАД для схуднення, від якого стрімко зникає зайва вага.

Чай пуер тонізуючий ефект - Блог TheTea

Секрет чайного сп'яніння від пуеру

Пуер не замутнює свідомість, а «п'яніє тверезістю». Тонкий чайний стан іноді справді трактують як сп'яніння. Але розпіарений «штирний» ефект Шу та Шена – банальний комерційний міф.

Ефект чаю пуер обумовлений біохімією. У настої є теїн, амінокислота L-теанін та алкалоїд теофіліну, речовини забезпечують натхненну, гармонізуючу дію. Пуер не має наркотичного ефекту і не містить етанол, як алкоголь. Навпаки, допомагає впоратися із залежностями, дарує ясність сприйняття, освіжає свідомість.

Китайці вірять, що «пуерний стан» виникає під впливом життєвої сили чаю Ча Ци. Чаювання знімає енергетичні блоки та вирівнює настрій. Напружена людина розслабиться, пригнічена і втомлена підбадьориться.

Якщо заварити Шу або Шен занадто міцно і випити багато чаю на порожній шлунок, підвищиться тиск, почастішає серцебиття, можливо відчуєте слабкість і тривожність. Ці симптоми іноді називають сп'янінням або чайним похміллям, але вони не норма. 

Якісний і правильно заварений пуер дарує тепло, позитив, легку приємну ейфорію.

Корисні властивості чаю пуер

Пуер – натуральний ферментований чай без добавок та ароматизаторів, багатий на вітаміни, поліфеноли, амінокислоти.

Оздоровчий ефект чаю пуер:

  • Покращує кровообіг мозку та працездатність. Стимулююча дія теофеліну, теоброміну та чайного кофеїну зменшує втому, підтримує нервову систему, знижує ризик розвитку депресії.
  • Природний антисептик та засіб для нормалізації травлення. Дубильна речовина танін, яка надає пуеру терпкості, має протизапальні властивості. Допомагає при розладі шлунка, не підвищуючи кислотність. Покращує роботу шлунково-кишкового тракту та печінки, знімає важкість після жирної їжі.
  • Очищує організм. Поєднання ефірних олій з теоброміном та кофеїном покращує роботу нирок. Пуер виводить накопичені токсини і шлаки, очищає лімфатичну систему.
  • Нормалізує тиск. Зміцнює серцевий м'яз та стінки судин, перешкоджає спазмам. Але не пийте пуер без міри, особливо, якщо страждаєте на гіпертонію.
  • Уповільнює процеси старіння. Вітаміни С та Е у складі пуера перетворюють його на ефективний антиоксидант. Якщо пити Шу і Шени регулярно, чай посилить захист від вільних радикалів, продовжить молодість, покращить стан шкіри та волосся.

У пуера є два різновиди – Шу та Шен. Обидва корисні для здоров'я, але відрізняються смаковим профілем та нюансами впливу. Також зустрічається білий пуер (Бай Хао пуер) із рясним додаванням соковитих ворсистих бруньок.

Шу Пуер

Чорний пуер (Шу пуер) виготовляють за рецептом прискореної ферментації. Процес дозволяє купажу за кілька місяців пройти процес дозрівання, на який у Шена йдуть роки.

Вибирайте Шу пуер, якщо віддаєте перевагу насиченим тонізуючим сортам з нотками горіхової шкірки, сухофруктів, осіннього лісу та чорносливу.

Чай багатий на вітамін Е і галову кислоту, яка допомагає знизити рівень холестерину. Зміцнює імунітет, очищає кров, покращує мозкову активність. Не пийте міцно заварений Шу пуер перед сном і на голодний шлунок.

Пуер наркотичний эфект - Блог TheTea

Шен Пуер

Зелений пуер (Шен пуер) – постферментований чай. Процес окислення листя і бруньок триває навіть у спресованому купажі, тож змінюється його хімічна структура. У молодому Шені яскравіші «зеленушні» ноти свіжості. По мірі старіння чай темніє, набуває зрілого збалансованого смаку.

Антиоксидантний ефект Шен пуера вище, ніж у Шу. Також у ньому більше флавоноїдів та поліфенолів, які захищають клітини від вільних радикалів, перешкоджаючи ранньому старінню.

Напій освіжає у спеку та зігріває зсередини у прохолодну, сиру погоду. Помилково думати, що для чайного стану потрібний дорогий зелений пуер. Ефект залежить не від ексклюзивності купажу. Важливо підійти до чаювання у відповідному настрої, вдумливо та уважно. Тоді навіть піала бюджетного Шена дозволить відчути Ча Ци, натхнення та умиротворення.

Як заварювати пуер, щоб отримати максимум ефекту

Пуер можна заварювати у чайнику, гайвані чи типоді, витримувати у термосі і навіть варити на вогні. Щоб ефект Шен або Шу пуеру був максимальним, рекомендуємо використовувати китайський метод проток.

Покрокова інструкція:

  1. Обдайте посуд окропом, щоб прогріти його.
  2. Додайте чайний лист, на 150-200 мл 3-7 г залежно від потрібної міцності.
  3. Долийте гарячу воду, зачекайте кілька секунд і злийте настій. Його використовують для промивання чаїнок та не п'ють.
  4. Залийте воду ще раз, дайте настоятися 10-20 секунд (зручно вимірювати час входами-видихами). Розлийте по піалах.
  5. Повторюйте протоки, збільшуючи час витримки. Однієї порції вистачає на 6-10 проток.

Корисний тільки свіжозаварений пуер, не залишайте вологий чайний лист для наступного разу. Після кількох дегустацій зрозумієте, як довго витримувати Шу чи Шен, щоб отримати оптимальну концентрацію смаку, і скільки піал випити, щоб відчути чайний стан.