|
Якщо ви у захватівід неординарних смаків і цінуєте мегакорисні напої, зверніть увагу на японський чай.
Типово японський чай зелений. Інші види місцеві майстри практично не роблять. Улуни, пуери і чорні сорти (коча) з Японії – рідкість. Зате слабоферментовані виходять справжніми шедеврами. Їх не прожарюють, як в Китаї, а обробляють парою.
Сировину збирають з чайних кущів Саямакаорі, Ябукіта і Окухікарі. Якщо захочете купити чай Матча або інший японський чай, знайте, що швидше за все він народився біля підніжжя гори Фудзіяма. Тут, в префектурі Сідзуока, випускають половину чайного запасу країни. Ще є плантації на островах Сидока і Хонсю. В районі Уджи роблять кращий зелений чай Гьокуро і знаменитий Сенча.
Фішка японців - пропарювання чаю. Кажуть, технологію вони запозичили в Китаї. Потім в Піднебесній почали просмажувати сировину, а тут залишилися вірними старому методу. Після обробки гарячою парою (蒸 し 製) процеси ферментації в листі припиняються. Інтенсивність і час пропарювання можна регулювати. Це впливає на смак чаю.
Виділяють такі варіанти:
Багато століть тому використовували середню ступінь пропарювання. Сильну почали застосовувати відносно недавно.
Листя сушать, підкидаючи у повітря. Під час такого випробування вони скручуються і ламаються під власною вагою. Ось чому японський зелений чай завжди подрібнений. Ще його називають «різаним» або «ламаним». У китайських сортах зберігаються цільні чаїнки. Подрібнені японські чаї відрізняються насиченим смаком і швидко заварюються.
Майже готовий пропарений і висушений чай сортують. Цілі листочки йдуть на Гьокуро і Сенча. З великих і плоских роблять Атамача. Стебла використовують для Кукіча, а бруньки для Меча. Чайна крихта теж не залишається без діла, з неї вийде чай Конача.
Ми вже полюбили чай Матча, купити в Києві можна й інші японські сорти. Україна все ще вважає їх екзотикою, але з кожним днем вони стають популярнішими.
Чаї з Японії – велике сімейство з безліччю видів. Їх виділяють в залежності від часу збору, частини листа, з якої роблять сорт, особливостей вирощування, методу пропарювання. Наприклад, ми вже говорили про те, що Маття і Гьокуро затінюється при вирощуванні і смак виходить більш м'яким.
Популярні види японського чаю:
Менш поширені японські чаї: Каматрі, Тенча, Кабусеча, Арач, Тамарьокуча.
В Японії для заварювання використовують спеціальний чайник з ручкою. Він називається Кюсу і розрахований на 100-300 мл. Але японські сорти можна заварювати як звичайні зелені, у тіподі, чайнику або гавані. Тільки не проливами, як китайські, а настоюванням.
Чим менше пропарюють чай, тим довше його доведеться настоювати. Але в цілому японські сорти не вередують і добре заварюються навіть у жорсткій воді. Якщо плануєте заварити Матчу, купити бажано спеціальний вінчик, яким чай збивають до піни. Якщо купите ще і бамбукову ложечку, щоб відміряти кількість заварки, відчуєте себе майже японцем.
Генмайча можна заварити як напій, а можна замінити їм прийом їжі. Цей варіант підійде людям на дієті. Рисові зернятка смачні, з'їсте їх із задоволенням. Але якщо заварювати цей чай проливами, уже з другого разу пікантний смак зникне. Влітку спробуйте холодний японський чай. Його п'ють з льодом в керамічних чашках-склянках. В Японії вважається, що наливати до країв неввічливо, тому зазвичай заповнюють до половини.
Купити чай Матчу та інші японські сорти з цього розділу можна як невеликою порцією для дегустації, так і з запасом на чаювання у великій компанії. Ми привозимо до Києва кращі варіанти і відправляємо ваші замовлення в будь-яку точку України.