|
Лю Бао (Liu Bao Tea, 六堡茶) відноситься до категорії чорних чаїв Хей Ча. Назва сорту перекладається як Шість Замків. У стародавніх текстах є записи про те, що технології виготовлення цього чаю майже дві тисячі років, а сьогодні вона визнана нематеріальною культурною спадщиною Китаю.
Здається, з чорними чаями знайомий кожен житель України. Але внесемо трохи ясності.
У групі чорних чаїв кілька сортів з різних провінцій. Із-за відмінностей у складі ґрунту, кліматі, обробці смак у них теж виходить різним. Лю Бао традиційно роблять у провінції Гуансі, в окрузі Учжоу є однойменне село. Сировину збирають на місцевих гірських плантація, їх висота до 1500 метрів над рівнем моря.
Чайні гори в Гуансі цілий рік вкриті туманами. Тут багато водоспадів та струмків, родючий ґрунт і яскраве сонце – ідеальні умови для вирощування чаю. Ходять легенди, що колись у цій місцевості існували давні укріплення і саме завдяки їм чай отримав назву Шість Замків.
Лю Бао – крупнолистовий чай. Це особливо помітно, якщо вам пощастило придбати порцію, виготовлену із сировини старих дерев.
Відмінна риса технології виготовлення Ла Бао – вологе скиртування (во дуй). Саме цей процес у 70-х роках минулого століття чайні технологи взяли за основу при розробці штучної ферментації Шу пуерів.
Рецепти обробки Лю Бао кілька разів змінювалися:
Як роблять чай Лю Бао сьогодні:
Для «вилежування» раніше використовували прохолодні і вологі бомбосховища-тунелі. Потім чай перевозили у сухі дерев'яні склади. Таким чином змінювали приміщення з різними умовами, поки чай не ферментувався до потрібного ступеня.
Зразки вінтажного Лю Бао збереглися до цих пір, але вони шалено дорогі і у Києві такий чай 30-х і 50-х років минулого століття знайти неможливо. Зате є сучасні чаї, у них більш приємна ціна і насичений смак.
Через темний колір чаїнок може здатися, що чай грубий і від його міцності зводить вилиці. Але ні, якісні сорти Хей Ча не гірчать. Лю Бао м'який, оксамитовий і зігріваючий.
Як і всі китайські чорні чаї, Лю Бао дуже корисний. Зміцнює імунітет, підтримує еластичність судин, виводить токсини, перешкоджає утворенню тромбів і розвитку пухлин. І, звичайно ж, відмінно бадьорить, тому вважається вдалою альтернативою пуерам.