|
Хей Ча (hēi chá, 黑茶) – китайський чорний чай. Один з найбільш незвичайних і насичених. При виготовленні використовують технологію вологого скиртування «во дуй». Так сировина досягає максимальної ферментації, майже 100%. Виходить густий темний напій з приємними деревними нотами.
В Україні звикли пити чорний чай: з лимоном, молоком, цукром і м'ятою. У Китаї такі сорти називають червоними (Хун Ча), тому що вони мають рубіновий відтінок настою і окислення відбувається без додаткових хитрощів. Хей Ча – інакший.
Подейкують, що рецепт виготовлення Хей Ча з'явився завдяки випадку. У часи, коли чаї доставляли на спинах коней, караван у дорозі натрапив на сильну зливу. Вантаж став зовсім вологим, його вважали зіпсованим і залишили у сховищі.
Незабаром село спіткало лихо – епідемія і голод. Купці вирішили віддати непотрібний чай бідним селянам. Виявилося, що він має цілющі властивості, люди пили його і видужували. Так зародилася технологія так званого вологого скиртування, яку згодом вдосконалили.
Для виготовлення чорного чаю використовують не молоді ніжні пагони, а великі і середні листки з високогірних плантацій. Потім сировину обробляють у кілька етапів:
Після цього чорний чай Хей Ча вже можна пити. Але у більшості випадків його пресують і залишають дозрівати, як пуер. Млинці та цеглини зберігають у темному прохолодному приміщенні рік і більше, разом з цим росте і їхня ціна.
Охочих купити витриманий чорний чай завжди більше, не тільки через оригінальний смак, але ще й тому, що у ньому більше користі. Китайці вважають такий Хей Ча елітним, п'ють як ліки і для профілактики. Але прихильники є і у молодих чорних сортів.
Хей Ча – ціла група чаїв, які відрізняються відтінками смаку. Багато залежить від місця народження. Сьогодні чорні сорти виготовляють у декількох китайських провінціях:
У кожній місцевості чай буде неповторним. Значення мають відмінності у складі ґрунту, особливості клімату, висота плантацій, різновиди чайного куща і тонкощі обробки. Десь Хей Ча прогрівають над сосновим димом, десь ні. Настій чаю буває майже нафтовим або світло-бурштиновим, солодкуватим або з легкою деревною терпкістю.
Незалежно від місця виготовлення, якісний чорний чай ніколи не гірчить. У нього м'який гармонійний смак і талант просвітлювати свідомість.
Про властивості чорного чаю згадується у середньовічному трактаті про лікарські рослини, який написав знаменитий китайський вчений-фармаколог Лі Шичжень. Там говориться, що Хей Ча покращує травлення і «розсіює холод». Користь напою підтвердили і сучасні вчені.
Чим корисний Хей Ча:
Ми привозимо до Києва і відправляємо чаєманам України кращі сорти Хей Ча: розсипні, а також спресовані у млинці або цеглини. Пийте цей чай без добавок, піднімайте собі настрій і зміцнюйте здоров'я.