Фільтр

  • Вид "пуер"
    1
  • Підбірки
    • 1
    • 1
  • Форма
  • Вік чаю
    • 2
  • Бренд
    • 2
  • Країна
    • 2
  • Регіон
    • 2
  • Смаковий профіль
    • 1
    • 1

Білий пуер феномен чайного світу

Білий пуер – відносно новий продукт на чайному ринку України. Він виходить за рамки стандартних класифікацій і до сих пір викликає суперечки серед чаєманів.

За смаком Бай Хао пуер сильно відрізняється від Шу і Шена. У ньому поєднується солодкість білих сортів, фруктові ноти Юньнанського ґрунту, пуерний ефект і потенціал старіння. Якби ми склали ТОП-5 найбільш натуральних, корисних і смачних чаїв, цей красень однозначно увійшов би до списку.

Що таке Бай Хао Пуер

Листя дикорослих старих дерев провінції Юньнань йдуть на виготовлення чорних і зелених пуерів. Але збирають ще й великі бруньки, покриті сріблястим пушком. Після мінімальної обробки з них виходить чай з особливим ароматом. За смаком і корисними властивостями він наближений до білих сортів, але все-таки називається пуером. Чому?

Китайці давно робили напій з білих пуерних бруньок (Я Бао), які продавали на вагу. Зазвичай їх заварювали окремо, але частіше тіпси додавали до купажі Шенів, щоб зробити смак м'якшим і глибшим.

До 2000 року, коли світ сколихнув пуерний бум, попит на знаменитий китайський чай зріс. Тоді чаєводи вирішили подарувати світу білий пуер.

Пуер – це не тільки технологія створення Шу і Шенів, але ще і назва однойменного міста в Юньнані. Коли чайні майстри зробили чай виключно з бруньок місцевих дерев, його назвали «пуером» за традицією, а «білим» через сріблястий відтінок і світлий настій.

Щоб сумнівів у приналежності до пуерної сім'ї не виникало, бруньки почали пресувати в класичну форму млинців.

білий пуер - TheTea

Як обробляють білий пуер

Китайці вірять, що кращі чаї створює природа, людина лише трохи прикладає до цього руку. Бай Хао пуер в цьому плані еталон – обробка вкрай дбайлива.

Ніжна сировина так прекрасна, що обсмажувати її було б злочином. Майстер намагається зберегти користь і підкреслити витончений смак.

  1. Зібрані бруньки сортують, видаляють пошкоджені і просто сушать на сонці, періодично перекладаючи у тінь. Під час сонячно-тіньової ферментації випаровується до 90% вологи.
  2. Майже готовий чай «відпочиває» в приміщенні з хорошою вентиляцією. Потім вирішують, що робити далі – залишити легкі та об'ємні бруньки розсипними або надати їм форму.

Зазвичай це пресований чай, білий пуер формують у млинець. Його досушують в цеху (на це йде ще 5-7 днів) і обертають красивим папером, як Шу і Шени. Зовсім рідко роблять невеликі точі.

Пресований і розсипний пуер з бруньок відрізняється не тільки зовні, але і характером. При пресуванні використовують термічний вплив і процеси ферментації знову запускаються. Брунька «оживає», смак і аромат чаю стає яскравішим.

Чай білий пуер – дегустація

Шу пуер - темний і міцний, з горіховими нотами. У Шенах переплітаються мелодії свіжоскошених трав і квітів. Пуер білий взяв від кожного побратима трішки і вийшов абсолютно особливим.

  • Настій чистий і прозорий, жовтувато-бежевого відтінку.
  • Аромат з відгомонами фруктів і деревної кори, прогрітій сонцем.
  • Смак соковитий, живий, глибокий. У ньому грушева нота, затяжні акорди різнотрав'я, хвої і меду.
  • Післясмак з приємним відтінком сухофруктів.

Деякі види Бай Хао пуерів продовжують старіти (ферментуватися) навіть після пресування. Згодом їх смак змінюється в кращу сторону, як у Шенів. Стає глибшим, об'ємнішим, без зухвалої зелені. Тому на обгортці часто вказують рік і навіть місяць виготовлення.

Властивості і ефект білого пуеру

Тільки уявіть, коріння дерев, з яких збирають бруньки для цього чаю, століттями вбирало мінерали з ґрунту. Білий пуер - концентрат вітамінів, мікроелементів і антиоксидантів. Майже як знамениті білі чаї. Завдяки мінімальній обробці без високих температур він зберіг максимум користі.

Якщо пити регулярно:

  • Зміцнить імунітет. Допоможе рідше хворіти і залишатися в тонусі, навіть якщо ви живете в мегаполісі і постійно переживаєте стреси.
  • Врівноважить нервову систему, поліпшить настрій і сон.
  • Уповільнить процеси старіння, стимулює відновлення клітин, очистить шкіру від запалень, поліпшить колір обличчя і розгладить дрібні зморшки.
  • Знизить рівень «поганого» холестерину, допоможе якомога довше зберегти здоров'я серця.

Білий пуер чудово втамовує спрагу і освіжає. За потужністю чайного ефекту не поступається Шу і Шену.

Чаємани люблять порівнювати його з шампанським. Світлому настою не вистачає тільки бульбашок, але радує майже так само. Під час чаювання підлаштується під ваш стан. Зніме втому і внутрішнє напруження, розслабить, подарує душевну рівновагу.

Як заварити білий пуер

Він не настільки примхливий, як білий чай. Але все-таки більш вимогливий до води і витримки, ніж Шу.

Заварювати краще методом проливів, як роблять китайці. Це нескладно:

  1. Прогрійте посуд. Переконайтеся, що він не ввібрав сторонні запахи, інакше не відчуєте всю красу ніжного настою.
  2. На 150-200 мл води досить чайної ложки бруньок. До слова, краще взяти м'яку воду і ні в якому разі не мінеральну. Після закипання дайте їй охолонути приблизно 5 хвилин, щоб температура знизилася до 80-90 °C. Хоча окропом білий пуер зіпсувати складно.
  3. Залийте воду, щоб вона покрила бруньки. Через секунду злийте, це потрібно для промивання.
  4. Ще раз залийте чай, почекайте 15-20 секунд і розливайте по піалах.
  5. Повторіть попередній пункт до 8-9 разів, в залежності від чаю. Однієї порції досить на чаювання в невеликій компанії, дуже заощадливо.

Радимо заварити Бай Хао в прозорому посуді. Якщо чай якісний, а ми пропонуємо купити саме такий білий пуер, бруньки розправляться і немов оживуть. Але постарайтеся не розкришити їх, відламуючи порцію від млинця.