|
Білий пуер – відносно новий продукт на чайному ринку України. Він виходить за рамки стандартних класифікацій і до сих пір викликає суперечки серед чаєманів.
За смаком Бай Хао пуер сильно відрізняється від Шу і Шена. У ньому поєднується солодкість білих сортів, фруктові ноти Юньнанського ґрунту, пуерний ефект і потенціал старіння. Якби ми склали ТОП-5 найбільш натуральних, корисних і смачних чаїв, цей красень однозначно увійшов би до списку.
Листя дикорослих старих дерев провінції Юньнань йдуть на виготовлення чорних і зелених пуерів. Але збирають ще й великі бруньки, покриті сріблястим пушком. Після мінімальної обробки з них виходить чай з особливим ароматом. За смаком і корисними властивостями він наближений до білих сортів, але все-таки називається пуером. Чому?
Китайці давно робили напій з білих пуерних бруньок (Я Бао), які продавали на вагу. Зазвичай їх заварювали окремо, але частіше тіпси додавали до купажі Шенів, щоб зробити смак м'якшим і глибшим.
До 2000 року, коли світ сколихнув пуерний бум, попит на знаменитий китайський чай зріс. Тоді чаєводи вирішили подарувати світу білий пуер.
Пуер – це не тільки технологія створення Шу і Шенів, але ще і назва однойменного міста в Юньнані. Коли чайні майстри зробили чай виключно з бруньок місцевих дерев, його назвали «пуером» за традицією, а «білим» через сріблястий відтінок і світлий настій.
Щоб сумнівів у приналежності до пуерної сім'ї не виникало, бруньки почали пресувати в класичну форму млинців.
Китайці вірять, що кращі чаї створює природа, людина лише трохи прикладає до цього руку. Бай Хао пуер в цьому плані еталон – обробка вкрай дбайлива.
Ніжна сировина так прекрасна, що обсмажувати її було б злочином. Майстер намагається зберегти користь і підкреслити витончений смак.
Зазвичай це пресований чай, білий пуер формують у млинець. Його досушують в цеху (на це йде ще 5-7 днів) і обертають красивим папером, як Шу і Шени. Зовсім рідко роблять невеликі точі.
Пресований і розсипний пуер з бруньок відрізняється не тільки зовні, але і характером. При пресуванні використовують термічний вплив і процеси ферментації знову запускаються. Брунька «оживає», смак і аромат чаю стає яскравішим.
Шу пуер - темний і міцний, з горіховими нотами. У Шенах переплітаються мелодії свіжоскошених трав і квітів. Пуер білий взяв від кожного побратима трішки і вийшов абсолютно особливим.
Деякі види Бай Хао пуерів продовжують старіти (ферментуватися) навіть після пресування. Згодом їх смак змінюється в кращу сторону, як у Шенів. Стає глибшим, об'ємнішим, без зухвалої зелені. Тому на обгортці часто вказують рік і навіть місяць виготовлення.
Тільки уявіть, коріння дерев, з яких збирають бруньки для цього чаю, століттями вбирало мінерали з ґрунту. Білий пуер - концентрат вітамінів, мікроелементів і антиоксидантів. Майже як знамениті білі чаї. Завдяки мінімальній обробці без високих температур він зберіг максимум користі.
Якщо пити регулярно:
Ще білий пуер чудово втамовує спрагу і освіжає. За потужністю чайного ефекту не поступається Шу і Шену. Чаємани люблять порівнювати його з шампанським. Світлому настою не вистачає тільки бульбашок, але радує майже так само. Під час чаювання підлаштується під ваш стан. Зніме втому і внутрішнє напруження, розслабить, подарує душевну рівновагу.
Він не настільки примхливий, як білий чай. Але все-таки більш вимогливий до води і витримки, ніж Шу.
Заварювати краще методом проливів, як роблять китайці. Це нескладно:
Радимо заварити Бай Хао в прозорому посуді. Якщо чай якісний, а ми пропонуємо купити саме такий білий пуер, бруньки розправляться і немов оживуть. Але постарайтеся не розкришити їх, відламуючи порцію від млинця.