Смаки чаю: з молоком, шоколадом і не тільки
Класичний чай виготовляють з листя і бруньок чайного куща. Але смаки напою можуть бути різними, на це впливає якість сировини, час та місцевість збору, метод обробки і наявність добавок. Поговоримо про чай з різними смаками докладніше.
Види і смаки чаю
- Зелений чай
Скільки існує сортів зеленого чаю – точно не скаже ніхто, але кращі цільнолистові види вирощують в Китаї.
Класичний зелений чай має легкий квітково-трав'яний аромат і солодкуватий присмак. Настій світло-зелений або золотистий, п'ється легко і відмінно втамовує спрагу.
- Улун
Улуни виділяють в окрему категорію напівферментованих чаїв – між зеленим і чорним (червоним).
Інтенсивність та відтінки смаків цього чаю залежать від ступеня ферментації. У темних улунів сильного обжарювання насичений деревний смак з ароматом смажених горіхів. Світлі улуни ближчі до зелених чаїв – з ніжними, солодкуватими або свіжими акордами.
Чай зі смаком молока – один з найпопулярніших в Європі. Як правило, це слабоферментований улун, в який додані ароматизатори з нотками молока, карамелі, вершків або ванілі. Натуральним улуном з легкими молочними нотками вважається сорт Цзинь Сюань.
- Чорний (червоний) чай
Чорний (по китайській версії - червоний) чай має насичений помаранчевим або рубіновим кольором настою, яскравим і терпким смаком з нотами кураги і чорносливу, ароматом меду і квітів. Збирають чорний чай в основному в Індії, на Шрі-Ланці, в Китаї і Кенії.
На прилавках магазинів можна знайти чорний чай зі смаками і ароматами різних фруктів і ягід, з додаванням квітів і трав. Наприклад, популярний Ерл Грей ароматизований олією бергамоту. Ласунам напевно сподобається чай зі смаком шоколаду.
- Білий чай
Білий чай піддається найменшій обробці й ферментації. Його назва пов'язана з особливостями чайного куща – бруньки цієї рослини покриті густим білим ворсом.
Виготовляють білий чай тільки в Китаї. Сортів не так багато, найпопулярніші:
- Бай Хао Інь Чжень або Срібні Голки з Білим ворсом.
- Бай Му Дань або Білий Піон.
- Шоу Мей і Гун Мей – Брови Старця і Брови Жеребця.
Настій світлий, з легким бурштиновим відтінком.
Якщо ви звикли до насичених і ароматизованих напоїв, може здатися, що у білого чаю немає смаку. Але варто спробувати напій без поспіху, відчуєте делікатні нотки дині, ягід, березового соку та меду, тонкий квітковий аромат і тривалий солодкувате післясмак.
В Європі чаї прийнято ароматизувати штучними добавками. У Піднебесній це табу, використовують тільки натуральні квітки і трави. Наприклад, мініатюрні бутони троянди, пелюстки хризантеми, жасмин, ніжні бамбукові паростки та інше. Смак чаю виходить ніжним, крім того, в настої буде більше вітамінів і цінних мікроелементів.
Різноманіття смаків чаю дозволяє кожному знайти напій до душі. І не так важливо, любите ви чорні сорти або зелені, якісний чай завжди приносить організму користь.