|
Сировину для чаю вже понад тисячу років збирають біля Західного озера (Сіху), провінція Чжецзян. Сьогодні його виготовляють і в інших провінціях, включаючи Сичуань і Юньнань. Але збір з Чжецзян вважається справжнім Колодязем Дракона.
Як розповідає легенда, колись у цій місцевості побував імператор Хунлі. У якості подарунка його пригостили піалою ароматного чаю, зібраного з 18 кущів. Смак напою настільки припав до душі, що імператор відзначив його особливим титулом, а сам Сі Ху Лун Цзин почали вважати імператорським підношенням (Гунча). Кажуть, ті самі 18 знаменитих кущів все ще ростуть біля храму Хугун.
До чаю потрапляють тільки верхівки гілочок, 2 листочка. Важко повірити, але в одному кілограмі готового Лун Цзина таких легких пагонів близько 100 тисяч. Це сорт, який важко зібрати, ще важче правильно обробити вручну. Багато в чому це і зумовлює високу ціну. У Китаї його продають тільки невеликими партіями.
Як усі зелені чаї, Лун Цзин обсмажують, щоб зупинити ферментацію. Після цього трохи мнуть, це надає чаю ніжність. При обсмажуванні майстер притискає листя до розпеченої поверхні котла. Гілка стає плоскою, нагадує акуратні салатові «голочки», легкі і гладкі. Потім чай вже не сортують, відразу фасують. Ми зберігаємо Лун Цзин при мінусовій температурі в герметичній упаковці. Так він не втрачає свіжість весняного збору і корисні властивості.
Прозорий настій має красивий золотисто-оливковий відтінок. Лун Цзин повинен бути легким на смак, не перетримуйте при заварюванні. Тоді він порадує завзятим квітковим ароматом, полоскоче смакові рецептори солодкістю і залишить приємний післясмак. Аромат яскравий, але м'який, без різкості.
Лун Цзин – рекордсмен серед зелених чаїв. Доведено, що в ньому більший вміст вітаміну С, катехінів і амінокислот, ніж в будь-якому іншому сорті. Сприяє схудненню, нормалізує обмін речовин, очищає кров, омолоджує шкіру, робить колір обличчя свіжішим, підвищує імунітет. Приносить гармонію і розташовує до душевного спілкування.
Не перетримуйте чай при заварюванні, щоб він не гірчив.